NUSPOJAVE(SIDE EFFECTS)

REDATELJ:Steven Soderbergh
GLAVNE ULOGE:Rooney Mara,Jude Law,Catherine Zeta-Jones,Channing Tatum
TRAJANJE:110 minuta

Prije nekoliko mjeseci redatelj Steven Soderbergh je objavio da prestaje sa snimanjem kino filmova, te da su mu “Nuspojave” posljednji film za kino distribuciju (u međuvremenu je redatelj završio snimanje tv filma “Behind The Candelabra” koji govori o Liberaceu odnosno njegovoj ljubavnoj vezi sa znatno mlađim Scottom Thornsonom). Obzirom da je Soderbergh u siječnju ove godina napunio 50 godina vrlo iznenađujuća odluka. Vrijeme će pokazati koji su stvarni razlozi ove odluke, te je li ovo uistinu konačni oproštaj ili samo redateljevo “do viđenja”. Soderbergh je pažnju filmskog svijeta privukao na sebe 1989 godine sa filmom “Sex,laži i videovrpce”. Film je vrlo brzo postao ljubimac kritike i publike, a Soderbergh je osvojio “Zlatnu Palmu” u Cannesu te je nominiran za Oscara u kategoriji za najbolji scenarij. Nakon debitantskog uspjeha Soderbergh je režirao zanimljiv i podcijenjen film “Kafka” sa Jeremyem Ironsom u glavnoj ulozi te prosječni triler”Ispod površine” . Godine 1998 snima “Daleko od očiju” ležerni akcijski triler koji je ponajviše ostao u sjećanju po nevjerojatno uvjerljivoj “kemiji” između Jennifer Lopez i Georga Clooneya. Nakon toga snima jedan od najuspjelih filmova u svojoj karijeri, “The Limey” sa Terenceom Stampom u glavnoj ulozi. Godina 2000 je bila godina Soderberghove kreativne, ali i komercijalne eksplozije.Te godine snima “Traffic”, sjajnu stiliziranu dramu/thriller gdje nimalo optimistično ne prikazuje borbu protiv narko kartela u Meksiku, te biografsku “Erin Brockovich” gdje izvlači sve najbolje iz istinite priče izbjegavajući patetiku i klišeje. Za oba filma je nominiran za Oscara (osvojio ga je za režiju “Traffica”). Zatim slijedi sjajan prvi dio trilogije o Dannyu Oceanu sa all star glumačkom ekipom,”Solaris” i biografska priča o Ernestu “Che” Guevari(dva dijela). Posljednjih godina Soderbergh je snimio vrlo dobru “Zarazu”, te ne baš uspjele “Haywire” i “Magic Mike”. “Nuspojave” su povratak u formu sjajnog redatelja te šlag na tortu za kraj karijere….

Emily (Rooney Mara) je “žena na rubu živčanog sloma”. Njen muž Martin(Channing Tatum) nakon odslužene zatvorske kazne izlazi na slobodu, ali Emily unatoč tome pada u tešku depresiju. Nakon pokušaja samoubojstva Emily dolazi na razgovor kod liječnika, psihijatra Johnatana Banksa (Jude Law). U razgovoru sa njim saznajemo da je Emily već bila na terapijama kod psihijatrice Victorije Siebert (Catherine Zeta-Jones).Ubrzo Johnatan prepiše Emily lijek čije će nuspojave izazvati tragediju…..

“Nuspojave” je film koji je žanrovski podijeljen u dva dijela. Prvi dio filma je drama u kojoj Soderbergh vrlo inteligentno propitkuje moral i način djelovanja famaceutske industrije te liječnika,psihijatara koji su vrlo često njena produžena ruka. Emily je prikazana kao mlada žena koju “puca” pod teretom svakodnevnog života i očekivanja okoline. Odlazi kod liječnika i postaje “pokusni kunić” za novi lijek. U današnjem društvu je prisutna prava epidemija depresije,anksioznosti i ostalih duševnih poremećaja i bolest. Redatelj se ne bavi uzrocima takvog stanja. Njega zanima način na koji se pomaže oboljelima. U filmu je jasno prikazano da se lijekovi troše u enormnim količinama. “Prozac”,”Zoloft”,”Ablix”,”Delatrex”,”Torazin” su neka od imena lijekova koja se spominju. Tko ima koristi od tolike potrošnje  lijekova?  Liječe li se tim lijekovima uzrok bolest ili se samo ublažuju simptomi? Jesu li baš svi pacijenti sposobni podnijeti lijekove kao terapiju te postoji li drugi način rješavanja problema?  Redatelj postavlja pitanja i gledatelja ostavlja da sam prosudi. Također, na vrlo zanimljiv način je prikazano i testiranje novih lijekova za duševne bolesti. Pošto je proizvođaču potreban živi pacijent da bi saznao učinkovitost svojeg proizvoda stvar funkcionira ovako; liječnik dobiva visoku novčanu premiju da bi predložio lijek pacijentu,pacijenti, posebno oni slabijeg financijskog stanja, ga uzimaju zato jer je besplatan. No svaki lijek bio novi ili stari ima svoje nuspojave….
I taman kada gledatelj počinje razmišljati o navedenim pitanjima i sivilu boja kojom redatelj naglašava ozbiljnost teme stvari se okreću za puni krug. Dogodi se ubojstvo i film postaje pravi,punokrvni triler u kojem ništa nije onako kako u prvom trenutku izgleda. Detalje radnje neću otkrivati da ne “ubijem” zadovoljstvo gledanja. Kao što je uvjerljiv u prvom,dramskom dijelu filma Soderbergh i u drugom trilerskom dijelu briljira. Film se do kraja gleda sa napetošću i zanimanjem te je obogaćen i sa nekoliko neočekivanih obrata. Glumačka ekipa je izvrsna. Uz dužno poštovanje muškim glavnim glumcima ovaj film su svojim sjajnom glumom obilježile dame. Rooney Mara nakon sjajne uloge Lisbeth Salander u američkoj verziji “Muškaraca koji mrze žene”, i u ovom filmu potvrđuje svoju vrijednost. Nevjerojatna je njena glumačka snagu i karizmu. Intrigantna je i uloga Catherine Zete-Jones. Ona naime tumači psihijatricu. Obzirom da glumica već godinama ima problema sa bipolarnim poremećajem Soderbergh je ispravno procijenio da je ona izvrstan izbor za ovu ulogu te da će izvrsno razumjeti scenarij i ideju filma. Svakako jedna od najboljih uloga lijepe Catherine.
“Nuspojave” su sjajan film i izvanredan oproštajni rad velikog redatelja. Nadajmo se da će Soderbergh jednog dana ipak predomisliti i vratiti snimanju kino filmova. Zbog filmske umjetnosti i publike…..
OCJENA:9

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)