REDATELJ:Martin McDonaugh

GLAVNE ULOGE:Colin Farrell, Christopher Walken, Sam Rockwell, Olga Kurylenko,Woody Harelson,Abbie Cornish,Tom Waits

TRAJANJE:110 minuta 

NAZIV ORIGINALA: Seven Psychopats

 

“Nemam problema sa alkoholom. Samo ga volim piti.”….Marty

 

Marty (Colin Farrel) je scenarist u kreativnoj krizi. Nikako ne može pronaći inspiraciju za pisanje. Prijatelj Billy (Sam Rockwell) nastoji pomoći na sve moguće načine; spletom okolnosti dvojac se nađe na meti opasnog kriminalca Charlieja. Pridružuje im se i Hans (Christopher Walken) “lovac na pse” koji osim pomoći želi riješiti jednu “sitnicu” sa Charliejem….

“Sedam psihopata” drugi je film engleskog redatelja Martina McDonaugha. Nakon vrlo dobrih “Kriminalaca na godišnjem” iz 2008 godine redatelj je ponovo angažirao Colina Farrela kako bi realizirali “Sedam psihopata”. Pridružili su im se veteran Christopher Walken, razigrani Sam Rockwel i Woody Harrelson. Dobar rezultat nije izostao; “Sedam psihopata” je pomaknut, krvav, ali i vrlo zabavan film.

Uvodna špica. Hank Williams pjeva “Angel of Death”. Dvojica plaćenih ubojica čekaju žrtvu i pričaju o svojim “doživljajima”. I evo stiže njihov “Anđeo smrti” maskiran i efikasan. Dva hica i gangsteri padaju mrtvi, Anđeo odlazi. Uvod u film najbolje opisuje što “Psihopati…” spremaju u idućih stotinjak minuta – osebujne likove, duhovite i cinične dijaloge, krv i nasilje. Važno je da se “Psihopati…”  ne shvate (pre)ozbiljno. Cijelo vrijeme gledanja dojam je da se ekipa filma jako dobro zabavljala te opuštenost prenijela na film. Koncept filma podsjeća na sjajnog “Uhvatite malog” iz 1995 sa Johnom Travoltom i Danny De Vitom. I jedan i drugi su filmovi o čijoj radnji na kraju filma junaci snime film. Zapravo u “Psihopatima…” Marty napiše scenarij po kojem se kasnije snimi i film Likovi u filmu su zanimljivi i otkačeni. Marty, pisac koji je u kreativnoj krizi, sklon alkoholu, nenasilan, pa njegov prijatelj Billy koji je pravi psihopata, Hans (briljantni Christopher Walken) ostarjeli “lovac na pse” sa vrlo osebujnom prošlošću, gangster Charlie koji je spreman “posmicati” pola grad da bi pronašao svojeg voljenog psa, i Zachariah kojeg tumači Tom Waits. Neću Vam otkriti Zachariahovu priču…da ne pokvarim užitak gledanja….

Radnja filma je dosta “neuredna”; smjenjuju se aktualni događaji s događajima iz prošlosti za koje je ponekad teško reći jesu li stvar fikcije ili istina. Redatelj je, također, opušten; nesumnjiv je Tarantino-Rodriguez-Richie utjecaj na  film. Od dijaloga do nasilja. McDonaugh je posao obavio vrlo dobro, te je film “napunio” raznim posvetama filmovima, ali i jednoj seriji. Naime, Zacharian je lik koji sa sobom nosi bijelog zeca (Matrix ili redatelj parodira John Wooa i njegove bijele golubice), a posao kojim se ovaj lik bavio u mladosti (zajedno sa voljenom) nevjerojatno podsjeća na televizijsku seriju “Dexter“. Uglavnom takvih manjih ili većih posveta u “Sedam psihopata”(sam naslov podsjeća na Kurosawu) ima napretek.

“Sedam psihopata” počinje kino život u vrlo jakoj konkurenciji. Unatoč jakoj konkurenciji “Sedam psihopata” vrijedi pogledati. Zbog glumačke ekipe, ali i neobične priče filma.