REDATELJ:Stephen Chobsky
GLAVNE ULOGE:Logan Lerman,Emma Watson,Ezra Miller,Johnny Simmons,Dylan McDermott
TRAJANJE:98 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Perks of Being a Wallflower

“I vidim…
taj jedan tren
kada znaš da nisi tužna priča
…Živ si
Ustaneš i vidiš svjetla na zgradama
I slušaš pjesmu dok se voziš sa ljudima
koje voliš najviše na svijetu…
I u tom trenutku,kunem se..
Mi smo beskonačni.” – Charlie

 

Charlie (Logan Lerman) je samozatajni, povučeni tinejdžer. Prvi je dan srednje škole i već sada Charlie broji dane kada će priča završiti. Starija sestra i prijatelji koji su u višim razredima Charlieja ne “doživljavaju”; nije se popularno družiti s novacima. Jedina osoba s kojom prvoga dana stupa u kontakt je profesor Andersen (Paul Rudd) koji predaje engleski. Nakon nekoliko dana Charlieju se posrećilo; upoznaje maturante Sam (Emma Watson) i Patricka (Ezra Miller). Oni prihvaćaju Charlija, upoznaju ga sa svojim društvom što će rezultirati iskrenim prijateljstvom, ljubavlju ali i otkrivanjem tajni spomenute trojke….

“Charliejev svijet” je film koji autorski potpuno pripada Stephanu Chboskyom. Naime, on je pisac istoimenog romana prema kojem je film snimljen, scenarist filma, i redatelj. Takav angažman jednog autora na realizaciji filma uistinu je rijetkost. Očigledno je da je Chbosky imao viziju kako bi njegova priča i likovi trebali izgledati na “velikom platnu”. Vizija je rezultirala odličnim filmom.
Često sam pišući na ovom blogu kritizirao distributere zbog nebuloznih i bizarnih prijevoda naslova filmova. Ovaj puta prijevod je odlično “pogođen” i dobro je da se nije slijedilo odnosno prevodilo originalan naslov. “Wallflower” je izraz za sudionike tuluma ili sličnih okupljanja koji su na njima….Neprimjetni. Nezanimljivi. Doslovni prijevod bi otprilike glasio “Prednost kada ste neprimjetni na tulumima”. To bi bio zaista čudnovat naslov; “Charliejev svijet” je jednostavniji naslov koji puno više govori o radnji filma.

“Charlijev svijet” je film o tinejdžerima, ali ne još jedan u nizu filmova o njima. Iako nije potpuno zaobišao odnosno izbjegao stereotipe i klišeje (npr. privilegirani i popularni školarci sportaši) ovaj je film pametniji i superiorniji od većine filmova iste ili slične tematike. Glavni protagonisti filma drugačiji su od “kolega” iz sličnih filmova; vole filozofiju, cabaret, imaju ambicije, ali su i traumatizirani, skrivaju tajne. Nisu imuni niti na redovite probleme koji se javljaju u toj dobi; prva zaljubljivanja, tulumarenje, koketiranje s drogama. Međutim Charlie, Sam i Patrick imaju i ozbiljne “probleme odraslih” čime autor zapravo želi istaknuti da tinejdžersko doba ponekad ima i teži, traumatičniji “put ka odrastanju” nego što smo navikli gledati. Likovi u filmu nisu jednodimenzionalni, te nas redatelj kroz radnju filma upoznaje s njihovim tajnama koje će ih pratiti do kraja životnog puta. Glumačke izvedbe su izvrsne. Logan Lerman je sjajan kao Charlie; njegov odsutni izraz lica ne govori previše, ali iza njega se krije “tsunami” emocija. Ezra Miller je također sjajan, a Emma Watson pokazuje da je sposobna glumački “preboljeti” Hermionu iz “Harry Pottera”, te da se može uhvatiti u koštac sa zahtjevnim ulogama. Treba spomenuti i soundtrack filma koji se sastoji od nekoliko sjajnih pjesama (npr. “Heroes” David Bowijea) te je sjajno “uključen” u radnju filma.

“Charliev svijet” dojmljiv je i uvjerljiv film o nadi, prijateljstvu i ljubavi te načinu borbe s traumama iz djetinjstva s kojima se bore likovi filma. Oni su….Malo starija djeca….

OCJENA:8