SEANSE

REDATELJ:Ben Lewin
GLAVNE ULOGE:John Hawkes,Helen Hunt,William H.Macy,Annika Marks,Adam Arkin,Moon Bloogood
TRAJANJE:95 minuta

“Ja sam definitivno pravi vjernik, ali vjerujem i da Bog ima opak smisao za humor.” – Mark O’Brien

Mark (John Hawkes) je kao maleni dječak obolio od dječje paralize. Posljedice bolesti su bile vrlo teške, vezan je za “željezna pluća” bez kojih može preživjeti tri do četiri sata. Bez obzira na zdravstvene probleme, Mark je vrlo aktivan, bavi se novinarstvom i pisanjem poezije te pravom. Nakon što se prihvati novinarskog zadatka u kojem mora napisati nešto o seksualnim navikama kod invalidnih osoba Mark shvati da se pišući o toj temi osjeća kao “antropolog među ljudožderima” te odluči izgubiti nevinost. U tome će mu nastojati pomoći seksualna terapeutkinja Cheryl (Helen Hunt)….

U pravoj “poplavi” bučnih naslova koji su se pojavili u kinima proteklih tjedana, “Seanse” su došle tiho i nenametljivo. Bez neke prevelike reklame iako film ima vrlo zanimljiv “pedigre”. Priča je temeljena na istinitom O’Brienovom eseju “On a swing a Sex Surrogates”, gdje autor opisuje svoje dojmove i doživljaje sa seansa u kojima mu je društvo radila Cheryl Cohen-Green. Unatoč teškoj bolesti Mark je upisao prestižno sveučilište Berkley, te se vrlo uspješno bavio novinarstvom, pisanjem poezije te je postao odvjetnik specijaliziran za slučajeve hendikepiranih osoba. Film je dobitnik nagrade publike na “Sundance” film festivalu, a zanimljivo je spomenuti da je i redatelj Ben Lewin u djetinjstvu bolovao od iste bolesti kao i Mark.

Film je jednostavno… izvrstan. Nakon što upoznamo Marca i njegove uvjete živote (scene prikaza umjetnih pluća su uistinu sjajno napravljene; one odlično prikazuju veličinu i težinu zdravstvenih problema glavnog junaka). te njegovu želju za prvim seksualnim iskustvom. redatelj sagledava temu iz više kuteva, i kroz nekoliko likova. Najvažniji je Mark koji nam i kroz svoju naraciju odnosno poeziju “poručuje” koliko mu je teško biti zarobljen u svojem tijelu . Markov um je briljantan; on je ciničan, maštovit, inteligentan i dječački radoznao. Drugi bitan lik je novopridošli lokalni svećenik Brandan (uvijek pouzdani William H.Macy) kojem se naš junak kao vjernik povjerava. I izaziva svećenikovu zbunjenost jer mu pripovijeda o tjelesnim užicima, stvarima koje su i njemu nepoznate. Njihovi razgovori su onaj duhoviti dio ovog filma.

Drugi dio priče govori o Markovim ženama kojima on poklanja pažnju i osjećaje. Lijepa pomoćnica Amanda (Annika Marks) kojoj naš junak bez prevelikog razmišljanja ponudi brak, te Cheryl žena u najboljim godinama koja Marka uvodi u tajne seksa. Helen Hunt je briljantna u ulozi terapeutkinje; svaka scena u kojoj se pojavljuje odiše nevjerojatnom pouzdanošću i empatijom prema glavnom junaku. Njena pojava ulijeva povjerenje i ponašanje osobe idealne da  pomogne Marku u delikatnim situacijama. Mark ima problema na početku seansi, ali ga Cheryl svojom blagošću i strpljivošću “bodri” da ustraje u svojem naumu. Scene njihovog seksualnog “nadmudrivanja” su sirove, neuljepšane. ali baš iz tog razloga autentične i uvjerljive. Redatelj je kroz njihov odnos jasno poručio – tjelesna i duhovna ljubav su neraskidivo vezane. Platonu unatoč. “Seanse” su film koji pokazuje svu snagu ljudskoga duha i uma i onda kada tijelo “izdaje” čovjeka. U emotivnoj završnici nam poručuje još nešto; naš život,naša “kap u moru” oceana vječnosti neće se mjeriti materijalnim dobrima koje ćemo ostaviti iza sebe nego ljudima u čijim ćemo uspomenama zauvijek ostati. I  živjeti.

OCJENA:8

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)