IVICA I MARICA:LOVCI NA VJEŠTICE

REDATELJ:Tommy Wirkola
GLAVNE ULOGE:Jeremy Renner,Gemma Arterton,Peter Stormare,Famke Janssen,Thomas Mann
TRAJANJE:85 minuta
NAZIV ORIGINALA: Hansel and Gretel: Witch Hunters

 

Redatelj Tommy Wirkola (rođen 1979 godine u Norveškoj) je skrenuo pozornost na sebe 2009 godine kada je prikazan njegov niskobudžetni horor “Dead snow”. Film u kojem je Wirkola (ujedno i jedan od scenarista)  zombijima “obukao” nacističke uniforme, te ih smjestio u sadašnje vrijeme. Na njih nailazi grupa studenata medicine, te se njihov susret pretvara u krvavi sukob…na snijegu. “Dead snow” je vrlo zabavan film koji je donio svježinu i nove ideje u horor žanr, te se zombijima “posvetio” na vrlo originalan način. Film je prikazan na filmskom festivalu u Sundanceu i od tad je bilo samo pitanje vremena kada će mladi autor spakirati stvari i krenuti put Hollywooda i tamo početi snimati filmove. Dogodilo se to prošle godine kada su snimljeni “Ivica i Marica” koje upravo imamo prilike gledati u našim kinima….

Jedne noći malog Ivicu i još manju Maricu otac ostavlja same u šumi. Preplašeni oni nailaze na kuću od slatkiša gdje ih zatoči zla Vještica. Ona prisiljava Ivicu na konzumaciju velikih količina slatkih delicija kako bi ga udebljala i….pojela.Braco i seka uspijevaju pobjeći usput zapalivši svoju tamničarku. Godinama kasnije sada odrasli i iskusni Ivica (Jeremy Renner) i Marica (Gemma Arterton) dolaze u gradić Augsburg gdje zla vještica Muriel (Famke Janssen) otima djecu mještana kako bi ostvarila vještičji “master-plan”. Međutim hrabri brat i sestra su odlučni da joj stanu na put….

Nakon dvije Snjeguljice te Crvenkapice došao je red da Hollywood prikaže svoju viziju Ivice i Marice. Iako su te dječje priče “evergreeni”, te se mogu kvalitetno iskoristiti za filmsku ekranizaciju za sada još uvijek nismo dobili previše od novih verzija ovih priča. Osim dijelova “Snjeguljice i lovca” svi navedeni filmovi su bili slabašni. No, nakon gledanja “Ivice i Marice” navedeni filmovi ne izgledaju uopće tako loše…

Prvi, ali ne i jedini problem ovog filma jest navesti kojoj populaciji je namijenjen? Za najmlađe definitivno nije jer ima previše krvavih scena. Tinejdžeri bi možda i mogli biti zadovoljni filmom, ali ako ga usporedimo sa recentnim filmovima o superjunacima, “Igrama gladi” ili čak i sa “Sumrak sagom” (prema anketama najgledaniji “tinejdžerski” filmovi posljednjih godina) ovaj film je potpuni autsajder . Odrasli uistinu nemaju što vidjeti. Prije samog gledanja filma “zvono za uzbunu”  je bilo vrijeme trajanja “Ivice i Marice”. Naime, kada je neki film kraći od devedeset minuta, a produciran je od strane neke Hollywoodske filmske kompanije to u pravilu znači da je riječ o problemima sa scenarijem filma (izuzetak su komedije pokojnog Leslieja Nielsena ili sve moguće parodije; one traju gotovo uvijek 80-90 minuta, ali njihovim autorima ionako nije cilj nekakva ozbiljnost ili umjetnički dojam filma). Nažalost takav je slučaj i s ovim filmom. Unatoč kratkom trajanju redatelj je jedva “pokrpao” radnju i to zahvaljujući čestim i pretjeranim akcijskim scenama. Nevjerojatno je kakvih se sve ludorija pronađe u ovom filmu; svakojaka “hi-tech” oružja koja nimalo ne impresioniraju niti daju dojam uvjerljivosti filmu (iako je riječ o bajci vještice vežemo najčešće za srednji vijek – stvarno čude ta nekakva moderna oružja), glavni junak koji je dijabetičar zbog toga što ga je vještica kao malog “šopala” slatkišima, siroti Trol koji izgleda uistinu bizarno,  scene koje podsjećaju na “Matrix”?! I tako dalje i tako dalje. Nervozna, “spotovska” režija filma ponekad daje dojam kao da gledamo nekakvu dugačku najavu za video igricu. Likovi su nezanimljivi (a imaju potencijala da budu kvalitetnije prikazani), gluma je, posebno Renneru, čisto odrađivanje posla; dojam je da je glumcu neugodno što je pristao glumiti u ovoj besmislici. Žanrovski  film je nedefiniran; niti horror, niti akcija, niti fantastika. “Ivica i Marica…” pokušavaju biti kombinacija spomenutih žanrova, ali im ne uspijeva vjerno dočarati niti jedan filmski izričaj. Uglavnom ovo je film za zaborav i veliki korak unatrag u karijeri glavnih protagonista filma.

OCJENA:3

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)