METAK U GLAVU

REDATELJ:Walter Hill
GLAVNE ULOGE:Sylvester Stallone,Jason Momoa,Sung Kang,Christian Slater,Sarah Shahi
TRAJANJE:90 minuta
NAZIV ORIGINALA: Bullet To the Head

 

Jimmy Bobo je plaćeni ubojica. Veteran posla s podebljim policijskim dosjeom. Nakon posljednjeg obavljenog posla Keegan (Jason Momoa) likvidira Jimmyeva partnera. Jimmy se spletom okolnosti udružuje sa detektivom Taylerom Kwonom (Sung Kang), te njih dvojica zajedničkim snagama kreću u lov na Keegana…
“Metak u glavu” je film koji je prvi puta spojio glumca Sylvestera Stallonea i redatelja Waltera Hilla filmaše koji su vrhunac karijera doživjeli u drugoj polovini sedamdesetih te osamdesetim godinama prošloga stoljeća. Stalloneova karijera kreće uzlaznom putanjom 1976 godine i filma “Rocky” dobitnika tri Oscara (najbolji film na dodjeli 1977 godine u konkurenciji filmova “Taksist i “Svi predsjednikovi ljudi”). Zatim slijedi nastavak “Rockya” te filmovi koji su Stalloneu donijeli status akcijske superzvijezde trilogija o Johnu Rambu,”Cobra” te “Tango i Cash”. Početkom devedesestih Sly je snimio  “Specijalista”,”Razbijača” i “Cliffhanger” i nakon toga dugo luta sa ne pretjerano uspješnim projektima. Karijeru je uskrsnuo s ujedinjenim akcionim snagama u filmu “Plaćenici” koji slijedeće godine dobija svoj treći nastavak. Redatelj Hill je svoje zlatne godine započeo 1979 kada je snimio briljantne, danas kultne “Ratnike podzemlja” (iste godine je obavljao producentski posao na “Alienu”). Nakon toga su zaredali hitovi;”48 sati”,”Vatrene ulice”,komedija “Brewsterovi milijuni”,suradnja sa Arnijem u filmu “Crveno usijanje”,”Lijepi Johnny” te drugi dio akcijske komedije “48 sati”. Nakon toga slijedi Hillov komercijalni i kreativni pad sa iznimkom “Trespassa” te podcijenjenog, ali vrlo dobrog westerna “Divlji Bill” s Jeffom Bridgesom i Ellen Barkin u glavnim ulogama. Velike karijere spojile su se 2013 godine filmom “Metak u glavu”….

Budžet film iznosi otprilike 55 milijuna dolara. Zarada u američkim kinima vrlo skromna; niti 10 milijuna. Činjenica koja i ne čudi previše; “Metak u glavu” je napravljen te izgleda kao akcioni triler iz godina najvećih hitova redatelja i glavnog glumca. No, vremena i kino publika odnosno njeni zahtjevi su se promijenili….
Nevjerojatno je koliko je posveta iz osamdesetih utkano u radnju filma. Spomenut ću samo neke: od spajanja nespojivog, policajca i kriminalca koji imaju isti cilj (Jack i Reggie odnosno Nick Nolte i Eddie Murphy iz “48 sati”), scena obračuna u sauni (“Crveno usijanje”), te završnog obračuna nalik  na Stalloneovo rješavanje “problema” u “Cobri”. Kada još dodamo i manju ulogu Christiana Slatera (čija karijera već dulje vrijeme stagnira) dobijemo jedan film prepun NOSTALGIJE i prisjećanja na neka bolja, prošla filmska vremena glavnih aktera “Metka u glavu”.

Stallone i Sung Kang kao “slučajni partneri” nisu pretjerano zanimljivi. Njihova nadmudrivanja i pokušaji da ispadnu duhoviti gledatelja ostavljaju ravnodušnim. Stallone se trudi ali njegov partner izgleda kao da je impresioniran nastupom u filmu. Radnja ne nudi previše interesantnih trenutaka, dobrim dijelom je predvidljiva. Akcijske scene su korektno napravljene, ali za današnje standarde “prve lige” akcijskog filma to je ipak nedovoljno. Ono što vrijedi pohvaliti je nastup Jasona Momoa u ulozi glavnog negativca. Uvjerljiv i efikasan.

“Metak u glavu” je film koji je u ovakvoj formi i suradnji Stallonea i Hilla trebao biti snimljen prije 25-30 godina. Tada, sa mlađim Stalloneom i kreativnijim Hillom film bi zasigurno bio hit. Snimljen u današnje vrijeme “Metak u glavu” samo je slabašno prisjećanje na najbolje dane velikih filmaša.

OCJENA:5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)