LINCOLN

REDATELJ:Steven Spielberg
GLAVNE ULOGE:Daniel Day Lewis,Sally Field,T.Lee Jones,Joseph Gordon-Lewitt,James Spader,David Strahtarian
TRAJANJE:154 minute

“Kongres ne smije proglasiti jednakime one koje je Bog stvorio nejednakima.” – Fernando Wood,zastupnik Demokratske stranke 1865 godine

Ovoga tjedna u našim se kinima kompletira ponuda filmova koji su nominirani za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma. Konkurencija je izvrsna i raznolika; iako je najčešća tema nominiranih filmova bliža i dalja američka povijest (“Argo”, “Zero Dark Thirty”, “Lincoln”) ostatak nominiranih obrađuje različite teme tako da svatko može naći nešto za sebe. Od Leeyog maštovitog “Pijevog života”, Tarantinovog nasilnog i zabavnog”Djanga”, Hanekeove potresne i autentične “Ljubavi, preko neobičnih “Zvijeri južnih divljina”. pa do dopadljive i aktaulne komedije/drame “U dobru i u zlu” i raskošnih “Jadnika”, nude nam se naslovi vrijedni gledanja. Svaki od njih ima adute sa kojima kreće u trku za najprestižnijom svjetskom filmskom nagradom. Tako je i sa “Lincolnom” koji je nominiran u čak 12 kategorija….

“Pripreme” za početak snimanja ovog filma kreću još davne 1999 godine kada je američka spisateljica kontaktirala Stevena Spielberga da je u toku pisanje njenog romana pod nazivom “Team of Rivals: he political Genius of Abraham Lincoln” .Spielberg se odmah zainteresirao za ekranizaciju priče, te je njegov studio “Dreamworks” otkupio prava za knjigu 2001 godine, iako je autorica svoje djelo završila i objavila tek 2005. Potencijal predloška je bio velik i Spielberg je tu činjenicu brzo prepoznao; Lincoln je jedna od najvažnijih ličnosti američke povijesti, a o njemu desetljećima nije napravljen kvalitetan film. Radnja filma počinje početkom 1865.godine. Američki građanski rat je u završnoj fazi. Snage Unije su nadmoćne Konfederacijskim, ali mir još uvijek nije sklopljen. Predsjednik Lincoln (Daniel Day-Lewis) pokušava završiti rat, ali donijeti i 13 amandman na Ustav Sad-a. Amandman kojim bi se Afroameričko stanovništvo (tada je brojalo oko 4 milijuna ljudi) oslobodilo ropstva. Međutim plan o ukidanju ropstva nailazi na velike otpore kako u Lincolnovoj Republikanskoj stranci tako i među Demokratima….

Iako se naslovom, pa i reklamama “Lincoln” čini biografskim filmom o 16 Američkom predsjedniku on to nije. Film prikazuje jedan važan dio Američke povijesti te predsjednika Lincolna kao najvažnijeg aktera tog razdoblja. Spielberg je stvari prikazao kako su se događale na višim instancama, Kongresu i Bijeloj kući . Zanimljivo je da redatelj vrlo malo scena posvetio samom građanskom ratu. Ima ih tek nekoliko, ali i one su dovoljne da vidimo svu brutalnost sukoba i veliki broj žrtava. Predsjednik Lincoln je prikazan kao dobroćudan, razuman i dosljedan čovjek kojem nije lako niti u privatnom životu, a niti na političkom planu. Obiteljski život zbog obaveza trpi, supruga(Sally Field) nije preboljela smrt sina dok najstariji sin Robert (Joseph Gordon-Lewit) želi u vojsku. Pošto ga vojska isprva odbija Robert optužuje oca da ga “ne pušta u vojsku zato jer se boji mame” odnosno supruge. Politička stvarnost mu je još “napetija”. Iako je na pobjedničkoj ratnoj strani Lincoln svakodnevno vodi borbu za uvođenjem amandmana broj 13 (eh, tko bi rekao da će Spielberg i Tarantino u istoj godini, svaki na svoj način, obrađivati ropstvo kao temu svojih filmova te biti nominirani za Oscara) koji bi oslobodio Crnce ropstva .Taj aspekt filma je posebno intrigantan i zanimljiv. Zna se da je Amerika oduvijek podijeljena na Republikance i Demokrate, ali je u ovom filmu Spielberg sjajno prikazao kako se u visokim političkim krugovima SAD-a gotovo ništa nije promijenilo. Donošenje 13.amandmana nije nikakav čin humanosti ili želje za ravnopravnoću. On je rezultat hrabrosti, upornosti i idealizma Lincolna i vrlo malog broja njegovih suradnika poglavito Williama Sewarda kojeg u filmu odlično tumači David Stratharian. Glasačku mašineriju, odnosno podršku u Kongresu ovom zakonu odradila su lobiranja,politička trgovanja i potkupljivanje. Jedan od aktera filma priznaje odnosno naglašava da je riječ o “duboko koruptivnom zakonu”. Koruptivnom, ali plemenitom zahvaljujući dobrom, starom Abeu. Dijalozi u filmu su zanimljivi, ali vrlo često dugi te uistinu zahtijevaju koncentraciju. Direktor fotografije Janusz Kaminski inače stalni Spielbergov suradnik, dobitnik Oscara za “Spašavanje vojnika Ryana” i “Schindlerovu listu”) je ponovo napravio sjajan posao. Svaka scena izgleda kao fotografija “istrgnuta” iz vremena u kojem se film događa. Uvjerljiva i autentična. Što se glumačkih ostvarenja tiče film je i na tom djelu vrlo dobar. Spielberg je “pustio” glumce da se razmašu i daju najbolje od svojeg glumačkog umijeća. Glavna glumačka snaga je Daniel Day-Lewis koji je sa takvom snagom, mudrošću i uvjerljivošću interpretirao Lincolna da bi vjerojatno i sam Abe bio zadovoljan kako izgleda na filmu. Svaka scena u kojoj se pojavljuje je njegova, potpuno dominira filmom što će mu uvjeren sam donijeti i trećeg Oscara. Treba spomenuti i T.Lee Jonesa u ulozi kongresmana Thaddeus Stevensa koji ima poseban motiv da se ukine ropstvo.
“Lincoln” jest vrlo dobar film temeljen na povijesnim činjenicama sa odličnom glumačkom ekipom i redateljem koji je dobrim dijelom izbjegao patetiku, te je uspio vrlo uvjerljivo prikazati jedan bitan dio povijesti SAD-a.
OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)