JADNICI

REDATELJ:Tom Hooper
GLAVNE ULOGE:Hugh Jackman,Anne Hathaway,Russel Crowe,Amanda Seyfried,Sascha Baron Cohen,Helena Bonham Carter,Aaron Tverit,Samantha Banks,Daniel Huttlestone
TRAJANJE:155 minuta

Noć. Kiša. Zatvorenici vuku ogroman jedrenjak da bi ga “parkirali”u pristanište. Kamera se približava jednom od zatvorenika i on počinje pjevati o svojoj sudbi kletoj. Zatim cijeli zbor zatvorenika pjeva. Nekoliko minuta kasnije imamo “šokantnu” scenu; Wolverine i Gladijator licem u lice jedan drugom pjevuše…
Ovako počinje nova adaptacija poznatog djela Victora Hugoa “Jadnici”. Početna scena jest vizualno impresivna ( ponešto nedorađena što se specijalnih efekata tiče). Prvi stihovi koje pjevaju Hugh Jackmana i Russel Crowe su uistinu neuobičajna, jedinstvena “pojava”. No, gledatelj se brzo prilagodi takvom načinu komuniciranja između likova, te kako film odmiče pjevanje postanje sve zabavnije i interesantnije. Kvaliteta samog pjevanja je druga priča… o tome nekoliko rečenica malo kasnije u ovom tekstu….
Mjuzikl kao filmski izričaj nije česta pojava u kinima zadnjih desetljeća. Teško je govoriti o razlozima nesnimanja mjuzikla u današnjem Hollywoodu. Novac odnosno troškovi snimanja sigurno nisu problem; “Jadnici” su koštali 60 miljuna dolara što za filmske studije u Americi danas nije preveliki novac. Treba spomenuti da je film prešao zaradu od 100 milijuna dolara samo u kinima SAD-a. Dakle i publika koja voli ovaj žanr postoji. Možda će baš ovaj film pokrenuti trend snimanja mjuzikla. Ovaj žanr je “dao” priličan broj velikih filmova . Podsjetimo se naslova poput “Pjevajmo na kiši” iz 1952 godine sa sjajnim Gene Kellyem u glavnoj ulozi, “Tommy”, “Kosa” te kičasti,ali beskrajno zabavni “Moulin Rouge” Buza Luhramanna iz 2001 godine sa Nicole Kidman i Ewanom McGregorom u glavnim ulogama.

Roman “Jadnici” Victora Hugoa je ,sa više ili manje uspjeha, do sada ekraniziran više desetaka puta. Lista glumaca koji su tumačili Jeana Valjeana je doista impresivna; od Jean Gabina, Jean-Paul Belmonda, Lina Venture, pa do Gerard Depardieuxa i Liama Neesona. Ovogodišnji “Jadnici” redatelja Toma Hoopera (“Kraljev govor”) su prvi mjuzikl rađen prema slavnom romanu. I kao što su zadnja dva mjuzikla koji su producirani od strane Hollywooda “Chicago” i “Moulin Rouge” imali više nominacija za “Oscara” Chicago 13 a dobio 6,Moulin Rouge 6 nominacija, nagrađen sa dva “zlatna kipića”) tako su i “Jadnici” nominirani za čak 8 Oscara. Također, treba spomenuti da je ovaj film već nagrađen sa 3 Zlatna Globusa; u kategoriji glavnog glumca (Hugh Jackman), najboljeg filma komedija/musical, te za najbolju sporednu glumicu(Anne Hathaway).

Nekoliko rečenica o radnji:Jean Valjean(Hugh Jackman) je kažnjenik koji je zatvoren na izdržavanje višegodišnje kazne zatvora zato što je ukrao komad kruha.Pušten na slobodu, Valjean je “žigosan”; prisiljen je nositi sa sobom žutu propusnicu koja znači da je bivši zatvorenik. U nemogućnost da dobije posao i krov nad glavom, Jean krade crkvenu srebreninu, ali biva uhvaćen. Spašava ga biskup koji tvrdi da mu je darovao srebrninu te žandari puštaju Valjeana. Šest godina kasnije Jean pod pseudonimom Madelaine postaje gradonačelnik i vlasnik tvornice. Promijenio je ime da bi izbjegao nadzoru fanatičnog inspektora Javerta (Russel Crowe). Valjean upoznaje Fantine (Anne Hathaway) koja ga umirući moli da se brine za njenu kćer Cosette. Ubrzo Valjean i Cosette bježe u Pariz….
Ovih par rečenica je uistinu najsažetiji prikaz radnje romana, odnosno filma. Teme koje predložak obrađuje su stvorene za film; vjera(u Boga i ljude), ljubav, ravnopravnost ljudi, iskupljenje i kajanje, moral. U ovoj ekranizaciji redatelj ponešto “koketira” sa svim navedenim temama, ali mu je primarno (takav sam dojam stekao cijelim trajanjem filma) biti što spektakularniji i raskošniji. Redatelj u tome i uspijeva; od same uvodne scene pa do “velikog finala” u Parizu scenografija i kostimografija su raskošne, detaljno razrađene i vrlo uvjerljive. Film se gleda sa zanimanjem, a iako su neki dijelovi romana izostavljeni (što i ne čudi obzirom na kompleksnost priče) cjelina je korektno ispričana. Od samog početka snimanja su bile vidljive redateljeve ambicije za filmskim nagradama. Osim zanimljivog i svevremenskog klasika kojeg je Hooper uzeo kao predložak glumačka ekipa je “nakrcana” zvijezdama. Niti jedna bitnija uloga nije prepuštena slučaju; za svaku od njih je angažirano neko poznato ime. Apsolutna pobjednica u takvom redateljevu konceptu je “Catwomen” Anne Hathaway. Njena interpretacija Fantine je efektna i vrlo uvjerljiva. Glumica je za tu ulogu bitno izgubila na kilaži, ali će se njen trud sigurno isplatiti. Mišljenja sam da je samo čudo može spriječiti da ne osvoji Oscara za najbolju sporednu ulogu. I što je jako važno za ovaj film ugodno ju je slušati. Sav taj zvjezdani glumački orkestar je i na neki način problem ovog filma. Naime, pošto se redatelj u podjeli uloga vodio GLUMAČKIM a ne PJEVAČKIM kvalitetama glumaca to je za rezultat imalo nekoliko loših procjena. Nisam stručnjak za procjenu  glasovnih sposobnosti već se rukovodim onime šta čujem. Ako je pjevanje dobro odnosno uhu ugodno onda je valjda i pjevački talent prisutan a ako nije onda….smo prisiljeni slušati Russella Crowea koji ima iritantno loše pjevačko umijeće posebno kada je u scenama sa nekom od partnerica. Hooper je trebao zaposliti neku od pjevačkih zvijezda; lakše bi se njoj oprostio nedostatak glumačkog talenta nego Croweovo ili povremeno Jackmanovo loše”pjevušenje”. A ako imamo mjuzikl, a  pjevačke role nisu baš idealne onda je to priličan problem.
“Jadnici” su raskošan,zanimljiv i dopadljiv film. Da nema loših pjevačkih dionica bili bi mnogo bolji, ali i ovakvi kakvi jesu zaslužuju gledanje ponaprije zato jer mjuzikle nemamo često gledati na velikom platnu. Sigurno je da će “uloviti” i pokojeg Oscara. Što se tiče  ekranizacija “Jadnika” najbolja i dalje ostaje ona iz 1958 godine sa Jean Gabinom u ulozi Valjeana.

OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)