ENDEROVA IGRA

REDATELJ: Gavin Hood
GLAVNE ULOGE: Asa Butterfield, Hailee Steinfeld, Harrison Ford, Ben Kingsley
TRAJANJE: 110 minuta
NAZIV ORIGINALA: Ender’s Game

Nakon što smo ove godine zavirili u apokaliptičnu budućnost jedinog nam planeta u solidnom (“Oblivion”) i vrlo lošem filmu (“Zemlja: Novi početak”), na red je stigla i “Enderova igra”. Film je temeljen na istoimenom romanu Orsona Scotta Carda. U prvom tjednu prikazivanja film je donio solidnu zaradu na američkim kino blagajnama, ali drugi tjedan je zabilježio ogroman pad gledanosti, te je izvjesno da će film biti jedan od većih financijskih promašaja godine (budžet 110 milijuna, do sada u Americi zaradio 55 milijuna). Jedan od razloga loših financijskih rezultata je i reklama odnosno najave za film. “Enderova igra” je prema svemu viđenom u trailerima izgledao kao film za mlađu populaciju na koju projekti ovakve financijske težine najviše ciljaju. Iako film ima akcijski finale, u njemu se govori i o puno ozbiljnijim temama….

 

Nakon što su Zemlju napali vanzemaljci i izazvali velika razaranja, milijune poginulih, budući zapovjednici se regrutiraju kao dječaci i djevojčice. Njihov smisao za strategiju i organizaciju bi trebao  donijeti pobjedu u budućim bitkama. Iako je još dječak, Ender Wiggan (Asa Butterfield) je novi izabrani. Vojni Mesija, Napoleon i Julije Cezar budućnosti. Endera je izabrao pukovnik Graff (Harrison Ford) koji ga vodi na obuku gdje će Ender morati pokazati svoje znanje i odlučnost kako bi uspio preživjeti…
Redatelj “Enderove igre” je Gavin Hood. Hood je 2005 godine dobio “Oscara” za “Tsotsi” film koji govori o nasilju u Johannesburgu. Nasilju u kojem sudjeluju maloljetnici. U “Enderovoj” igri Hood je u svijetu budućnosti, ali ponovo su klinci glavni protagonisti priče. Ovoga puta nasilje je prihvatljivo, čak i poželjno; nakon ratnih razaranja društvo u kojem odrastaju je militantno. Nemoguće je ne primijetiti sličnost “Enderove igre” s vrlo dobrim “Svemirskim marincima” Paula Verhoevena iz 1997 godine. U oba filma su negativci vanzemaljci koji izgledaju poput kukaca, likovi koje pratimo su mladi, društvo u kojem odrastaju je militantno, te ih koristi u vojne svrhe. Verhoeven je eksplicitniji u prikazu nasilja, ali i ciničan prema ljudskom društvu koje prikazuje. No, Hood odnosno njegov film  koje se događaju ili bi se u bliskoj budućnosti mogle dogoditi….

 

“Enderova igra” prikazuje neke pojave koje vojne sile diljem svijeta usvajaju ili su već usvojile. Prvo je regrutiranje djece za vojne operacije (nažalost ništa novo). Slijedeća stvar je “rat bez rata”; vođenje vojnih operacija sa što manje žive sile, ali upotrebom dalekometnog razaranja što uključuje i oružja najveće razorne moći. Treća doktrina je možda i najopasnija za mir u svijetu; riječ je o “preventivnom ratu” koji se spominje još za vladavine Busha mlađeg. Ona govori o ratu protiv neprijatelja koji bi mogao napasti – u budućnosti ??!!. Neprijatelja bi, naravno, odredila CIA ili slična obavještajna agencija. Sva tri navedena detalja utkana su u radnju “Enderove igre”. Neuobičajene i teške teme za “blockbuster” kakvim se film činio u najavama.

 

Vizualno film izgleda izvrsno. Posebno su atraktivne scene obuke, te završnog obračuna. Glumačka ekipa je vrlo korektno odradila svoj posao, posebno se to odnosi na Asu Butterfielda i Hailee Steinfeld (nominirana za “Oscara” u “Čovjeku zvan hrabrost”). Najveći problem filma je neujednačenost; početnih i završnih dvadesetak minuta su bitno zanimljiviji i napetiji od sredine filma. No, “Enderova igra” je film vrijedan gledanja koji vješto opisuje svijet budućnost u kojem se mogu prepoznati stvari koje i danas imamo prilike vidjeti….

OCJENA:7

 

One Comment

  1. Anonimno Reply

    Gledao sam film u Bioskopu, u Francuskoj. I scenario i istorija filma., tj. kako su snimali je KATASTROFA.
    Ford je tu samo da bi privukao gledaoce. Film je za decu od 10 godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)