UMRI MUŠKI:DOBAR DAN ZA UMIRANJE

REDATELJ:John Moore
GLAVNE ULOGE:Bruce Willis,Jai Courtney,Sebastian Koch,Mary Elisabeth Winstead
TRAJANJE:95 minuta
NAZIV ORIGINALA: A Good Day to Die Hard

Serijal “Umri muški jedan je od najboljih i najutjecajnijih akcijskih serijala u povijesti filma. Sve je počelo 1988. godine kada je premijerno prikazan prvi film. Priču o Johnu McClaneu policajcu iz New Yorka koji se u Los Angelesu na božićnoj zabavi nađe “na krivom mjestu u krivo vrijeme”su odmah prigrlili gledatelji, ali i kritičari. Svaki segment filma je bio na svojem mjestu, i u funkciji cjeline; Bruce Willis (u utrci za ovu ulogu je “pobijedio” Don Johnsona i Richard Gerea) je ostvario ulogu karijere, vrlo pametno doziran omjer akcije i humora,sjajni sporedni glumci (Reginald VelJohnson kao policajac Powell (da. to je onaj sa krafnama) te De’vereaux White (brbljavi vozač limuzine Argyle),zanimljiva skupina negativaca predvođena NEZABORAVNIM Alanom Rickmanom iliti Hansom Gruberom, te briljantna režija akcijskog maga Johna McTiernana (režirao i “Predatora” te “Lov na crveni oktobar”; danas nažalost broji zatvoreničke dane zbog laganja FBI-u u istrazi protiv privatnog detektiva kojeg je redatelj unajmio da prisluškuje šefove studija “MGM” i producenta Charlesa Rovena).

U to vrijeme (druga polovina osamdesetih godina prošlog stoljeća) najpopularniji akcijski heroji su bili fizičkom građom “nadljudi” Arnie i Stallone. Bilo ih je zabavno gledati, ali se prosječan hodočasnik kino dvorana teško mogao sa njima poistovjetiti. Za razliku od njih McClane je “jedan od nas”; on efikasno likvidira negativce, ali je mamuran, ima bračnih problema, između dvaju obračuna pali cigaretu i krvari. Ali ne od metka nego od ostataka razbijenog stakla preko kojih je morao pretrčati bos jer terorist kojeg je maloprije sredio ima premalu nogu da bi obukao njegove čizme !!!.
Drugi film iz serijala koji je režirao Renny Harlin (“Cliffhanger”) bio je vrlo dobar, ali da bi dostigao kvalitetu originala falio mu je Hans Gruber odnosno pravi negativac. Režiranje trećeg dijela ponovo je preuzeo Mc Tiernan i totalno okrenuo postavke serijala; McClane više nije sam dobio je pomagača imenom Zeus (odlični Samuel L.Jackson), nije više niti u zatvorenom prostoru. Juri New Yorkom da bi onemogućio detoniranje bombi koje je sa svojom ekipom postavio “Simon kaže” Gruber brat Hansa negativca iz prvog dijela kojega je sočno i sa zadovoljstvom odglumio Jeremy Irons. Uslijedila je pauza od 12 godina te je tek 2007 snimljen četvrti dio koji je bio najslabiji dio serijala dotada, no ne i nezanimljiv i promašen film. Solidno napravljen sa vrlo zanimljivom temom; opasnost od “cyber” terorizma. Nažalost snimljen je i peti dio koji upravo imamo prilike gledati u našim kinima….

John McClane odlazi u “majčicu Rusiju”. Moskvu. Njegov sin Jack (Jai Courtney) je uhićen. John mu nastoji pomoći ne znajući da Jack radi odnosno vodi operaciju pod okriljem CIA-e. Ubrzo se oba McClanea nađu u problemima i usred zavjere čiji počeci su vezani za nuklearnu katastrofu u Černobilu….
Uspoređivati ovaj sa bilo kojim prethodnim iz serijala je besmisleno; peti film serijala uvjerljivo je najlošiji i najnezanimljiviji. Nejasna je namjera zašto su se doživljaji Johna McClanea preselili u Rusiju. Možda da bi se film bolje prodao na tom tržištu (makar događaji u filmu državu Rusiju i njeno društvo baš ne prikazuju u lijepom tonu), ili kao provokacija tvoraca filma (kakve je Hollywood znao napraviti u doba hladnog rata) koji šalju “kauboja” da riješi unutarnje ruske probleme. Koji nisu bezazleni; riječ je o nuklearnom terorizmu. U redu, koji god da je razlog bio činjenica koja se ne može izbjeći glasi; John McClane nije glavna faca u petom nastavku filma “Umri muški”?!. Najvažniji je lik njegov sin, operacija hvatanja terorista je njegovo djelo a siroti John je tu samo smetalo koje ponekad pomogne. Baš i nije neki tretman za jednog od najvećih akcijskih junaka u povijesti. Ironiziranje, te ismijavanje godina Johna McClanea više nije toliko duhovito; sve je to recikliranje već viđenog iz “Plaćenika” i iz filma “Red”. Radnja filma se sastoji od akcijskih scena (koje su odlične i jedine su svjetla točka filma) i dijelova gdje redatelj nastoji “pokrpati” scenarističke rupe, i film rastegnuti na pristojno trajanje. Film je neduhovit (osim pjevanja Sinatrinog hita “New york,New york” u interpretaciji taksista u Moskvi) a znamo koliko je svaki film iz ovog serijala bio znan i hvaljen po duhovitim i ciničnim doskočicama glavnog junaka, ali i negativaca. Negativci? Potpuno nezanimljivi i dosadni. Bruce je također nekako neraspoložen i umoran…
Peti nastavak nije trebao serijalu. Nakon njega (unatoč najavi da će se snimati i šesti dio) jedini zaključak koji se nameće je da Johna McClanea treba umiroviti i dati mu zasluženo mjesto u filmskoj povijesti.

OCJENA:5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)