GRIJESI OČEVA

REDATELJ: Derek Gianfrance
GLAVNE ULOGE: Ryan Gosling, Eva Mendes, Bradley Cooper, Ray Liotta, Bruce Greenwood
TRAJANJE: 140 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Place Beyond the Pines

“Ako budeš vozio kao munja, razbit ćeš se kao grom…”

 

Luke (Ryan Gosling) je buntovnik. Ponekad s razlogom, ponekad i ne. On je kaskader, ne drži ga mjesto, često putuje i zadivljuje gledatelje svojim vještinama. Romina (Eva Mendes) je žena. Majka. Susreće se s Lukeom nakon godinu dana. Luke saznaje da ima sina. Nakon tog saznanja Luke se želi pobrinuti za sina i Rominu. Na sve moguće načine. Ne birajući sredstva. Kako bi došao do novaca počinje pljačkati banke što će dovesti do tragičnih događaja…
Rečenica, dvije o naslovu odnosno prijevodu filma. S obzirom na to da je distributer preveo film naslovom koji više odgovara nekoj sapunici treba spomenuti da bi doslovni prijevod filma bio puno smisleniji s obzirom na mjesto i radnju filma. Radnja film se događa u i oko gradića imenom Schenectady što na jeziku Irokeza znači “mjesto iza borova” što bi zapravo i bio doslovni prijevod originalnog naziva filma.

Redatelj Derek Gianfrance nam je 2010 godine “isporučio” vrlo dobar “Blue Valentine” s Ryanom Goslingom i Michelle Williams u glavnim ulogama. Izgleda da je Gosling zahvalno društvo za redatelje. Winding Refn ga je ponovo angažirao nakon suradnje u fenomenalnoj “Vožnji” za svoj novi projekt “Only God Forgives”. Istim putem je krenuo i Gianfrance te je angažirao Ryana za ovaj film. Lik kojega Gosling tumači u ovom filmu ima dosta sličnosti s Driverom iz “Vožnje”. Obojica su kaskaderi, vrhunski u svojem poslu. Obojica mijenjaju svoj način života zbog ljubavi….

“The Place beyond The Pines” je izrazito očinski, muški film. On podosta govori o obitelji odnosno njenoj važnosti – važniji ženski, majčinski lik Romina (nikad bolja Eva Mendes) sveden na ulogu svjedoka odnosno promatrača događaja koje ne može promijeniti . Boje film su teške,tmurne odgovaraju radnji filma. Estetika i izgled kadrova su odlični; vrlo vjerno naglašavaju emocionalnost trenutaka kojeg prikazuju. Priča filma je složena, ali vrlo dobra režija  čini je preglednom i zanimljivom za gledanje. Film nije “lagano štivo”; on propitkuje i tjera na razmišljanje. Redatelj vrlo jasno prikazuje kako nas djetinjstvo odnosno roditeljski odnosi, pa tako i “grijesi naših očeva” određuju kao odrasle ljude i utječu na naše postupke i odluke. Odluke koje donosimo cijeloga života i koje imaju utjecaja na budućnost. Ne samo našu budućnost nego i budućnost naše obitelji,familije. “Grijesi naših očeva” jedan je od onih filmova koji ne uljepšavaju stvari već nas suočavaju s likovima i njihovim karakterima i emocijama.  Kakve god one bile….

Radnja filma, ugođaj i ozbiljnost su odlična protuteža i odmak od bučnih,atraktivnih ali često praznih i histeričnih visokobudžetnih filmova nakrcanih CGI-ijem i ostalim specijalnih čudesima. Glumačka ekipa je izvanredno odradila svoji posao. Uz već spomenutu Evu Mendes tu je i vrlo dobri Ryan Gosling te odlični Bradley Cooper. Također treba spomenuti i Raya Liottu koji je sjajna podrška mlađim kolegama. Jedina zamjerka filmu jest pokoja minuta trajanje previše što se najbolje osjeti u zadnjoj trećini filma. Sitnica u odnosu na ono što cjelina nudi.
Prema mišljenju pisca ovih redaka “The Place Beyond The Pines” je uz Soderberghove “Nuspojave” najbolje što je, za sada, ponudila filmska 2013 godina.

OCJENA:8