SAMO BOG OPRAŠTA

REDATELJ:Nicolas Winding Refn
GLAVNE ULOGE:Ryan Gosling,Kristin Scott-Thomas,Vithaja Pansrigram,Tom Burke
TRAJANJE:90 minuta
NAZIV ORIGINALA: Only God Forgives

 

Nakon kriminalističke trilogije “Pusher” i briljantne “Vožnje”, sa nestrpljenjem se očekivao novi projekt danskog redatelja Nicolasa Winding Refna. Refn je ponovo ujedinio snage sa Ryanom Goslingom, te snimio “Samo Bog oprašta” film koji je prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. Priča kaže da je prilikom prikazivanja filma jedan dio nazočnih kritičara izviždao viđeno, te su neki napustili dvoranu prije završetka filma. Najveća zamjerka filmu je bilo prenapadno i prekomjerno prikazivanje nasilja. No, ako pogledamo malo u povijest festivala na isti način su bili tretirani i Terrence Mallick (“Drvo života”) te Martin Scorsese(“Taksist”) šta govori da kritičarski zvižduci i negodovanja nisu uvijek opravdani….

Julian (Gosling) živi i radi u Bangkoku.Voditelj je kluba u kojem se okupljaju zaljubljenici u borilačke vještine. Klub je samo paravan za trgovinu drogom. Nakon što je brutalno izmasakrirao prostitutku, Julianovog brata Billa(Tom Burke) ubija djevojčin otac. Julian se ne želi osvetiti no, uskoro iz Amerike stiže njihova majka Crystal (Scott Thomas) koja pod svaku cijenu želi osvetu za smrt svojeg sina….

Zaslužuje li “Samo Bog oprašta” zvižduke?  Naravno da ne. Najveći problem filma se zapravo javio i prije njegovog prikazivanja. Većina gledatelja, ljubitelja filma koji su uživali u sjajnoj “Vožnji” očekivala je tematski, radnjom sličan film. Takva očekivanja je štovani čitatelji imao i pisac ovih redova. “Samo Bog oprašta” nije nova “Vožnja”. Gosling u ovom filmu nije “pravi heroj”,nema u ovom filmu ljubavne priče “veće od života” nema niti epskog završnog obračuna kao u “Vožnji”. “Samo Bog prašta” je “something completely different”. Dojam je da je ovaj film za Windinga Refna nešto kao što je “Kill Bill” za Tarantina. Posveta Aziji odnosno tamošnjoj kinematografiji. Radnja je smještena u Bangkok,osveta tako često korištena u filmovima tamošnje kinematografije je faktor koji pokreće većinu likova u filmu a tu je i brutalno korištenje hladnog oružja…katane naravno…

Scenarij filma je prilično siromašan, događanja nema previše no, redatelj je uspio trajanje navući na pristojnih devedesetak minuta. Prepoznatljivost Winding Refnova stila je i ovdje prisutna. Vizualna raskoš svake njegove scene i kadra je uistinu impresivna. Svaka “slika” filma govori tisuću riječi. U pojedinim dijelovima film podsjeća na Lyncha i njegov “twinpeaksovski” ugođaj. Boje filma su jarke i iritantne, često neugodne za gledanje. Jednako neugodne kao i neke teme koje se u filmu spominju (incest,maloljetna prostitucija…). Nasilje je prikazano prilično eksplicitno ima ga u priličnoj količini ali ono uistinu nije razlog da bi se podcjenjivao i(li) omalovažavao film. Nasilje je ovdje prikazano kao način rješavanja “problema” odnosno način osvete u jednom nepoznatom (polu)svijetu. Prva ubijena žrtva pokreće lavinu nasilnih događaja. Lavinu koju je nemoguće zaustaviti. Glumačka ekipa je vrlo dobra. Ryan Gosling je dojmljiv u ulozi glavnog junaka koji u cijelom filmu progovori nekoliko rečenica. Također ne sjećam se kada je glavni (anti)junak nekog filma tako brutalno pretučen. Kristin Scott Thomas je vrlo dobra kao osvetnički raspoložena “mater familias”.
“Samo Bog prašta” sigurno neće dostići popularnost “Vožnje”. Bez obzira na to riječ je o još jednom zanimljivom ( u nekim dijelovima teškom i mučnom za gledanje) filmu redatelja koji ima svoj prepoznatljiv stil i od kojega nas, uvjeren sam, očekuje puno dobrih stvari u budućnosti.

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)