LET IZNAD KUKAVIČJEG GNIJEZDA

REDATELJ:Miloš Forman
GLAVNE ULOGE:Jack NIchoslon,Louise Fletcher,Danny De Vito,Brad Dourif,Christopher Lloyd
TRAJANJE:128 minuta
GODINA PROIZVODNJE:1975
NAZIV ORIGINALA: One Flew Over The Cuckoo’s Nest

 

Priča o filmu “Let iznad kukavičjeg gnijezda” počinje 1963. godine. Te godine ne Broadwayju je postavljena istoimena kazališna predstava koja je privukla veliku pažnju publike i kritike. Predstava je rađena prema istoimenom romanu Kena Keseyja, a glavnu ulogu na kazališnim daskama je igrao Kirk Douglas. Douglas je prepoznao potencijal književnog predloška i otkupio je prava za filmsku ekranizaciju. Međutim, Douglas senior iz raznih razloga nije uspio pokrenuti projekt – realizaciju filma prepustio je sinu Michaelu koji je krenuo s kompletiranjem ekipe. Za redatelja filma odabran je, široj publici tada ne pretjerano poznat, češki zapravo čehoslovački emigrant Miloš Forman (napustio domovinu 1968. godine zbog sovjetske vojne intervencije). Glavna muška uloga je ponuđena Marlonu Brandu, zatim Geneu Hackmanu i na kraju Jamesu Caanu. Svi navedeni glumci ulogu su, iz raznih razloga, odbili da bi na kraju ulogu Patricka McMurphyja dobio Jack Nicholson. Osiguran je budžet od 4.5 milijuna dolara i snimanje je moglo krenuti…

Randle Patrick McMurphy je osuđen na zatvorsku kaznu zbog seksa sa maloljetnicom. Zbog lošeg vladanja u zatvoru prebačen je u umobolnicu. McMurphy je zapravo odglumio svoje ludilo nadajući se da će u duševnoj bolnici imati bolje uvjete za odsluženje kazne. Odmah nakon dolaska u novu sredinu Patrick postaje vođa i pokretač aktivnosti kojima nastoji poboljšati uvjete uvjete života za sebe i ostale pacijente. Njegovo ponašanje te podrška koju ima od većine “kolega” ga ubrzo dovode u sukob sa sestrom Ratched (Louise Fletcher)…..

Izbor Formana za redatelja “Leta iznad kukavičjeg gnijezda” bilo je prilično iznenađenje. Neiskusan kada je Hollywood u pitanju, Forman je dobio u ruke sjajan scenarij i vrlo respektabilnu glumačku ekipu. Međutim, izbor Formana mudar je i logičan izbor; disident iz totalitarnog, komunističkog režima odlično je shvatio predložak i likove filma. Oni se nalaze u sličnoj situaciji kao i autor filma u Čehoslovačkoj. Njihov privremeni dom je zdravstvena ustanova kojoj bi primarno i jedino važno trebala biti pomoć pacijentima. Međutim, sustav čija je “produžena ruka” sestra Ratched (briljantna Luise Fletcher) ima drugačiji pogled na problem. Cilj je uspostaviti što stroži režim i uz pomoć lijekova, sedativa “ugušiti” osobnost pacijenta. Takvo stanje stvari zapravo tjera strah u kosti kod gledatelja. Nikada se ne zna što život donosi i svatko od nas se može naći u situaciji da treba zdravstvenu pomoć…Tamo nas čeka “pomoć” sestre Ratched,,,,,

McMurphy ubrzo nakon dolaska u umobolnicu uspostavlja prisne, gotovo prijateljske odnose s većinom pacijenata. Posebno s Billyjem Bobbitom (Brad Dourif koji je za spomenutu ulogu nominiran za Oscara za najbolju sporednu ulogu; poznat i po ulozi Grimme u “Gospodaru prstenova”), te ogromnim Bromdenom  poznatijim kao Poglavica. McMurphy nije heroj niti uzor; on samo želi normalniji odnos prema pacijentima, te smišlja načine kako što kvalitetnije “ubiti vrijeme” do isteka kazne. Stvari se kompliciraju kada ga ostali pacijenti počinju podržavati. Takav razvoj događaja nikako ne odgovara “ledenoj kraljici” Ratched koja osjeća gubitak utjecaja i autoriteta kod pacijenata. Sukob dvoje ljudi se reflektira na sve u ustanovi te dovodi do tragičnog kraja….

“Let iznad kukavičjeg gnijezda” bavi se mnogim pitanjima, temama koja su i danas aktualna. Od odnosa i tretmana društva prema duševnim bolesnicima ( i danas se vrlo često liječi bolest korištenjem velike količine lijekova, a ne čovjek. njegovi emocionalni problemi odnosno razlozi koji su doveli do takvog stanja), preko okrutnosti i zlouporabe sustava kod pojedinaca do upitnosti ispravnosti odluka nametnutih autoriteta.

Spomenute teme obrađene su fascinantno autentičnom režijom (kamera je toliko uvjerljiva da se stvara dojam kao da gledamo dokumentarni film), te briljantnim glumačkim izvedbama cijele ekipe predvođene Nicholsonom i Fletcher. Film je 1976. godine nagrađen s pet Oscara – osvojio je “zlatne kipiće” u najvažnijim kategorijama (najbolji film, scenarij, glavna muška i ženska uloga, te najbolji redatelj). Forman je kasnije dobio Oscara i za “Amadeusa”, te je snimio i “Kosu”,”Ragtime” i “Narod protiv Larrya Flinta). Louise Fletcher je nakon”Leta…” puno glumila, ali nikada nije došla blizu uspjeha kao sa ulogom sestre Ratched. Jack Nicholson? Jack je redao ulogu za ulogom, dobio još dva Oscara te postao i ostao jedan od najboljih glumaca u povijesti sedme umjetnosti….

 

 

One Comment

  1. Anonimno Reply

    Sjećam se kad se film pojavio u našim kinima. Publika pohrlila, a psihijatri pobjesnili. Ubili su se svi listom dokazivati da se lobotomija više ne primjenjuje. Očito su "razumjeli" film. Pa nije to priručnik za medicinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)