USAMLJENI ZAŠTITNIK

REDATELJ:Gore Verbinski
GLAVNE ULOGE:Armie Hammer,Johnny Depp,William Fichtner,Helena Bonham Carter,Barry Pepper,Tom Wilkinson
TRAJANJE:142 minute

 

Nakon što je serijal “Pirati s Kariba” Disneyu donio nešto manje od četiri milijarde dolara zarade u svjetskim kinima, čelnici studija su krenuli u potragu za novim projektima koji će zamijeniti još uvijek recentan ali i pomalo potrošen serijal o Jacku Sparrowu i ekipi. Izbor je pao na tv seriju “Usamljeni zaštitnik” odnosno njeno prebacivanje na veliko platno. Ova tv serija se prikazivala u Americi pedesetih godina prošlog stoljeća. Najvažniji ljudi angažirani na projektu su isti kao i u serijalu o “Piratima s Kariba”. Producent filma je Jerry Bruckheimer koji je producirao desetke hollywodskih “blockbustera “(u njegovoj filmografiji su i “Armagedon”,”Pad crnog jastreba”,”Hrid”,”Con air”…) redatelj je Gore Verbinski dok je ulogu indijanca Tonta preuzeo Johnny Depp. U film je uložen ogroman novac te se očekivalo da će “Usamljeni zaštitnik” biti nešto već viđeno; rutinski i klišeizirani ljetni hit koji će zaraditi veliki novac. Očekivanja se nisu ostvarila…

Kako sada stvari stoje “Usamljeni zaštitnik” će biti jedan od najvećih financijskih promašaja godine. Većina kritičara (posebno u Americi) je film sasjekla i otpisala. Točno je da  redatelj Verbinski ima neka vrlo čudna i neobična rješenja no “Usamljeni zaštitnik” nije loš film. Krenimo redom…

Glavni problem filma je nevjerojatno velika količina podzapleta, tema i likova koji su strpani u film. Ako izuzmemo glavni zaplet (osvetnički pohod John Reida iliti Lone Rangera i Tonta) ovdje imamo puno stvari kojima se Verbinski na posredan ili neposredan način bavi. Od korupcije i pokvarenosti političkih elita u želji da se domognu bogatstva, istrebljenja i genocida nad Indijancima, eksploatiranju radnika azijskog porijekla pa sve do prikaza prometnog povezivanja dijelova SAD-a. Iako je lijepo vidjeti da se u jednom ljetnom “blockbusteru” redatelj nastoji pozabaviti i ozbiljnijim temama jasno je da je nemoguće sve navedene teme kvalitetno obraditi. Rezultat je nakrcan scenarij što je pak rezultiralo predugačkim trajanjem filma. Drugi ozbiljni problem filma je Armie Hammer u ulozi naslovnog junaka. Iako je Hammer solidno odradio svoj posao glumački je inferioran Deppu te je izostala kvalitetnija interakcija između “slučajnih partnera”. Depp je u ulozi Tonta vrlo dobar. Iako je njegov lik ponovo (pre)našminkan njegova gluma je odmjerena i napravljen je odmak od lika Jacka Sparrowa.  Dok je Sparrow teatralan.brbljav i blago feminiziran Tonto je šutljiviji, sklon tikovima i indijanskim “mudrostima”.

“Usamljeni zaštitnik” ima neke likove (ljudske i životinjske) koji definitivno nemamo prilike vidjeti u ljetnim visokobudžetnim projektima. Glavni negativac koji je izgledom nepodnošljivo odvratan – uz to je i kanibal ?!, zečevi koji nisu baš simpatični i pitomi, Helena Bonham Carter u ulozi osvetnice koja poput Rose McGowan u otkačenom “Planetu terora” ima skriveno oružje u protezi te konj koji na jedan vrlo osebujan i originalan način spašava naše junake. Sve navedeno govori da u ovom filmu možemo naći stvari koje nikako nisu  klišeji već su prilično originalna i zabavna redateljska rješenja. Istina, ne za svačiji ukus. Lokacije, krajolici na kojima je film snimljen predivno izgledaju i vrlo uvjerljivo dočaravaju Divlji Zapad. Akcijske scene su fenomenalne; zabavne i impresivno osmišljene i realizirane. Posebno se to odnosi na finale filma i obračun na vlakovima.
“Usamljeni zaštitnik” je film koji je puno bolji i definitivno vrijedi više od  onoga kakvim ga prikazuju većina američkih kritičara te rezultati na kino blagajnama. Riječ je o zabavnom projektu s ponekim bizarnim i crnohumornim elementima, idealnom za ove vruće ljetne dana.

OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)