REDATELJ:Dennis Villeneuve
GLAVNE ULOGE:Hugh Jackman,Jake Gyllenhaal,Maria Bello,Paul Dano,Viola Davis
TRAJANJE: 145 minuta
NAZIV ORIGINALA: Prisoners

 

“Moli za najbolje….pripremi se za najgore.”

 

Negdje u Americi dvije obitelji slave Dan zahvalnosti. Američki nogomet, poneka piva, rutinsko obilježavanje praznika. Pala je noć koja donosi šok i nevjericu; djevojčice (po jedna iz svake obitelji) nestaju. Ubrzo je uhićen muškarac osumnjičen za otmicu. No, zbog nedostatka dokaza osumnjičeni je pušten. Razočarani otac Keller Dover (Hugh Jackman) odluči uzeti pravdu u svoje ruke; otima osumnjičenog Alexa (Paul Dano), te ga mučenjem nastoji prisiliti da otkrije gdje se nalaze djevojčice…..

Dugo vremena je projekt pod radnim naslovom “Prisoners” lutao od ruke do ruke bez realizacije. Kao redatelji filma spominjali su se Bryan Singer te Antoine Fuqua, a u igri za glavne uloge su bili i Leonardo Di Caprio, Christian Bale, Mark Wahlberg i Jessica Chastain. Neki od njih su odustali, a neki su otpali zbog zauzetosti drugim projektima. Ove godine je “Warner” odlučio investirati pedesetak milijuna dolara u “Zatočene”. U redateljsku stolicu sjeo je Dennis Villeneuve koji je 2011. godine zaradio nominaciju za “Oscara” za vrlo dobru obiteljsku dramu “Naša majka” (“Incendies”)

“Zatočene” je film koji pričom, ugođajem i glumcem podsjeća na neke, ne tako davno snimljene trilere. Priča ponešto podsjeća na uspješni redateljski prvijenac Bena Afflecka “Gone,baby gone” dok je glumački (poveznica je Jake Gyllenhaal), te ugođajem film sličan Fincherovu “Zodiacu”. Bez obzira na poneku sličnost “Zatočene” nije kopija. Villeneuve je napravio vrlo dobro, slojevito djelo koje će mnogim ljubiteljima filma (ponajprije trilera) biti na samome vrhu kada će se raditi liste najboljih naslova u 2013 godini….

Nakon otmice djevojčica radnja kreće u dva pravca; prvi je policijska istraga koju provodi detektiv Loki (Gyllenhaal), te drugi u kojem pratimo očajnog oca Kellena Dovera (Hugh Jackman) koji provodi svoju istragu. Dva pravca jedne priče koji se isprepliću, likovi se tijekom filmova sudaraju i cijelim trajanjem filma tenzije ne padaju ni trena. Za film koji traje dva i pol sata vrlo bitna činjenica. Zapravo i ne sjećam se kada sam posljednji puta gledao film s toliko minuta trajanja bez ikakvog napora, praznog hoda i(li) gledanja na sat. Redatelj vrlo detaljno i precizno gradi ugođaj filma. Ugođaj koji je tmuran, hladan ponekad i histeričan kao i tema, radnja filma. Vrlo brzo redatelj nas uvlači u radnju filma te postavljanje pitanja “što bi ja učinio na mjestu očeva dviju djevojčica ?”. Stereotipi poput “institucija koje ne rade svoj posao pa je krivac na slobodi” u filmu su vješto izbjegnuti; osumnjičeni jest pušten na slobodu, policija radi svoj posao, ali roditelji nemaju vremena čekati. Njihove djece nema i poduzimaju radikalne, očajničke poteze…

Redatelj se u filmu pozabavio i pitanjem vjere odnosno njenog gubitka u teškim trenucima. Pristup  temi je ciničan pa i sarkastičan; junak koji traži snagu putem molitve u najtežim trenucima na kraju priče prolazi… Najgore. Nije redatelj protivnik vjere; on samo želi pokazati da se ružne stvari događaju i onima koji vjeruju.

Glumačka ekipa je vrlo dobra. Hugh Jackman polako, ali sigurno skida sa sebe pečat Wolverinea. Iako njegova glumačka rola nije najbolja u ovome filmu (Gyllenhaal je taj) njegov lik je najzahtjevniji. On je pater familias koji se našao između “čekića i nakovnja”; razdire ga neizvjesnost sudbine njegove kćeri o kojoj ne zna ništa te očekivanja obitelji ponajviše supruge da učini nešto.. Jake Gyllenhaal je glumački broj jedan filma. Policajac koji polako, ali sigurno stvara empatiju prema žrtvama te njihovim obiteljima. Uvjerljiva uloga sjajnog glumca. Ostatak glumačke ekipe je odradio vrlo dobar posao

“Zatočene” ima sve što dobar triler treba imati; intrigantnu priču, napetost, zanimljive “životne” likove, poseban ugođaj, te uvjerljivog negativca. Unatoč ponekoj mani, “Zatočene” je jedan od najboljih filmova 2013 godine.

OCJENA: 9

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)