REDATELJ:Ang Lee
GLAVNE ULOGE:Suraj Sharma,Irfan Khan,Gerarad Depardieu,Adil Hussain
TRAJANJE:122 minute
NAZIV ORIGINALA: Life of Pi

“Ispričat ću vam priču pa ćete vidjeti u što vjerujete”- Pi Patel

Pisac (Rafe Spall) u potrazi za inspiracijom,pravom pričom, susreće  Pi Patela (Irfan Khan) koji mu odluči ispričati svoju nevjerojatnu pustolovinu. Pi je kao mladić (Suraj Sharma) živio u Indiji sa svojom obitelji. Zbog financijskih problema obitelj Patel; otac Adil i majka Gita (različiti po pitanju pogleda na vjeru što nije nevažno za samu radnju filma) te braća Pi i Ravi prisiljeni su na selidbu u Kanadu. S njima putuju i životinje iz zoološkog vrta kojeg je obitelj Pi bila vlasnik. Ubrzo nakon polaska brod se nađe u oluji. Pi preživljava brodolom te nastoji doći do kopna u društvu nekoliko preživjelih životinja…..

Roman, bestseller Yanna Martela “Pijev život” doživio je svjetsku popularnost te donio izdavačima i piscu ogromnu zaradu. Nakon što su otkupljena prava za snimanje filma interes za redateljsku stolicu bio je ogroman. Glavni kandidati su bili M.Night Shyamalan (“Šesto čulo”,”Neslomljivi”) , Jean-Pierre Jeunet (“Alien 4”) te Alfonso Cuaron (“Šetnja u oblacima”,”Harry Potter i zatočenik Azkabana”). Na kraju je spomenuta trojka izvisila, a redateljsku palicu je preuzeo Ang Lee(“Tigar i zmaj” te Oscarom nagrađena “Planina Brokeback”). Bila je to sjajna odluka; Ang Lee je napravio briljantan film….

“Pijev život” film je o vjeri. Vjera koja ne mora biti religija, to može biti i vjerovanje u neku “višu silu” koja nije definirana niti jednim ljudskom rodu poznatom svetom knjigom ili nekim drugim poznatim nam vjerskim simbolom. U prvom dijelu filma Lee je prebrisao granice među vjerovanjima, religijama: maleni Pi odgovore na pitanja traži u nekoliko religija (kršćanstvo,hinduizam i islam) i zapravo vjeruje u sve njih. Nema u tome ništa lošeg; jedna vjera doista ne bi smjela isključivati drugu… vjeru je važno nositi u sebi i živjeti je na ispravan način – poručuje redatelj. Možemo li vrijednost ili sposobnost bilo kojeg ljudskog bića “ocjenjivati” ili definirati Bogom, Silom ili religijom kojoj se klanja ili poštuje?  Odgovor možemo pronaći u filmu. Vjera se očituje u svakodnevnom životu i odnosu prema okolini, kako prema ljudima tako i prema svim ostalim “Božjim bićima”. Svakodnevni život odnosno altruizam i solidarnost ma koliko “sitna” ona bila zapravo su temelj na kojima bi trebali graditi život. Bolji život. Lee odnosno film pomalo djeluju idealistički i utopijski, ali kao što John Lennon kaže.”You may say i’m a dreamer but i’m not the only one”. Redatelj je također posvećen i prirodi koja nas okružuje; ona je veličanstvena i prelijepa ali ponekad i okrutna…kao da je “oružje” neke velike sile odnosno našeg vjerovanja. Kakvo god ono bilo….

Kao što su “pomiješane” religije u cilju da se što bolje prikaže jedna od osnovnih ideja o kojoj film govori tako su i ljudi koji su radili na projektu “miješani”. Hollywood(produkcija) susreće Bollywood (sjajni glavni glumci;Suraj Sharma i Irfan Khan) – sve to režira rođeni Azijac. Zgodna podudarnost bez obzira bila slučajna ili namjerna. Osim što je tematski kompleksan, filozofski i vjerski film je vizualno predivan. “Pijev život” je izvrstan primjer briljantnog i suvislog korištenja kompjutorske,digitalne 3D animacije sa ciljem da se što bolje i uvjerljivije ispriča priča. Od scene brodoloma (jedini tako uvjerljiv brodolom na filmu je viđen u filmu “Oluja svih oluja”)  preko uistinu fascinantnih prikaza mora te morskih “čudesa” do drugog najvažnijeg lika u filmu tigra imenom Richarda Parkera, svaki detalj je savršen,uvjerljiv i blistavo maštovit. Nevjerojatna je činjenica da je i tigar Richard većinom “animacijski” lik. Richard Parker je uz Pija najvažniji lik u  filmu i vrlo brzo gledatelj prema njemu razvija empatiju i suosjećanje…Uostalom kao i prema svim likovima u “Pijevom životu”. Pred sam kraj kada mislimo da slijedi rutinski svršetak,  Pijeva priča djelatnicima japanskog osiguravajućeg društva nas ponovo “razdrma” i natjera na razmišljanje….

“Pijev život” je nominiran za nagradu “Zlatni Globus” u kategoriji najboljeg film. Hoće li dobiti neku nagradu sukladnu svojoj vrijednosti teško je predvidjeti no, jedno je sigurno; ovaj slojevit, duboko duhovan, emocionalan i iskren film najveću će nagradu dobiti od gledatelja. Nagrada je mišljenje većine ljubitelja filma da “Pijev život” zauvijek ostaje u srcima i mislima….

OCJENA:9

https://youtu.be/3hUZy9Afm08

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)