PRIZIVANJE

REDATELJ:James Wan
GLAVNE ULOGE:Vera Farmiga,Patrick Wilson,Lili Taylor,Ron Livingston,Joey King,Kyla Diver
TRAJANJE:110 minuta

“Strah se definira kao osjećaj ugroženosti i anksioznosti koji su uzrokovani osjećajem opasnosti.”

Loraine i Ed Warren (Farmiga i Wilson) bračni su par s neobičnim zanimanjem. Oni su istražitelji paranormalnog koji pomažu ljudima da se riješe zlih duhova, demona i nečastivog. Nakon jednog od njihovih predavanja prilazi im Carolyn Perron (Lili Taylor) te ih zamoli za pomoć. Kuću u koju se uselila s obitelji opsjedaju duhovi….
Film je temeljen na istinitoj priči. Loraine i Ed Warren bili su (Loraine je živa dok je Ed preminuo 2006 godine) istražitelji paranormalnih pojava koji su sudjelovali u nešto manje od 4000 slučajeva istjerivanja duhova,demona te egzorcizma (ovo je brojka koja se odnosi na slučajeve gdje je prisutnost paranormalnog dokazana). Ed je bio sposoban sam izvesti egzorcizam, bio je i demonolog dok je Loraine vidovnjakinja. Ona je medij koja može vidjeti stvari koje obični ljudi ne mogu. “Prizivanja” je rekonstrukcija njihovog slučaja…

“Prizivanje” je novi projekt mladog malezijskog redatelja Jamesa Wana. Wan je skrenuo pažnju na sebe 2004 godine kad je napisao priču te režirao “Slagalicu straha”. Film je bio odlično primljen kod publike, te je ostvario vrlo dobar prihod na kino blagajnama. Uslijedili su bezbrojni nastavci, ali se niti jedan od njih nije približio uspjehu prvog filma. Godine 2010 Wan ponovo je u dobroj formi; režirao je “Insidious”, intrigantan horor koji ove godine dobiva i nastavak. S obzirom na dosadašnju redateljevu filmografiju i intrigantnu priču, koju “Prizivanje” obrađuje bilo je za očekivati da će nam Wan isporučiti pristojnu količinu straha. Očekivanja su ispunjena,redatelj je snimio jedan od najboljih horora koji su se pojavili posljednjih godina….

Film “Prizivanja” bi se mogao opisati kao kombinacija “Paranormalnog” i “Istjerivača đavla”. Naravno da ovaj film nije na razini klasika žanra kao što je “Istjerivač đavla”. ali je definitivno superioran “Paranormalnom”. Wan vrlo vješto gradi priču, zaplet i napetost u filmu. Kako film odmiče tako saznajemo detalje o likovima (ponajprije o Warrenima) te stvari počinju postajati sve napetije i jezivije… Sve do histeričnog i šokantnog finala filma. Cijelo vrijeme gledanja filma osjećaj napetosti i straha kod gledatelja je pojačan saznanjem da gledamo istinitu priču. U kojoj mjeri su se događaji prikazani na filmu stvarno dogodili zapravo ne znamo, ali ako je i mali dio cijele priče istinit sasvim je dovoljno. Redatelj sjajno koristi kameru kako bi nas “uključio” u radnju filma. Kadrovi su pregledni a kutevi snimanja konstantno pojačavaju napetost. Vrlo vješto se koristi igra svjetla i sjene. Muzika u filmu je odlična, u dijelovima filma gledatelja plaši tišina. Zastrašujuća tišina moćnija od bilo kojeg zvuka . Zatvoreni prostori u kojima se odvija većina radnje su također dobro pogođeni; kuća u koju se obitelj Perron uselila je stara,trošna i doprinosi ugođaju i atmosferi filma. Odlična stvar je što redatelj nije radnju prebacivao u današnje vrijeme već je film snimljen u duhu sedamdesetih kada su se opisani događaji stvarno i desili. Glumci su vrlo korektno odradili svoj posao.”Prizivanje” ima i mana posebno vezanih uz priču filma (šta je Loraine vidjela da osam dana nije izlazila iz sobe?, nejasno značenje lutke za radnju filma…), no one se mogu tolerirati s obzirom na zanimljivost cjeline. Treba spomenuti da je ovaj film i veliki komercijalni hit;do sada je samo u Americi zaradio više od 100 milijuna dolara (budžet filma je oko 15 milijuna).

“Prizivanje” je horor koji će zaintrigirati i gledatelje koji nisu (pre)veliki ljubitelji žanra. Jedan od onih filmova koji pokazuju kako se strah može postići bez prolijevanja hektolitara krvi i desetaka odsječenih udova. Redatelj je napravio vrlo dobar posao i bit će zanimljivo vidjeti kako će se Wan snaći u sljedećem projektu na kojemu radi, a koji je potpuno različit od svega što je do sada radio. Riječ je o sedmom dijelu serijala “Brzi i žestoki”….

OCJENA:8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)