REDATELJ:Alfonso Cuaron
GLAVNE ULOGE:Sandra Bullock,George Clooney
TRAJANJE: 90 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Gravity

“Mrzim Svemir.” – Ryan Stone

 

Dugo,dugo je trajao put od ideje do realizacije “Gravitacije”. Meksički redatelj Alfonso Cuaron i njegova ekipa su nekoliko godina odgađali projekt iz raznih razloga. Izbor glavnih uloga za film je bio prilično zahtjevan posao. Čelnici “Universala” su silno željeli Angelinu Jolie za ključnu,glavnu žensku ulogu. Nakon dobivene odbijenice krenula je potraga za novim licem;u igri su između ostalih bile i Natalie Portman,Marion Cotillard,Naomi Watts,Scarlett Johansson i Olivia Wilde. Na kraju priče ulogu je dobila Sandra Bullock koja je imala šestomjesečne fizičke pripreme za ulogu. Glavnu mušku ulogu trebao je preuzeti sveprisutni Robert Downey Jr. No, i tu je bilo problema;zbog odugovlačenja projekta Downey je odustao, a uskočio je Clooney. Posebna priča je tehnička realizacija filma;kako bi svemirske scene izgledale što uvjerljive neke od njih su mijenjane, neke snimane iznova…nekoliko puta. Sve to dovelo je da film probije budžet od 100 milijuna dolara. Često se u filmskoj povijesti  događalo da ovakav razvoj situacije tijekom produkcije i snimanja filma uzrokuje financijski i kreativni krah projekta. No, potencijalno filmsko “ružno pače” se pretvorilo u predivnog labuda koji je raširio svoja krila u svjetskim kinima….

Dr.Ryan Stone (Sandra Bullock) i Matt Kowalski (George Clooney) su trenutno poslovni partneri. U Svemiru. Zajedno popravljaju kvar na teleskopu. Ona je inženjerka, on astronaut. Uskoro počinju problemi; u blizini je eksplodirao satelit i njegovi komadi i komadići lete uokolo. Svaki od njih bi mogao biti smrtonosan za Ryan i Matta. Uz svu opasnost od krhotina, oni ostaju udaljeni od svojeg svemirskog broda te moraju surađivati ako žele….preživjeti. Sami. U Svemiru…

Nakon gledanja filma jedan (od mnogih) dojmova je sljedeći; ovo je film koji će mnoge filmske tradicionaliste koji vječno gunđaju zbog uporabe tehničkih, ponajprije računalno stvorenih čudesa, u filmovima natjerati da ako i ne promijene svoje mišljenje barem malo “omekšaju” i ublaže svoje stavove. Naravno postoje filmovi koji nisu ništa drugo nego platforme za isprobavanje novih mogućnosti no “Gravitacija” je nešto potpuno drugačije. Filmska (r)evolucija je omogućila redatelju Cuaronu da snimi sjajan film, a nama gledateljima da uživamo u jedinstvenom iskustvu….

Već od prvih sekundi, kadrova filma jasno je da je “Gravitacija” poseban film. Redatelj odnosno kamera u priču nas uvodi polagano te gledatelj ima priliku doživjeti svemir,njegova prostranstva na neviđen,spektakularan način. Poetika i estetika svakog kadra je fascinantna. Zvuk savršen. Kamera cijelim trajanjem filma maestralno prikazuje nebeska prostranstva koja u gledatelju bude različite osjećaje; očaranost ljepotom i mistikom svemira ali i strah. U redu možda strah nije prava riječ…nelagodu pred onim što zapravo znamo ali zaboravljamo; koliko su maleni naši životi i planet na kojem živimo. Maleni u svemirskom prostranstvu…samo trag u beskraju…

Nastaviti dalje pisati o vizualnoj raskoši filma i njegovoj tehničkoj dotjeranosti (do najsitnijeg detalja) je suvišno. Ovaj tekst bi bio predug i pitanje je koliko bih uopće uspio dočarati kvalitetu gledanja filma. Prepuštam taj užitak svakom budućem gledatelju filma. Oni koji su film pogledali znaju o čemu pišem. Iako film ponajprije impresionira svojim izgledom sadržaj i glumci nikako nisu nezanimljivi. Cuaron je temu preživljavanja koju smo imali često prilike gledati u filmovima obradio na novoj lokaciji. Ovdje se ne bori za život na planini ili na moru. Novo doba će tražiti od čovjeka da nauči preživljavati i u svemiru. Kao i u “Djeci čovječanstva” Cuaron daje svoju viziju budućnosti; Zemlja je ionako postala previše naseljena te nas u budućnosti očekuje potraga za novim staništima. Tada će događaji opisani u filmu postati stvarnost ….

“Gravitacija” je ljubavni film koji će voljeti ljubitelji SF. U filmu ima i ponešto duhovitosti i “trilerske” napetosti. Naravno i elemenata filma katastrofe. Svi navedeni žanrovski komadići spojeni su u sjajnu, minutama ne pretjerano dugačku, ali emocijama,vizualnom ljepotom i napetošću nabijenu cjelinu. Za kraj pokoja rečenica i o glumcima i njihovim likovima. Sandra Bullock i George Clooney su odlično odradili posao; on je tijelo a ona mozak priče. Clooney je svemirski kauboj koji i u najtežim trenucima pronalazi hladnokrvnost i duhovitost kako bi smirio partnericu. Na svoj, originalan način. Sandra odnosno Ryan je po uzoru na ženske likove iz filmova Cuaronovog prijatelja Jamesa Camerona (sjetimo se Ripley iz “Aliensa” te Sare Connor iz Terminatora) Žena i majka. Svemirska Heroina. Krhka ponekad preplašena, ali uporna i odlučna da preživi. I živi.

Vrijednost “Gravitacije” vjerojatno će potvrditi i nominacije odnosno nagrade. Vrlo je izgledno da će kod dodjele “Oscara” filmu pripasti nagrade u tehničkim kategorijama. Sandra Bullock će vjerojatno biti nominirana jednako kao i redatelj Alfonso Cuaron. No, bez obzira hoće li i koliko nagrada dobiti “Gravitacija” je jedan uistinu lijep i poseban film. Za dugo pamćenje.

OCJENA:10

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)