KAPETAN PHILLIPS

REDATELJ: Paul Greengrass
GLAVNE ULOGE: Tom Hanks, Barkha Abdi, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed, Michael Cernus
TRAJANJE: 134 minuta

Godine 2009 teretni brod “Maersk Alabama” je otet. Somalski pirati su napali brod, te za taoce uzeli kapetana Richarda Phillipsa i njegovu posadu. Tijek otmice i njegov rasplet kapetan Phillips je opisao u knjizi “A captain’s duty: Somali Pirates, Navy Seal’s And Dangerous Days At Sea”. Priča koja je stvorena za Hollywood; radnja se vrti oko običnog, “jednog od nas”, čovjeka koji se nađe u pogibeljnoj situaciji, negativci su državljani tamo neke Somalije, a tu je i akcija spašavanja u kojoj su glavni akteri hrabri “morski tuljani”….

Iako je u reklamnoj kampanji odnosno najavi filma vrlo jasno istaknuto da je film TEMELJEN na istinitoj priči vrlo brzo nakon premijere javili su se članovi posade “Maersk Alabame” koji su tvrdili da se stvari nisu odvijale onako kako je prikazano na filmu. Glavni prigovor je na idealiziranje i uljepšavanje lika i djela kapetana Phillipsa…

Obzirom na potencijal priče odabir Toma Hanksa za ulogu kapetana Phillipsa nije veliko iznenađenje. Ljubimac američke publike (u redu, Hanks ima veliki broj fanova diljem svijeta, ali za ovo ulogu je bilo od velike važnosti da ju odglumi “sveamerički heroj” poput Hanksa) je izgradio svoju sjajnu karijeru na ulogama “malih”, “običnih” ljudi koji se nalaze u teškim životnim iskušenjima (“Spašavanje vojnika Ryana”, “Brodolom života”, “Philadelphia”…). Kapetan Phillips nije previše simpatičan lik; hladnokrvni profesionalac koji vrlo vješto koristi svoju inteligenciju u kriznim situacijama. Bez obzira šta je žrtva otmice gledatelj prema njemu ne razvija neku (pre)veliku empatiju. Tek u samom finalu filma Phillips pokazuje emocije (previše rastegnuta scena liječničkog pregleda koja je zapravo poslužila za demonstraciju glumačke moći Toma Hanksa). Hanks je svoj posao odradio vrlo dobro; njegova gluma je odmjerena i vrlo uvjerljiva. Iako ovo nije najbolja uloga Toma Hanksa nominacija za “Oscara” gotovo da je osigurana….

 

Budžet filma i nije pretjerano velik obzirom na novac koji se danas troši u Hollywoodu. Redatelj Greengrass (“Bourneov ultimatum”, “Boureneova nadmoć”, “Let 93”) je šezdesetak milijuna dolara pametno utrošio. Priča o kapetanu Phillipsu se odigrava na moru, te je redatelj događanja vrlo vjerno i vješto prenio na film. Posebno je zanimljivo napravljen početak filma koji prikazuje odlazak na posao glavnih aktera događaja – kapetana Phillipsa i Muse šefa otmičara ( vrlo dobri Barkhad Abdi). Kroz taj usporedni prikaz pokazano je koliko je veliki jaz između Zapada i zemalja trećega svijeta.

Glavni problem filma je predvidljivost. Bez obzira da li je gledatelj prethodno upoznat sa pričom ili ne, od samog početka je vrlo jasno kako će priča završiti. Pirati imaju vrlo male šanse iz nekoliko razloga ( ne bi o njima da ne otkrivam previše o radnji filma). Kraj filma (završna akcija izgleda kao “Zero Dark Thirty” na moru) izgleda bizarno; nevjerojatno je koliko se američkog ljudstva i tehnike okupilo za obračun sa četvoricom otmičara koji su naoružani samo kalašnjikovima (vidi sliku). Redatelj je na kraju prilično ciničan prema Musi ; njegov san je bio odlazak u Ameriku. Raspletom priče to mu i uspijeva….ali riječ je o odlasku u zatvor na odsluženje kazne.

“Kapetan Phillips” je dobro napravljen filma koji je prilično precijenjen. Riječ je o predvidljivoj priči čiji se rasplet (unatoč napetim trenucima) zapravo naslućuje već u prvoj trećini filma. No, kako god bilo ovo je film koji će Tomu Hanksu osigurati još jednu nominaciju za nagradu “Oscar”.

OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)