BATLER

BATLER (engleski: BUTLER) – glavni sluga (“Veliki rječnik stranih riječi” – Bratoljub Klaić)

REDATELJ: Lee Daniels
GLAVNE ULOGE: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Terence Howard, Cuba Gooding JR, Alan Rickman, John Cusack, Lenny Kravitz, Liev Schreiber
TRAJANJE: 125 minuta

 

Prošle godine u vrijeme početka prikazivanja njegovog “Odbjeglog Djanga”, Quentin Tarantino je u  razgovoru s novinarom spomenuo “tri holokausta”. Uz onaj koji se dogodio u Drugom svjetskom ratu Tarantino je spomenuo još dva koja su se dogodila ranije na teritoriju sadašnjih SAD-a. Riječ je o likvidiranju većeg broja Indijanaca, domorodaca na američkom tlu, te ropstvu koje su osjetili stanovnici SAD-a sa “krivom” bojom kože. Tarantino je također napomenuo da bi se o toj temi trebalo više govoriti i razgovarati u američkom društvu. Vrlo brzo filmska Amerika je progovorila; ove godine imamo dva vrlo ambiciozna projekta koja govore o ropstvu odnosno rasizmu. Jedan je “12 godina ropstva” koji je svoju vrijednost potvrdio s čak sedam nominacija za “Zlatni Globus”, a drugi je “Butler” zanemaren kod dodjela istih nominacija….

Scenarij “Batlera” je nastao prema novinskom članku Willa Haygooda. Will je u “Washington Postu” napisao priču o Eugeneu Allenu koji je radeći u Bijeloj kući posluživao sedam američkih predsjednika. Eugene je poslužio scenaristu filma Dannyu Strongu da stvori lik Cecila Gainesa. Od početka nastajanja “Batlera” bilo je vidljivo kako je projekt privlačan Hollywoodskim zvijezdama. Redatelj filma je postao Lee Daniels (“Precious”, “Paperboy”) budžet filma je iznosio 30 milijuna dolara, a posebna zanimljivost je bio angažman Oprah Winfrey za glavnu žensku ulogu (Oprah glumi Gloriu suprugu Cecila Gainesa). Jedna od najmoćnijih žena Amerike nije se pojavila na filmu još od 1998. godine i uloge u filmu “Beloved”. Njen angažman potvrđuje da je ekipi filma bilo izrazito važno da ovaj projekt uspije, a angažman Oprah je svakako velika reklama za film. Tridesetak milijuna dolara je prilično mali budžet za ovakvu “all-star” glumačku ekipu, te je velika vjerojatnost da je većina glavnih aktera filma nastupila za manji honorar od onoga koji trenutno mogu dobiti. Trud se isplatio; “Batler” je vrlo dobar film, a postao je i neočekivani “blockbuster”. Samo u Americi film je zaradio nešto manje od 120 milijuna dolara….

Redatelj Daniels je na vrlo uvjerljiv, zanimljiv i u dijelovima vrlo potresan način prikazao svu patnju i borbu Afroamerikanaca za jednakost i ljudska prava. Dio povijesti SAD-a je opisan kroz priču o Cecilu i njegovoj obitelji. Također, vrlo jasno je prikazano koliko su društvena i politička previranja utjecala na članove obitelji odnosno na njihove odnose. Kroz film se susrećemo s nizom povijesnih ličnosti (Martin Luther King, Malcolm X, te američki predsjednici), ali oni su samo sporedne figure; Cecil i njegova obitelj su redatelju najvažniji. Cecil je kompleksan, zanimljiv na kraju i tragičan lik; lojalan poslodavcima u namjeri da prehrani obitelj i osigura im normalan i pristojan život, ali duboko u sebi nezadovoljan čovjek kojega “žulja” činjenica da, bez obzira na posao koji obavlja je i dalje građanin drugog reda. Film jasno pokazuje činjenicu koja nije često viđena u filmovima slične tematike; rasizam nije “privilegija” nekakvih primitivaca i(li) “bijelog smeća”. On je duboko, doduše u rukavicama i na jedan suptilniji način, bio ukorijenjen i u Bijeloj kući ( Cecil nikako ne uspijeva napredovati u službi, te je slabije plaćen od svojih bijelih kolega; također se vrlo jasno pokazuje kako odluke na vrhu potiču rasizam i rasne nemire). U samom filmu Cecil je vrlo direktan; poručuje Amerikancima da vole “gledati u tuđe dvorište” i “zažmiriti na jedno oko” kada su njihovi problemi u pitanju. Cecil uspoređuje položaj Afroamerikanaca prije 200 godina s nacističkim logorima….

Redatelj cijelim trajanjem filma preispituje način borbe protiv diskriminacije u društvu; boriti se svojim radom i talentom ili pokušati odgovoriti radikalnijim, militantnijim metodama. Otac i sin Gaines imaju svoje (različite) načine i zbog toga dolaze u sukob….

Da bi ovakav film bio vjerodostojan potreban je moćan i uvjerljiv glumac. Forest Whitaker je sjajno obavio svoj posao i bit će velika nepravda ako ga zaobiđe nominacija za “Oscara”.
Nije “Batler” film bez mana; glumci koji tumače američke predsjednike su prilično neuvjerljivi (predsjednici izgledaju vrlo “plastično” i umjetno; izuzetak je tek Alan Rickman koji je vrlo sličan Ronaldu Reaganu), redatelj u nekim dijelovima prenapadno šalje poruke (priča filma je i više nego dovoljna da bi gledatelj izvukao zaključke), a cjelina je neujednačena. No, “Batler” ima puno više dobrih strana te je svakako jedan od boljih proizvoda filmske 2013 godine.

OCJENA: 7

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)