REDATELJ:David Twohy
GLAVNE ULOGE:Vin Diesel,Karl Urban,Bookem Woodbine,Katee Sackoff,Matt Nable
TRAJANJE: 115 minuta

 

Godine 2000 snimljen je “Planet tame”, akcijski SF koji je lansirao Vin Diesela u krug najpopularnijih akcijskih zvijezda današnjice.Iako je Diesel do tada u svojoj filmografiji imao nastupe u filmovima “Spašavanje vojnika Ryana” i “Boiler Room”, uloga Riddicka je bila prava stvar.Koliko je glumac vezan uz Riddicka pokazala je i njegova želja da unatoč lošim financijskim rezultatima “Riddickovih kronika”(budžet filma je bio preko 100 milijuna dolara a u Americi je zarada filma bila ispod 60 milijuna;sa zaradom u svjetskoj distribuciji film je jedva uspio pokriti troškove) snimi i treći film serijala.Prikupljanje novaca za realizaciju projekta nije bilo jednostavno;iako je predviđeni budžet filma bio “samo” 40 milijuna dolara čelnici studija “Universal” poučeni iskustvom “Riddickovih kronika” nisu bili oduševljen snimanjem “Riddicka”.Pojavila se priča da će Diesel podići hipoteku na kuću kako bi film bio završen.Bez obzira bio to marketinški trik ili realnost stvari su se sretno završile.”Riddick” je snimljen i dosadašnja zarada u američkom kinima je pokrila troškove te je izgledno je da će film zaraditi pokoji milijun….

Riddick se želi vratiti na Furyu, planet njegovog postanka.Tijekom povratka Riddick je prevaren i izdan ;Vaako(Karl Urban) ga je poslao na nepoznat planet.Ranjen i iscrpljen Riddick pokušava preživjeti grabežljivce na planetu, no to je tek početak;uskoro će se morati sukobiti i sa “lovcima na glave”….

Sadržajem i izgledom “Riddick” je puno sličniji “Planetu tame” nego “Riddickovim kronikama”. Razumljiva i logična odluka obzirom na kvalitetu i financijske rezultate prethodnih filmova. Film je sadržajem svojevrstan “triptih”; sastavljen je od tri, minutama trajanja približno jednaka dijela. Prvi dio prikazuje Riddickovo preživljavanje na nepoznatom planetu zatim slijedi dolazak ekipe koja je došla uhvatiti glavnog junaka i na kraju imamo završni obračun gdje su Riddick i ekipa u borbi protiv zajedničkog neprijatelj. Posljednji,treći dio je najsličniji “Planetu tame”.

Šta nudi novi film o Richardu B.Riddicku? Malo novoga,još manje originalnog.Vin Diesel je i dalje dobar u ulozi naslovnog junaka.Iako je ovo treći film serijala lik Riddicka je i dalje zanimljiv kao i u prvom dijelu.Riddick je(uz ulogu u filmu “Boiler Room”) najbolje šta je Diesel napravio u karijeri.No, Riddick ne može sam…Ovaj lik zaslužuje bolju priču te kvalitetnije sporedne likove.I dok je film iznenađujuće zanimljiv u prvoj trećini dok je Riddick sam na planetu na kojem nastoji preživjeti onoga trenutka kada se u priču uključe sporedni, ljudski likovi film bitno gubi na zanimljivosti.Ekipa koja dolazi uhvatiti Riddicka je…neuvjerljiva i pomalo bizarna.Ovakva skupina nezanimljivih(izgledom i ponašanjem) likova na jednom mjestu već dugo nije viđena.Zapravo izgledaju kao likovi iz niskobudžetnih  filmova.Jedinu koju treba izdvojiti je Dahl (Kate Sackoff,”Galactica”) potencijalnu Riddickovu “bolju polovicu”.No, jedna lasta ne čini proljeće.Vizualno film izgleda dobro; poneki detalji otkrivaju da bi redatelju Twohyu dobro došao koji milijun više za realizaciju filma.Poneka minuta manje bi filmu donijela veću napetost i zanimljivost.”Riddick” je film koji je gledljiv ali ne (puno) više od toga. Ekipi koja je stvarala film nedostaje ideja kako iskoristiti zanimljivog glavnog junaka.Iako serijalu već sada ponestaje  kreativnosti velika je vjerojatnost da će se snimati četvrti i peti dio priče o Riddicku. Sumnjam da će nam novi nastavci ponuditi nešto novo i zanimljivo….

OCJENA:6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)