TRANCE

REDATELJ:Danny Boyle
GLAVNE ULOGE:Rosario Dawson,James McAvoy,Vincent Cassel
TRAJANJE:101 minuta

“Nijedno umjetničko djelo nije vrijedno ljudskog života”. –  Simon

Simon (James McAvoy) vodi aukcije skupih umjetnina. Pritisnut kockarskim dugovima pristaje kao insider sudjelovati u pljački milijunski vrijedne Goyine slike. Tijekom pljačke dobija udarac u glavu. Posljedica udarca je amnezija; Simon zaboravlja gdje je sakrio sliku. Franck (Vincent Cassel), mozak pljačke, nastoji na sve moguće načine saznati gdje je slika. Nakon što mučenjem i prijetnjama ne uspiju iz Simona “izvući” informacije angažira Elisabeth (Rosario Dawson) koja bi na svoj način trebala saznati lokaciju gdje se nalazi slika. Elisabeth je hipnotizerka koja ljudima pomaže da se sjete. Hipnotiziranje Simona dovest će do neočekivanih saznanja…

Danny Boyle se vratio. Redatelj “Trainspottinga”,”Milijunaša sa ulice” i “28 dana” je od 2010 godine i filma “127 sati” filmsku karijeru “zamrznuo” te se posvetio projektu Olimpijske igre u Londonu. Boyleu je bilo povjereno da režira otvaranje 30 Ljetnih Olimpijskih igara koje su održane u Londonu prošle godine. Boyle je korektno odradio posao i vratio se onome šta najbolje radi….Snimanju filmova…
U uvodnih dvadesetak minuta filma Boyle nas upoznaje sa glavnim likovima i prikazuje bitan događaja za razvoj radnje. Pljačku vrlo vrijedne slike Francisca Goye. Nakon početnog raspoređivanja snaga Boyle nas vodi na jedan napet i zanimljiv filmski trip….

Film je sniman na lokacijama u Londonu. Teško je ne primjetiti da je Boyle bio izrazito raspoložen kod snimanja. “Trance” je manji, ali osobniji Boyleov projekt. Ritam filma je ujednačen, nema “praznog hoda” odnosno suvišnih minuta. Napetost je pojačana i obratima u filmu. Obratima u kojima dobar postaje loš, a loš dobar. “Trance” je vjerojatno i najstiliziraniji film u redateljevoj karijeri. Obzirom da je tema hipnoza odnosno otvaranje ljudskih sjećanja i psihe putem hipnotiziranja. Boyle je “oslobodio” maštu i kreativnost. Stil je najizraženiji kod prikaza hipnotiziranja. No, redatelj ne žrtvuje sadržaj radi forme. Priča, radnja filma ne trpi zbog stila. Redatelj je svoju energiju prenio na glumce. Film je fokusiran na tri glavna lika. Rosario Dawson je odlična. Uloga hipnotizerke Elisabeth je jedna od najboljih u njezinoj dosadašnjoj karijeri. Rosario privlači glumom i izgledom. Njeni partneri su također vrlo dobri; za Cassela je to nekako i očekivano dok je McAvoy pokazao da je vrlo uvjerljiv i kada su u pitanju interpretacije kompleksnijih likova. Soundtrack je izvrstan i sjajno uklopljen u radnju filma.
“Trance” je napet i zanimljiv film koji između ostalog govori i o posljedicama i rezultatima “čeprkanja” po ljudskoj psihi pomoću hipnoze. Kada se pretjerano ekperimentira s mozgom onda je rezultat često neočekivan. Kao i većina događaja u “Tranceu”….

OCJENA:8

 

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)