RED 2

REDATELJ: Dean Parisot
GLAVNE ULOGE: Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren, Catherine Zeta-Jones, Mary-Louise Parker
TRAJANJE: 101 minuta

Penzići su se vratili. Nakon što je prvi dio priče o obavještajcima u najboljim godinama dobro prošao na kino blagajnama, te većinom zaradio pozitivne kritike, snimanje nastavka je bilo pitanje vremena. Pomalo iznenađujuće redatelj “dvojke” je novi; umjesto Roberta Schwentkea ( koji je u međuvremenu snimio jedan od najvećih promašaja godine “R.I.P.D”) u redateljsku stolicu je sjeo Dean Parisot (“Galaktička pustolovina”). Proračun filma je i ovaj puta bio pristojan (90 milijuna dolara), a glumačka ekipa je i više nego respektabilna. No, nastavak nije ponovio uspjeh originala…

 

Frank Moses broji umirovljeničke dane. Bivši CIA-in operativac živi miran život sa svojom djevojkom Sarom (Mary Louise-Parker). No, njihova idila kratko traje; Marvin (John Malkovich) dolazi upozoriti Franka da je na meti plaćenog ubojice kojeg je u vrijeme dok je bio aktivan Frank strpao u zatvor. Također, pojavile su se “zainteresirane strane” za aktivaciju nuklearnu bombu koja je u vrijeme hladnog rata postavljena u srcu “majčice Rusije” – Moskvi…

 

Nastavak filma je donio određene kadrovska promjene; “out” su Morgan Freeman i Richard Dreyfuss, a nova lica filma su Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones i David Thewils. Osim glumaca i redatelja “Red 2” nudi malo toga novog originalnog u odnosu na prvi dio. Poneka duhovita situacija ( u odnosu na prvi dio ih je bitno manje), puno akcijskih scena ( koje su neujednačene; osciliraju od efektnih do nepotrebnih i predugačkih), te puno poznatih filmskih “faca”. Koncept okupljanja i koncentriranja velike količine poznatih glumaca (veterana) u jednom filmu je posljednjih godina prilično eksploatiran (“Plaćenici”, “Legende u Vegasu”…), te nema više svježinu kao kod prvog dijela. Osnovni zaplet filma je prilično čudnovat i neuvjerljiv; čak i za ovakvu vrstu filma previše je postojanje nuklearne bombe u središtu Moskve. Bombe koja je tamo skrivena godinama i čeka da ju netko aktivira…hm….
Najveći adut filma je glumačka ekipa. Puno poznatih glumaca koji su glavni razlog za gledanje filma. Posebno bih izdvojio Johna Malkovicha i Helen Mirren. Malkovich je zabavan kao “sprženi” Marvin dok se Helen Mirren odlično zabavlja u, za nju, netipičnoj ulozi. Posebno je urnebesno njeno ismijavanje “Kraljice” uloge koja joj je donijela “Oscara”.
“Red 2” nije na razini prvog dijela. No, bez obzira na mane filma riječ je o gledljivom filmu sa vrlo dobrom glumačkom ekipom.
OCJENA: 6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)