NEMOGUĆE

REDATELJ:Juan Antonio Bayona

GLAVNE ULOGE:Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast, Geraldine Chaplin

TRAJANJE:105 minuta

NAZIV ORIGINALA: Impossible

 

Prirodne katastrofe su često znale biti inspiracija i izazov filmašima. Međutim, isto tako često su filmovi o katastrofama bili kvalitetom katastrofalni. Najveći problem koji se pojavljivao u većini tih filmova jest bila prekomjerna patetika, nedostatak priče te pretjerano korištenje specijalnih efekata. Posebno je to vidljivo u filmovima poput “Vulkan” s Tommyjem Lee Jonesom, “Danteov vrh” sa Pierce Brosnanom (oba tematiziraju vulkanske erupcije – prvi u gradu drugi u ruralnom području) te “Twisteru” film o “lovcima” na uragane u kojem su efekti, posebno zvučni bili prekomjerno, histerično uporabljeni. Svijetli primjer i posljednji pristojni film na ovu temu (prije “Nemogućeg”) jest “Oluja svih oluja” s Georgeom Clooneyem i Markom Wahlbergom u glavnim ulogama. Mogao bi se tu “na silu” ugurati i “Pijev život” (u filmu glavni junak doživljava brodolom uslijed oluje), ali Leeyjev film je puno kompleksniji i tematski raznovrsniji da bi ga se nazivalo “samo” filmom s tematikom prirodnih katastrofa.

“Nemoguće” je film koji govori o stravičnoj nesreći koja se dogodila 26.prosinca 2004 godine. Tog datuma je tsunami koji je zahvatio Šri Lanku, Indoneziju, Bangladeš, Tajland i ostale zemlje Bengalskog zaljeva usmrtio oko 250 000 ljudi. Nesreća koja će se zauvijek pamtiti . Film prati obitelj (ovdje vjerojatno engleska u stvarnosti je bila španjolska obitelj – da, film je inspiriran istinitom pričom!!!) – otac Henry (McGregor), majka Maria (Naomi Watts) te sinovi Lucas (Tom Holland), Thomas (Samuel Joslin) te Simon (Oaklee Pendergast). Obitelj dolazi na odmor na Tajland gdje namjeravaju provesti Božićne blagdane….

Prije nekoliko dana komentirao sam sa jednom od vjernih pratiteljica postova na portalu te istinskom filmofilkom (valjda tako glasi riječ za filmofila ljepšeg spola) filmove koje sam pogledao te kasnije recenzirao u posljednjih 15-20 dana (“Atlas oblaka”,”Pijev život”,”Hobbit”,”Odbjegli Django”,”Ubij ih nježno”). Složili smo se da su to redom, svaki na svoj način, vrlo dobri i odlični filmovi. Pitanje je samo koji će naslov “prekinuti” taj pozitivan niz. Na sreću “Nemoguće” nije taj  riječ je o još jednom nemoguće dobrom filmu…

Sve ono što loše u filmovima o prirodnim katastrofama u ovom filmu je napravljeno na pravi način. Uvodni i završni kadrovi filma su jednaki; mirna spokojna kamera iz aviona prikazuje more, netaknutu, prelijepu prirodu. Kadrovi na početku filma “uvlače” gledatelja u priču; prosječna (u redu malo više od prosječne što se financijskih mogućnosti tiče) obitelj dolazi na odmor. Razgovaraju o normalnim, obiteljskim stvarima – poslu (teme koje se ne mogu izbjeći čak i na odmoru) razmjenjuju poklone….i uživaju. I onda… bam!! Svi planovi, svi dotadašnji problemi nestaju i postaju nevažni. Priroda je poludjela, pokazala svoju divlju stranu i našoj obitelji ostaje borba za goli život. Prva odlična stvar je prikaz razornosti tsunamija. Valovi “brišu” sve pred sobom i ostavljaju pustoš i žrtve. Redatelj sjajno niže kadrove nesreće; oni ne traju predugo, nisu zamorni nego su žestoki, brzi i uvjerljivo prikazuju kako se raj na zemlji u nekoliko minuta pretvara u pakao. Na istoj planeti. Istom mjestu. Pokušajmo zamisliti kako će ova tema izgledati kada s njom počne eksperimentirati neki američki redatelj kojem će na raspolaganju biti ogroman budžet i koji želi demonstrirati tehničke mogućnosti i efekte različitih vrsta. Scena udara tsunamija će trajati pola filma. Ovdje je sve napravljeno s mjerom. Možda zato što je “Nemoguće” redateljski i financijski europski film? Vjerojatno. Radnja filma nije disperzirana, raspršena na previše likova. Bayona se “drži” obitelji (koja je u nesreći razdvojena) te kroz njihovu priču nam uvjerljivo i sa emocijom “oslikava” goleme razmjere tragedije. Cijela nesreća, panika, kaos, mrtvi i ranjeni na mjestima gdje su ljudi do prije nekoliko sati uživali u prirodnim ljepotama….sve je to prikazano na jedan potresno realističan način kroz priču o jednoj obitelji. Nekoliko riječi treba posvetiti i glumačkoj ekipi. McGregor više nije nikakvo iznenađenje – svakom novom ulogom iznova dokazuje svoju vrijednost. “Nemoguće” je film koje je donio novu dimenzije za karijeru Naomi Watts. Ona je sjajno interpretirala “mater familias” te je zasluženo nominirana za Oscara. U filmu briljira i Tom Holland u ulozi dječaka Lucasa. Njih dvoje su najbolji glasovi u sjajnom glumačkom zboru “Nemogućeg”.

“Nemoguće” je izvanredan film o istinitoj priči koja je potresla svijet. Uvjerljiv, brutalno realan govori o žrtvovanju. ljudskoj solidarnosti i altruizmu u situaciji kada priroda pokazuje kako su čovjek i njegovo postojanje maleni i krhki pred njenom ružnijom, rušilačkom stranom.

OCJENA:8

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)