2 IGRAČA

REDATELJ: Baltasar Kormakur
GLAVNE ULOGE:Mark Wahlberg,Denzel Washington,Paula Patton,Edward James Olmos,Bill Paxton
TRAJANJE: 100 minuta
NAZIV ORIGINALA: 2 Guns

“Amerika je najmoćnija zemlja na svijetu….Zato što prihvaćamo ljude onakve kakvi stvarno jesu…sebični i pohlepni….”

Nakon uspješnog hollywoodskog prvijenca “Krijumčari”(“Contraband”) islandski redatelj Baltasar Kormakur je ponovo u akciji.Suradnja Kormakura i glumca Marka Wahlberga koja je započela snimanjem “Krijumčara” nastavlja se i u redateljevom novom filmu “2 igrača”.Wahlberg je dobio i dostojnog partnera; to je Denzel “čovjek koji garantira” Washington.Ekipa u sporednim ulogama je također vrlo,vrlo zanimljiva.”Universal” je odobrio budžet od tridesetak milijuna dolara no neslužbene informacije su govorile da se zbog raznih razloga ta brojka popela na cifru od preko 60 milijuna.Kako god bilo film je donio profit;samo u američkim kinima zarada je bila nešto manja od 80 milijuna.Treba spomenuti i činjenicu da je “2 igrača” još jedan u nizu recentnih filmova koji su temeljeni na stripu.

Robert “Bobby” Trench (Denzel Washington) i Michael “Stig” Stigman (Mark Wahlberg) su partneri. U zločinu. Opljačkali su banku u kojoj je plijen umjesto planiranih 2-3 milijuna bilo više od 43 milijuna zelenih novčanica. No, ubrzo nakon pljačke partneri otkrivaju pravu istinu; Bobby je agent DEA-a dok je Stig pripadnik mornarice, te su obojica na tajnom zadatku. Partneri se nakratko rastaju, ali ubrzo će morati ponovo udružiti snage; novac koji su opljačkali pripada ljudima koji su zainteresirani da Bobby i Stig završe dva metra pod zemljom.
“Dva igrača” sličan je “buddy” filmovima iz osamdesetih (“Smrtonosno oružje”,”48 sati”….). No, scenaristi odnosno redatelj su u “druženje” Bobbya i Stiega unijeli neke originalnosti. Glavni likovi (koliko god podsjećali na neke filmove iz prošlosti) imaju vrlo poseban i osebujan odnos; ne pamtim kada sam zadnji puta vidio da se junaci u ovakvim filmovima međusobno…ranjavaju. S predumišljajem. Bez grižnje savjesti.

U lov na opljačkane milijune dolara uključeni su i DEA-a, marinci ,CIA-a i narkomafija. Takva inflacija likova je filmu donijela neujednačenost. Film oscilira od izvrsnih kako akcijskih tako i duhovitih trenutaka(kojih je mora se priznati više) do praznog hoda,dijelova koji su dosadni i nezanimljivi. Scenarij je u dijelovima prilično nerazrađen i konfuzan, no sve te nedostatke u filmu, većim dijelom, izvlače vrlo dobre glumačke izvedbe i stil redatelja Kormakura  Redatelj je i u “Krijumčarima” pokazao da vrlo vješto stilom odnosno izgledom filma može prikriti nedostatke u priči. Stilski i izgledom film povremeno podsjeća na vesterne ili pak Rodriguezovu trilogiju o Mariachiju. Taj segment filma izgleda dobro. Najvredniji, najbolji dio filma su glumci odnosno njihove izvedbe. Mark Wahlberg i Denzel “ja garantiram” Washington su vrlo dobri u glavnim ulogama. Njihov odnos nije sterilan; zanimljiv je i originalan. Dijalozi su im većim dijelom duhoviti, nimalo dosadni. Sporedni glumci,likovi su također zanimljivi; rutiner Edward James Olmos u ulozi narkobosa, Bill Paxton u ,za njega neuobičajenoj, ulozi operativca CIA-e te Paula Patton koja plijeni pažnju i likom i djelom…
“Dva igrača” je film koji je odmak od CGI-ja i raznih kompjuterskih čudesa. Stotinjak minuta zabave s dosta pucnjave, ponešto humora i dobrim glumcima. Sasvim dovoljno za ugodnu filmsku večer.

OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)