MAMA

REDATELJ:Anders Muschietti
GLAVNE ULOGE:Jessica Chastain,Nicolaj Coster-Waldau,Megan Charpentier,Isabelle Nelisse,Daniel Kash
TRAJANJE:100 minuta

Radnja “Mame” počinje na Crni ponedjeljak 1987 godine. Rastrojeni otac (burzovni mešetar?) ubija suprugu, te odvodi djecu,dvije kćerkice sa sobom.Vodi ih u šumu te ih želi likvidirati. Međutim, u posljednji trenutak djevojčice spašava tajanstvena spodoba. Pet godina kasnije Victoria i Lilly su pronađene u šumi. Preplašene i nepovjerljive, kreću se poput životinja. Brigu za njih preuzimaju stric Lucas (Nicolaj Coster-Waldau) i njegova djevojka Annabel (Jessica Chastain).Sele se u prostranu kuću koju im je osigurao dr.Dreyfuss….u zamjenu za korištenje kuće psihijatar će moći pratiti ponašanje djevojčica….

Priča o “Mami” počinje kada je Guillermo Del Toro (“Panov labirint”,”Hellboy”) pogledao istoimeni kratki film Andersa Muschiettija. Prema Del Torovu priznanju bio je to “jedan od najtrašnijih filmova koje je ikada vidio”. Samo tri minute je bilo dovoljno Del Toru da se “zagrije” za projekt te se prihvati produkcije filma.Redatelj je ostao isti dok je njegova sestra postala jedna od producentica i scenaristica filma….

“Dajte mi što želim i otići ću” ponavljao je Colm Feore u ulozi Andrea Linogea misterioznog stranca koji terorizira čitav gradić uslijed snježne oluje u vrlo dobroj televizijskoj ekranizaciji “Oluje stoljeća” Stephena Kinga. Kada je dobio što je tražio….otišao je. Slično “razmišlja” i Mama; ona doduše ne govori, ali je nekada davno bila žena koja je izgubila svoje dijete. Sada se njen duh vratio i želi saznati gdje je njena beba…ili pronaći zamjenu. Pronalazi Victoriu i Lilly te ih uspjeva zaštititi od vlastitog oca. Ali je vrlo ljubomorna ako ih netko drugi želi prisvojiti….

 

“Mama” je treći noviji horror (ostala dva su “Žena u crnom” te “Sinister”) koji napetost odnosno strah kod gledatelja nastoji izazvati tradicionalnim metodama. Umjesto hektolitara krvi i desetaka odsječenih udova “Mama” nastoji biti zanimljiva i održati tenziju gledanja igrom svjetla i sjene,iznenadnom glasnom muzikom,zvukovima te sugestivnom primjenom kamere. Mora se priznati da u tome redatelj i uspijeva. Uz klaustrofobičnu atmosferu unutar kuće gdje se nalaze curice, a koju Mama opsjeda svi navedeni elementi funkcioniraju i drže pažnju gledatelja. Glumačka ekipa je svoj posao odradila vrlo korektno; Jessica Chastain je zanimljiva u ulozi istetovirane “dark” muzičarke koja se odriče svojeg banda da bi vodila brigu o djevojčicama. Male glumica su uvjerljive u svojim nastupima u filmu dok se Mama pojavljuje u filmu baš onoliko koliko je i potrebno. Uporaba specijalnih efekata je svedena na normalnu mjeru, te je u službi radnje. I sam “majka i kćer” kraj filma(iako melodramatičan te kao takav potpuno netipičan za žanr horrora) ima smisla…i stila. “Mama” je film koji ima i mane; nastao iz kratkog filma ponegdje pati od “praznog hoda”, a neki događaji nisu potpuno objašnjeni i razjašnjeni.No, vrlina je puno više i “Mama” zaslužuje Vaše gledanje….
OCJENA:7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)