KICK-ASS 2

REDATELJ:Jeff Wadlow
GLAVNE ULOGE:Chloe Grace-Moretz,Aaron Taylor-Johnson,Jim Carrey,John Leguizamo
TRAJANJE:105 minuta

“To se zove adrenalin….kučko” – Hit Girl

U  poplavi raznih superjunaka koje imamo prilike gledati u filmovima hollywoodske produkcije, 2010 godine je snimljen “Kick Ass”, film koji je popuno izokrenuo filmski pristup superjunacima. Urnebesno zabavan “Kick Ass” je,između ostaloga, promovirao Kick Ass-a i Hit Girl (sjajna Chloe Grace-Moretz) novu generaciju superjunaka tinejdžera. Djevočica koja efikasno i brutalno likvidira mafijaše, te Kick Assa koji želi postati superjunak….jer voli filmove i stripove o superjunacima. Film je prepun parodiranja i zafrkancije (u njemu se mogu prepoznati citati npr. iz “Lica s ožiljkom” te spaghetti westerna), te je donio i solidnu zaradu, pa je bilo pitanje vremena kada ćemo gledati nastavak.. Godine 2013 Kick Ass i Hit Girl su ponovo među nama….

Radnja drugog dijela počinje nekoliko godina nakon događaja u jedinici; Mindy je i dalje Hit girl ali svoje akcije mora skrivati od skrbnika Marcusa (Morris Chestnut). Dave Lizewski (Taylor-Johnson) i njegov alter ego Kick Ass je postao inspiracija mnogima, pa dolazi do inflacije superjunaka. Nakon što Lindy odbija suradnju Dave osniva svoju grupu superheroja; pridružuju mu se Battle Guy (Clarke Duke), Colonel Stars i Stripes (Jim Carrey) i Night Bitch (Lindy Booth). Uskoro će se svi naći u opasnosti;”zločesti Bruce Wayne” nekada Red Mist/Chris D’Amico a sada negativac imenom Motherfucker (Christopher Mintz-Plasse) je okupio opaku ekipu negativaca i želi osvetiti očevu smrt…

Drugi dio priče o nenormalno-normalnim superjunacima je doživio određene kadrovske promjene.Umjesto Matthewa Vaughna u redateljsku stolicu je sjeo Jeff Wadlow.Obzirom da je Big Daddy lik kojeg je tumačio Nicholas Cage eliminiran u prvom dijelu producentima odnosno redatelju filma je trebalo jedno glumačko ime iz prve hollywoodske lige.Jim Carrey je bio idealan izbor.Njegovi glumački kapaciteti(posebno u komedijama) su ogromni i unatoč tome što je njegov lik jedan od sporednih “superjunaka” očekivala se glumčeva “eksplozija”.Carrey je korektno interpretirao svoj lik no nevjerojatna stvar se dogodila nakon završetka filma a tijekom njegove promocije. Carrey je nakon snimljenog filma odbio promovirati film zbog prevelike količine nasilja???!!! Pročitao je scenarij, pristao glumiti, te mu je vjerojatno isplaćen honorar težak nekoliko milijuna dolara da bi zatim osudio nasilje u filmu. Carrey je kao razlog odbijanja naveo masakr u školi Sandy Hook gdje je ubijeno dvanaestoro djece te šestero odraslih.Kao da su filmovi poput “Kick Assa” te nasilje u njima krivi za takve užasne događaje. Prilično licemjerno. Ili možda samo dobro smišljen marketinški trik Carreya i ostalih ljudi koji su radili na filmu?

“Kick Ass 2” jest film koji sadrži priličnu količinu nasilja. Ono je prisutno, ponekad je izrazito brutalno, ali ne u (pre)velikim količinama. Redatelj nije uspio ponoviti uspjeh prvog dijela. Niti financijski, ali niti u kreativnom dijelu. Za razliku od prvog dijela ovaj film je nakrcan raznim “superjunacima”. Kako je likova previše tako je izostala i detaljnija karakterizacija većine likova. Za razliku od prvog djela gdje su Hit Girl, Kick Ass i Big Daddy zabavno “oslikani” u ovom filmu je toliko novih likova da ih je nemoguće sve zapamtiti, a kamoli saznati nešto o njima.”Kick Ass” dio prvi je bio zabavan i iz razloga što je parodirao filmove o superjunacima ali i “posuđivao” detalje iz filmova različitih žanrova.T akav humor uz dozu cinizma i Hit Girl kao otkačene feminističke ikone je vrlo zabavan te se jednim dijelom ponavlja i u nastavku. No, redatelj je potpuno promašio u jednoj drugoj stvari;posegnuo je za “toilet” humorom koji se temelji na analizi i prikazu tjelesnih izlučevina. Ti dijelovi  izgledaju kao strano tijelo u filmu i nikako se ne uklapaju u koncept i ideju “Kick Ass-a”.Velika je vjerojatnost da su ti detalji u filmu prisutni da bi se dobio koji dolar više na kino blagajnama.

Nedvojbeno je da “Kick Ass 2” ima svojih dobrih trenutaka. Dijelovi filma su uistinu duhoviti i zabavni, a Chloe Grace-Moretz je fantastična. Djevojka koja ima samo 16 godina je zasjenila sve ostale glumce u filmu.Nevjerojatna je energija koju Chloe daje liku Hit Girl. Odlična stvar bi bila kada bi Hit Girl dobila svoj samostalan film.Biti će zanimljivo vidjeti kako će mlada glumica izgledati u remakeu kultnog horrora “Carrie” koji uskoro počinje svoj kino život. Scena gdje je Mindy pozvana na “lažni” spoj izgleda kao uvod u “Carrie”….
“Kick Ass 2” je gledljiv film koji je bitno slabiji od prvog dijela. Solidna kino zabava posebno ako se od njega ne očekuju pametne i mudre stvari….

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)