BRZI I ŽESTOKI 6

REDATELJ:Justin Lin
GLAVNE ULOGE:Vin Diesel,Paul Walker,Michelle Rodriguez,Dwayne Johnson,Tyrese Gibson,Sung Khan,Elsa Pataky,Jordana Brewster
TRAJANJE:120 minuta
NAZIV ORIGINALA: Fast & Furious 6

Godine 2001 snimljen je “Brzi i žestoki” film koji je postao veliki hit, ostvario vrlo dobar utržak na kino blagajnama te stekao brojne fanove diljem svijeta. Formula uspjeha filma sastojala se od lijepih žena, brzih automobila uz dodatak Vin Diesela i Paula Walkera. Uslijedili su nastavci, mijenjali su se glumci i mjesta radnje (Japan,Brazil….) i serijal je došao do šestog filma. Unatoč pristojnom budžetu filma (160 milijuna dolara) te okupljanju svih bitnih likova iz prethodnih dijelova nitko nije mogao predvidjeti ovakav komercijalni uspjeh filma. U prvom vikendu prikazivanja “Brzi i žestoki 6” su samo u Americi zaradili 98 milijuna dolara te zasjeli na prvo mjesto ljestvice gledanosti ispred trećeg “Mamurluka”,”Velikog Gatsbyja” i novih “Zvjezdanih staza”.

Radnja šestog nastavka počinje tamo gdje je peti dio završio; nakon dobrog posla u Riju ekipa “brzih i žestokih” je raspršena po svijetu i uživa u teško zarađenim milijunima. Ulazak u SAD im je zabranjen. Agent Hobbs (The Rock) dolazi s ponudom – ako se ekipa ponovo okupi te pomogne uloviti bivšeg specijalca, sada kriminalca Shawa (Luke Evans) dobit će pomilovanje i oprost i može vratiti u domovinu. Za članove ekipe, posebno Torreta postoji još jedan veliki razlog da prihvate ponudu. Letty (Michelle Rodriguez) je živa i radi za Shawa….
Redatelj Justin Lin je upotrijebio “formulu” koju ćemo gledati i u novom nastavku priče o “X” ljudima; okupiti sve likove iz prethodnih dijelova te dodati nova lica. Svi poznati likovi su ovdje, fatalna Letty je “uskrsnula” za potrebe ovog nastavka. Likovi serijala su “evoluirali”; neki imaju i djecu a njihova nova misija je stepenicu više od onoga što su do proživjeli .Oni rade za vladu i cilj im je spriječiti vrlo opasnog terorista. Ozbiljniji posao od pljačkanja narko bossa…

Radnja filma je “bondovski” raštrkana po cijelom svijetu. Engleska,Španjolska,SAD… Države su na kojima se događaju manje ili više bitni dijelovi ovog filma. Dva su razloga za to; prvi je naglašavanje redatelja da je riječ o velikom, grandioznom projektu koji briše granice. Drugi je privlačenje publike u kina iz svih dijelova svijeta. Redatelj odnosno ekipa filma su mudro zaključili da svaki novi nastavak serijala mora biti još veći, bučniji i eksplozivniji kako bi privukao publiku u kino. I on to uistinu jest. Iako film ima određeni broj scenarističkih “rupa” i nelogičnosti, one se u cijeloj toj jurnjavi po svijetu brzo zaboravljaju. Mana film je i bezlični i prilično nezanimljivi negativac. No, unatoč nedostacima “Brzi i žestoki 6” film je vrijedan gledanja koji u nijednom trenutku ne želi biti više od onoga što jest. Bučna, nabrijana akcijska razbibriga. Akcijske scene se nižu jedna za drugom. Adrenalin, meci i oktani pršte na sve strane. Likovi i serijal su prerasli “obične” utrke i postali suradnici Vlade. Bivši kriminalci koji u potrazi za iskupljenjem i oprostom hvataju…Kriminalce. Feministkinje će također biti zadovoljne filmom. Pripadnice ljepšeg spola ovdje nisu samo ukras. One su ravnopravne u svim segmentima filma pa tako i u akcijskim scenama. Scene tuče između Letty i njene suparnice jedan je od najboljih dijelova filma. Jurnjave i akcijske scene su napravljene briljantno. Posebno je impresivna potjera u kojoj sudjeluje i tenk. Dio filma koji “diše” bondovski (prisjetimo se samo Piercea Brosnana i njegove jurnjave tenkom u “Zlatnom oku”).
“Brzi i žestoki 6” je vrlo dobra kino zabava. Ako od filma tražite logiku i umjetnost ovaj naslov preskočite. Šestica je možda i najbolji film serijala. Ljeto 2014 donosi novi nastavak, novog redatelja (James Wan – režirao “Slagalicu strave”,”Insidious”) te novim glumačkim pojačanjem koje se zove Statham….Jason Statham….

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)