VELIKI GATSBY

REDATELJ:Baz Luhrmann
GLAVNE ULOGE:Leonardo Di Caprio,Tobey Maguire,Carey Mulligan,Joel Edgerton,
TRAJANJE:142 minute
NAZIV ORIGINALA: The Great Gatsby

Roman “Veliki Gatsby” američkog književnika F.Scotta Fitzgeralda je do sada imao dvije zapaženije ekranizacije. Prva se dogodila 1949 godine u kojem je lik Gatsbya je vrlo dobro odglumio Alan Ladd. Dvadeset i pet godina kasnije ulogu Gatsbyja je “preuzeo” Robert Redford dok jeMia Farrow je odglumila Daisy. Film je imao solidan uspjeh kod publike, te je dobitnik i dva Oscara (kostimografija i najbolja pjesma). Skoro četrdeset godina Gatsby je “skupljao prašinu” da bi čelnici “Warnera” odlučili uložiti stotinjak milijuna dolara i ponovo oživjeti Jaya Gatsbyja….

Odabir redatelja sugerira da su šefovi “Warnera” željeli malo drugačijeg “Gatsbya”. Baz Luhrmann je filmaš koji voli eksperimentirati i poigravati se. Godine 1996 napravio je “Romea i Juliju”, ali na svoj način. Radnju priče o nesretnim ljubavnicima je prebacio u moderno vrijeme i potpuno je približio tinejdžerskoj publici. Film je puno napravio za karijere Leonarda Di Capria i Claire Danes koji su tumačili nesretne ljubavnike. Ohrabren tih uspjehom Luhrmann je snimio “nabrijaniji” i kičastiji, ali i šarmantan i zabavan “Moulin Rouge” u kojem se pozabavio raskalašenim društvenim životom Pariza krajem 18 stoljeća. Film je vrlo solidno prošao na kino blagajnama te je nominiran za Oscara u čak osam kategorija (potvrdio dvije nominacije). Odabir glavnih glumaca je bio perfektan; McGregor je bio jako dobar dok je Nicole Kidman u jednoj od najboljih uloga u karijeri zaradila nominaciju. Soundtrack film je bio neobičan ali vrlo efektan.U filmu se moglo čuti svašta;od Madonne preko Queena do Nirvane. Nakon solidne, ali bitno slabije “Australije” Luhrmann je angažiran kao redatelj novog “Gatsbya”….

 

Photo: Warner Bros

Nekoliko riječi o zapletu. Pripovjedač u filmu je Nick Carraway ( Tobey Maguire) mladi poslovni čovjek koji dolazi u New York i tamo upoznaje bogataša Jaya Gatsbya (Leonardo Di Caprio). Gatsby je nekada davno bio u vezi sa Nickovom sestričnom Daisy (Carey Mulligan). Gatsbyevo nastojanje da vrati prošlost i ponovo osvoji staru ljubav dovode do tragičnih događaja.
Glumačka ekipa novoga “Gatsbyja” je “na papiru” odlična….no nakon odgledanog filma stvari i ne izgledaju toliko sjajno.U redu, Leonardo Di Caprio je briljantan. Suvereno i bez problema vlada najvažnijim likom filma Gatsbyjem i zapravo je jedini lik sa kojim gledatelj može razviti neku ozbiljniju povezanost. Tobey Maguire odnosno Nick nije toliko uvjerljiv; njegova kronična glumačka zbunjenost nikako ne odgovara liku kojeg tumači i uistinu je čudan izbor za ulogu Nicka, čovjeka koji je sklon hedonizmu. Preslatka Corey Mulligan u ulozi Daisy također nije najsretnije rješenje. Daisy je svojevrsna “femme fatale” za Gatsbya i njena uloga bi trebala biti nešto više gotovo nijeme i često uplakane promatračice događaja. Po cijenu da se književni predložak ponešto izmijeni i prilagodi.

Luhrmann je film rastegnuo na preko 140 minuta trajanja ponajprije da bi što vjernije i detaljnije prenio događanja iz romana na veliko platno odnosno da ne bi ispustio bitne detalje. To je bilo posebno bitno radi publike u Americi gdje je “Veliki Gatsby” obavezna lektira. Taj dio je redatelj odradio dobro. U filmu je prisutno i ono čuveno Luhrmannovo pretjerivanje u bojama,dizajnu i scenografiji koje je često na granici kiča. I dok je taj detalj u “Moulin Rougeu” imao šarma i smisla ovdje je zapravo nepotreban i često umanjuje ozbiljnost i uvjerljivost priče. Soundtrack filma je zanimljiv najviše mlađoj populaciji, filmu se ne može poreći vizualna raskoš .Također financijski film je ispunio svoje ambicije – u trenutku pisanja ovog teksta film je zaradio preko 130 milijuna dolara samo na američkom tržištu. No, to je sve.”Veliki Gatsby” nije (pre)veliki film no, ostaje za razmišljanje koliko je to zasluga redatelja i ostatka ekipe a koliko samog romana prema kojem je film snimljen….

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)