PLAN ZA BIJEG

REDATELJ: Mikael Halstrom
GLAVNE ULOGE: Arnold Schwarzeneger, Sylvester Stallone, Jim Caviezel, Vinnie Jones
TRAJANJE: 105 minuta
NAZIV ORIGINALA: Escape Plan

 

Nakon desetaka hitova i tisuća likvidiranih negativaca, Arnie i Sly su konačno stali pred kamere u zajedničkom projektu (ne računajući pojavljivanje u “Plaćenicima” gdje je Arnie imao tek manju ulogu). Ne treba biti previše mudar da se zaključi da “Plan za bijeg” kasni s realizacijom 20-25 godina – tada bi važnost i komercijalni potencijal filma bili veći. Doista je nevjerojatno da su se dva glumca spojila na zajedničkom projektu tek 2013 godine. Vjerojatni razlog je antagonizam i rivalstvo koje je nedvojbeno postojalo ponajviše u osamdesetim godinama prošlog stoljeća kada je dvojac proživljavao najbolja (akcijske) trenutke u karijeri. No. vremena su se promijenila, stigli su novi, mlađi akcijski lavovi (Statham,Diesel…) i superjunaci – stari su rivali odlučili sklopiti “brak iz interesa” i realizirati ovaj projekt…

Ray Breslin (Sylvester Stallone) ima neobično zanimanje. U posljednjih sedam godina Ray je bio zatvoren u svim bitnijim zatvorima i iz svih je….pobjegao. Naime, Ray je stručnjak za sigurnost kojeg upošljavaju kako bi otkrio rupe u sigurnosnom sistemu kaznionica. Ray dobiva ponudu za novi posao; ovoga puta njegov honorar je dvostruko veći, ali je i mjesto iz kojega treba pobjeći vrlo zahtjevno. Riječ je o “Grobnici“, najmodernijem privatnom zatvoru koji se nalazi na tajnoj lokaciji. Ray dolazi u zatvor i u potrazi za načinom kako da pobjegne udružuje snage sa “starosjediocem” Emilom Rottmayerom (Arnold Schwarzeneger)….

Nakon 1989. godine i pristojnog zatvorskog trilera/drame “Lock up”, Stallone je ponovo u zatvoru. Ovoga puta Slyjev pomagač je njegov “najdraži akcijski neprijatelj” Arnold Schwarzenegger. Iako scenaristička rješenja ponekad znaju iritirati, bilo bi pogrešno tvrditi da je “Plan za bijeg” promašen film. Naravno, Stallone i Schwarzenegger u svojoj karijeri imaju puno boljih filmova, ali za vremešne akcijske junake ovo je korektan zajednički nastup.

Priča filma je prilagođena dobu junaka; do samog finala filma u kojem se koristi i teško naoružanje “Plan za bijeg” funkcionira kao zatvorski triler. Nakon mnogih filmova u kojima su svoje probleme rješavali mecima u ovome filmu Arnie i Sly svoje probleme nastoje rješavati suradnjom i iskustvom. U redu, nije da se dečki ponekad i ne potuku, ali to je zanemarivo prema njihovim akcijskim vratolomijama iz prošlosti. Takav pristup filmu je svakako za pohvalu; zanimljivije i uvjerljivije je gledati tako prikazane likove ( u kojima su glavni glumci uvjerljivi) nego da “djedice” okolo luduju sa oružjem. Također, redatelj je izbjegao zafrkanciju na račun godina glavnih glumaca. Takve šale i pošalice su prilično potrošene u serijalu o “Plaćenicima” i “Redu”.

Nadmudrivanje Slya i Arnieja, te njihova glumačka suradnja funkcioniraju prilično dobro i bez podsjećanja na njihove godine. Spomenuti scenario, osim mana, sadrži i nekoliko prilično dobrih, iznenađujućih trenutaka (npr. lokacija zatvora). Film ima poneku minutu previše što je “razvodnilo” cjelinu u kojoj ne fali napetih trenutaka. Sporedni glumci su solidni, ali bi Vinnie Jones bio uvjerljiviji na krivoj strani zakona nego kao zatvorski čuvar.
“Plan za bijeg” je film koji pokazuje da Sly i Arnie mogu i danas napraviti film koji je zabavan i interesantan za gledanje. Više napetosti i humora, manje akcijskog pretjerivanja (ipak su dečki u godinama) je način kako se akcijske legende mogu nositi sa novim filmskim standardima i mlađom konkurencijom….

 

OCJENA: 7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)