ČOVJEK OD ČELIKA

REDATELJ:Zack Snyder
GLAVNE ULOGE:Henry Cavill,Amy Adams,Russel Crowe,Kevin Costner,Diane Lane,Laurence Fishburne,Michael Shannon
TRAJANJE:142 minute

“Ljudi se boje onoga što ne poznaju…” – Jonathan Kent

Nakon što je Christopher Nolan trećim filmom iz serijala o “Vitezu tame” zaokružio cjelinu, bilo je pitanje vremena kada ćemo gledati novu ekranizaciju nekog od strip junaka iz DC Comicsa. “Marvel” odnosno njegovi “Osvetnici” zarađuju milijarde dolara na svjetskim kino blagajnama te je bilo očekivano da čelnici hollywoodskih kompanija (u slučaju ovog filma riječ je o šefovima “Warnera”) posegnuti za nekim od DC Comicsovih superjunaka. Najpoznatiji i najpopularniji lik iz njihove radionice(uz Batmana) je Superman čija je treća filmska ekranizacija “doletjela” u kina diljem Zemaljske kugle….

“Čovjek od čelika” je treće uprizorenje Supermana na filmsko platno(ovdje “preskačem” Georgea Reevesa i njegovog “Supermana” iz 1951 koji je trajao samo pedesetak minuta).  Prvo se dogodilo 1978 godine,”Supermana” je odglumio Christopher Reeve, a u filmu su glumili i Gene Hackman i Marlon Brando. Snimljeno je i tri nastavka. Godine 2006 snimljen je “Superman:Povratak” a režirao ga je Bryan Singer (“Privedite osumnjičene”). Film je bio solidan, no od nastavaka se odustalo ponajprije zbog slabijeg rezultata na kino blagajnama. Za treći film o Supermanu je angažirana impresivna ekipa i ispred, ali i iza kamere. Za redatelja je angažiran Zack Snyder(“300″,”Watchmen”) dok je producentsko-scenaristički posao preuzeo dvojac koji je “kriv” za sjajnu trilogiju o “Crnom Vitezu”; Christopher Nolan i David S.Goyer. Dojam je da je Nolan postavljen kao faktor koji će Supermanu udahnuti novu dimenziju, ali i kao svojevrsni “nadzor” Snyderu redatelju kojemu su forma i dizajn filma često važniji od sadržaja…

Planet Krypton je pred uništenjem a prijeti mu i opasnost od  vojnog udara koji pokušava provesti General Zod (Michael Shannon). Da bi zaštitio svojeg tek rođenog sina Jor-El (Russel Crowe) ga šalje na Zemlju. Zod likvidira Jor-Ela ali ga ubrzo nakon ubojstva uhite i osude. Nakon 33 godine Zod sa svojom ekipom dolazi na Zemlju i prijeti uništenjem. Kal-El (Henry Cavill) će morati upotrijebiti svu svoju snagu i moći kako bi se obranio….i spasio jedini nam planet….
Već iz samog naslova filma (u originalnom naslovu nema “Supermana” nego “Čovjek od čelika”) primjetno je da se autori filma nastoje što više distancirati od prethodna dva filma. Čak i veliko slovo “S” na junakovim prsima više nema isto značenje. Razloga takvom pristupu ima nekoliko (najvažniji je strah da se ne ponove slabiji financijski rezultati filma “Superman:Reborn”) te je dojam da su autori filma u tome uspjeli. Ovo je “Supeman” novog doba namijenjen i generacijama koji nikada nisu čitali stripove ili gledali filmove o Clarku Kentu. Diskutabilno je koliko je takav pristup realizaciji filma “legao” mnogobrojnim fanovima stripa i prethodnih filmova no stvari su tako postavljene i usporedbe filma s prethodnicima nepotrebno opterećuju doživljaj gledanja Snyderovog filma…

 

“Čovjek od čelika” je film koji gotovo svojim cijelim trajanjem nastoji biti ozbiljan. Preozbiljan za ovakvu vrstu filma. Clark Kent je od rođenja predodređen da bude novi Mesija te su vidljive usporedbe za samim Isusom Kristom (npr.obračun sa Zodom i spašavanje čovječanstva se događa u Clarkovoj, gle čuda, 33 godini). Romansa odnosno ljubavna priča Clarka i Loise Lane je naznačena vrlo sramežljivo. “Kemija” između Cavilla i Amy Adams u filmu postoji no redatelj je učinio sve da ju “ukroti”. Lois je u filmu više pomagač Clarku u obračunu sa Zodom nego njegova ljubav. Vjerojatno će se taj dio priče bolje razraditi u nastavcima koji slijede. Duhovitosti ili nekakvih smiješnih situacija u filmu gotovo da i nema. Netko je trebao Snyderu reći; “Opusti se Zack,ovo je ipak film o superheroju!!!”. Malo opušteniji pristup, ponajviše prema glavnom liku ne bi škodio (šifra:”Osvetnici”). U redu, složit ćemo se da je Nolanova “Dark Night” trilogija bila vrlo često jako ozbiljna ali tamo je ta stvar funkcionirala jer je Batman ipak samo….ČOVJEK. S manama i vrlinama. Clark Kent je ipak “Čovjek od čelik” sa supermoćima i s njim gledatelj ne može razviti ozbiljniju empatiju kao prema Bruceu Wayneu ako je njegov alter ego pre(ozbiljan). Film također pati od nekoliko nelogičnosti koje su vezane uz samu priču, ponajprije uz uništenje Clarkovog rodnog Kriptona.Scenarij je bespotrebno “nakrcan” događajima. Kada je tako naravno da svi ti događaji nisu jednako kvalitetno obrađeni.No, “Čovjek od čelika” ima i svojih dobrih strana…

 

Film je do zadnjih pola sata (tada počinje totalni krš i lom u stilu “Osvetnika” ili trećeg dijela “Transformera”) radnjom zanimljiv (unatoč spomenutim nelogičnostima) i dobro strukturiran. Pratimo Clarka i njegov život te kroz “flashbackove” saznajemo ponešto i o njegovom djetinjstvu. Dobro je da redatelj nije trošio previše vremena oko Clarkovog djetinjstva jer je taj dio njegovog života više-manje poznat i površnim poznavaocima priče. Film je u dijelovima vizualno predivan,akcijske scene iako ponekad preduge su izvrsno napravljene. Glumačka ekipa je vrlo dobra. Cavill je solidan u glavnoj ulozi dok je  prateća ekipa na visini zadatka; Amy Adams uvjerljiva kao Lois Lane, Russell Crowe briljira kao Jor-El, Michael Shannon je pravi, uvjerljivi general Zod.
“Čovjek od čelik” nije novi “Vitez tame”. On nema njegovu epsku notu niti dubinu. Iako nije (potpuno) ispunio očekivanja film je vrlo pristojna kino zabava, ali ne više od toga….
U godinama koje slijede čeka nas inflacija filmova o superherojima. Uskoro dolaze novi nastavci “Thora” i “Captaina Americe”, najavljeni su drugi i treći dio “Osvetnika”,”Čovjek od čelika” će postati serijal – u pripremi je i “Justice League” gdje će se u istom filmu naći Batman, Superman, Flash, Wonder Women i Aquamanom…..

OCJENA: 6

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)