PAIN & GAIN

REDATELJ:Michael Bay
GLAVNE ULOGE:Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Tony Shalhoub, Ed Harris, Anthony Mackie
TRAJANJE:120 minuta

“Kažu da je istina čudnija od fikcije.” – Ed DuBois

Daniel Lugo (Mark Wahlberg) je trener u teretani u Miamiju. Njegov posao, zanimanje je i način njegovog života. On vjeruje u fitness i prezire svakog tko ne odlazi u teretanu. Daniel je nezadovoljan; njegova financijska situacija nije idealna, te odlučuje krenuti u akciju. Ostvariti “američki san”. On i njegovi pomagači Adrian (Anthony Mackie) i Paul (Dwayne Johnson) otimaju Victora Kershawa (Tony Shalhoub), te ga prisiljavaju da im prepiše kuću vrijednu nekoliko milijuna dolara, te “nešto u gotovini”(500 000 dolara)…

Redatelj Michael Bay se vratio na mjestu sreće. Bayova redateljska karijera je započela vrlo dobrom akcijskom komedijom “Bad Boys” 1995 godine. Radnja “Bad Boysa” se također događa u Miamiju (zgodna podudarnost je da su se istiniti događaji opisani u “Pain & Gainu” dogodili otprilike u isto vrijeme kada i završetak snimanja “Bad Boysa”), te nekoliko kadrova “Pain & Gaina” izgleda kao da su posuđeni iz Bayevog debitantskog filma. Nakon “Bad Boysa” Bay snima filmove s velikim budžetima, te još većim zaradama na kino blagajnama (“Hrid”,”Pearl Harbour”,”Armagedon”,trilogija “Transformeri”). Osamnaest godina nakon “Bad Boysa” Bay se odlučio snimiti film u koji je uloženo samo dvadesetak milijuna dolara….

 

Photo: Paramount Pictures

Nakon odgledanog filma nije teško zaključiti što je redatelja i glumačku ekipu privuklo da realiziraju ovaj projekt unatoč ne prevelikom budžetu. To je istinita priča na kojoj se temelje događaji u ovom filmu. Događaji u filmu su uistinu nevjerojatni, bizarni, smiješni – na kraju priče tragični. Glavni likovi filma su nabildani….glupani. S viškom mišića, ali ogromnim manjkom mozga. Ovakvi kriminalci, (anti) junaci se rijetko viđaju. Od “mozga” operacije Daniela ,koji svoj “američki san” traži na način kao njegovi uzori Tony Montana i obitelj Corleone, preko “mesijanski” raspoloženog Paula do, zaslugom steroida, erektilno disfunkcionalnog Adriana. Teško je reći koji je od spomenute trojice osebujniji lik. Sve navedeno još više dobiva na težini kada se uzme u obzir da je film temeljen na istinitoj priči.

Zanimljivost priče je da je spomenuti trojac unatoč limitiranosti umalo uspio proći nekažnjeno. Tek kada se u istragu uključio istražitelj veteran Ed DuBois (sjajni Ed Harris) stvari se počinju otkrivati. Institucije države nisu napravile svoj posao. Prevarene od trojice momaka sa skromnim intelektualnim kapacitetima. Hm, svatko ima pravo na “američki san”. Čak i kada san ima tragične posljedice.

Redatelj Bay se u filmu, većim dijelom, uspio suzdržati od svojih “kratkih rezova”. U filmu ima ponešto “slow motiona” i poneki redateljski “potpis” u stilu Guya Ritchieja. Iako Bay velikom brzinom juri kroz događaje, te ne objašnjava sve detalje vezane uz (anti)junake filma, priča  e toliko neobična i originalna da se takvi previdi brzo zaboravljaju. “Pain & Gain” je film koji je korektno režiran sa solidnim glumačkim ostvarenjima (posebno se to odnosi na Dwaynea Johnsona) i originalnom pričom. Međutim, bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi film temeljen na ovoj priči izgledao da je iza kamere stajao netko drugi. Braća Coen naprimjer….

OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)