MISIJA:BIJELA KUĆA

REDATELJ:Roland Emerich
GLAVNE ULOGE:Channing Tatum,Jamie Foxx,James Woods,Maggie Gyllenhaal,Joey King
TRAJANJE:120 minuta

“Svatko mora žrtvovati nešto za domovinu” – Walker

Nekoliko mjeseci nakon “Pada Olimpa” u kino distribuciju krenuo je još jedan film slične tematike. Riječ je o filmu “Misija:Bijela kuća” redatelja Rolanda Emericha. Ovakav slučaj pojavljivanja dva tematski slična filma u kratko vrijeme nije neuobičajena pojava što se Hollywooda tiče (prisjetimo se 1998 godine kada je Zemlji dva puta prijetilo uništenje od meteora i to u razmaku manjem od mjesec dana; riječ je o filmovima “Armagedon” i “Žestoki udar”). “Pad Olimpa” je projekt koji je uspio. Zarada filma je prešla 160 milijuna dolara (uloženo oko 70), te je riječ o prilično dobrom akcijskom trileru. Sudbina filma “Misija:Bijela kuća” je potpuno drugačija. Film je imao budžet preko 150 milijuna dolara, a zarada je prešla osamdesetak milijuna. Loš film koji je ostvario još lošije financijske rezultate (gledanost)…

Početak filma otkriva što gledatelja čeka u idućih dva sata – američki predsjednik Sawyer (Jamie Foxx) najavljuje povlačenje američke vojske s Bliskog Istoka. Doznajemo da sredstva koju je trošila vojska u tim dijelovima svijeta namjerava preusmjeriti u zdravstvo, školstvo i socijalu. Uz sve to saznajemo da je Sawyer u djetinjstvu bio vrlo siromašan, te ponekad nije imao niti za hranu. Osobe takvog imovinskog stanja često uspijevaju u današnjoj politici. Posebno u Americi. U takvoj atmosferi u Bijelu kuću dolazi Cale (Channing Tatum) sa svojom kćerkicom Emily (Joey King). Cale dolazi na razgovor za posao, ali je odbijen. Bez obzira na odbijenicu Cale se sa kćerkicom pridružuje razgledavanju rezidencije američkog predsjednika.U zao čas; teroristi su napali Bijelu kuću i Cale će učiniti sve da spasi sebe, kćerkicu, predsjednika i Ameriku…

Redatelj filma Roland Emerich se u svojoj karijeri dva puta “obračunao” s Bijelom kućom. U “Danu nezavisnosti” su je vanzemaljci srušili do temelja da bi u filmu “2012” objekt stradao od američkog nosača zrakoplova. Emerich je redatelj koji je u svojem dosadašnjem redateljskom radu pokazao dvije stvari; akcijske, te scene uništenja u njegovim filmovima izgledaju odlično, ali mu filmovi često “pate” od prekomjerne patetike i isticanja američkog patriotizma.Takav pristup je zabavan kada se radi o filmovima poput “Dana nezavisnosti”. Kada redatelj pretjeruje s takvim stvarima u filmovima poput “Misija:Bijela kuća” koji također prikazuju izmišljene događaje, ali opisuju i u nekakvom idealističkom tonu prikazuju ljude i događaje koji su dio svjetske svakodnevice (američki predsjednik, vojna prisutnost Američke vojske u raznim dijelovima svijeta….) onda se konačni proizvod zove “Misija:Bijela Kuća”. Teško probavljiv film.

Teško je izdvojiti nešto dobro i zanimljivo u ovom filmu. Tek pokoja akcijska scena. Mada niti taj segment filma nije na razini prethodnih Emerichovih radova. Čak i ako gledatelju ne smeta prekomjerna količina patetike i “americane”(scena koja se posebno izdvaja je kada djevojčica Emiliy sa predsjedničkom zastavom u rukama sprečava avionski napad ???!!!) teško će pronaći nešto vrijedno spomena. Channing Tatum u glavnoj “John McClane” ulozi je nezanimljiv. Niti ima akcijski potencijal kao Gerard Butler u “Padu Olimpa”, a nema niti duhovitost i karizmu Brucea Willisa u “Umri muški”(inače “Misija:Bijela kuća” je prepuna dijelova posuđenih iz serijala o doživljaju Johna McClanea). Channing Tatum je uvjerljiv u svojoj ulozi otprilike kao Robert Pattinson u ulozi vampira u “Sumraku”. Negativci koje predvodi nikad rezerviraniji James Woods su također konfuzno koncipirani; malo bi milijune dolara, malo bi ratovali, a malo je njihova akcija osobna osveta glavnog negativca zbog smrti sina. Pokušaj da film bude interesantniji radi toga što glavni negativci dolaze iz redova predsjednikove administracije nije uspio. Dvije najbitnije političke opcije u Americi (republikanci i demokrati) kada je u pitanju vanjska politika  imaju iste ciljeve.Tako da niti taj dio priče nije uvjerljiv i(li) zanimljiv.
“Misija:Bijela kuća” je jedan od najvećih promašaja filmske 2013. Financijski, ali i u kreativnom smislu.Činjenica da i veliki dio američke publike koja je inače sklona ovakvoj tematici nije pogledao film dovoljno govori. O kvaliteti i vrijednosti filma….

OCJENA:3

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)