HOBBIT:NEOČEKIVANO PUTOVANJEU

REDATELJ:Peter Jackson
GLAVNE ULOGE:Martin Freeman,Ian McKellen,Richard Armitrage,Ken Scott,Christopher Lee,Cate Blanchett,Andy Serkis,Hugo Weawing,Elijah Wood,Ian Holm,Sylvestar McCoy
TRAJANJE:165 minuta

Nakon što je zadivio fanove, gledatelje diljem svijeta čudesnom ekranizacijom trilogije “Gospodar prstenova”, Peter Jackson se odlučio ekranizirati i “Hobbita”, roman koji radnjom prethodi događanjima u slavnoj trilogiji. Jackson je još sredinom devedesetih godina

prošlog stoljeća pokušao ekranizirati “Hobbita” (zanimljivo bi bilo saznati od redatelja bi li i tada snimio tri filma temeljena na ovom romanu), ali zbog problema sa autorskim pravima je odustao. Umjesto toga slijedila je ekranizacija”Gospodara….” i globalni financijsko- kreativni uspjeh sva tri nastavka. Prije samog gledanja “Hobbita” nekoliko rečenica o stvarima kojih sam se naslušao prije gledanja filma. Nevjerojatno je kakva se histerija stvorila zbog dosad neviđene tehnike od 48 sličica u sekundi kojom je snimljen Hobbit (standardna je upola manja tj.sadrži 24 sličice). Naravno da je svaki tehnički odnosno tehnološki napredak filmske umjetnosti poželjan (pogotovo ako ga promoviraju dokazani majstori poput Jacksona), ali jedan dio publike točnije “filmski snobovi” da ih tako nazovem stvara nekakvo ozračje da je film vrijedan gledanja jedino u toj, novoj tehnici. To je naravno potpuno pogrešno;nova tehnika uistinu pruža poseban užitak gledanja, ali je film itekako gledljiv i zabavan u dosadašnjem formatu. Uostalom trilogija “Gospodari prstenova” je snimljena bez 48 sličica u sekundi, pa je postala i ostala punokrvno filmsko remek djelo.
Kao velikog ljubitelja Tolkienovih djela “na prvu” me razočarala. ali ne i iznenadila odluka da se “Hobbit” snima kao trilogija. Stvari treba sagledati realno; filmski studiji (“Warner”,”MGM”,”New line cinema”) koji su uložili novac u produkciju i distribuciju filma znaju da u svojim rukama imaju “koku koja nese zlatna jaja”. Mišljenja sam da je isključivi razlog za snimanja tri filma zarada na kino blagajnama. Međutim ono što fanovi “Hobbita” i oni koji će to tek postati trebaju potražiti jest odgovor na pitanje; da li je snimanje trilogije donijelo samo loše stvari ili ima ponešto i dobrog?

Za one koji nisu upoznati sa radnjom nekoliko rečenica; Gandalf (Ian McKellen) saziva “zbor” patuljaka u kući Hobbita Bilba Bagginsa (Martin Freeman). Cilj sastanka je izrada plana za povrat blaga koje je Patuljcima oteo zmaj imenom Smaug. I ne samo to, Smaug je devastirao grad imenom Dale te istjerao Patuljke iz Erebora. Družba se sastoji od 13 patuljaka kojima se isprva neodlučan ipak priključuje i Bilbo. I tako počinje najveće (neočekivano) putovanje njihovih života….

Već sam uvod u radnju podsjeća na prvi dio odnosno “Prstenovu družinu”. Skupila se “ekipa”i kreće na putovanje “veće od života”. Međutim nezahvalno je i prema “Hobbitu” nepravedno uspoređivati ta dva filma, odnosno “Hobbita” i trilogiju “Gospodari prstenova”. “Hobbit” je radnjom odnosno literarnim predloškom puno benigniji i “blaži” od trilogije. U njemu ne postoji  iskonsko zlo odnosno prijetnja svim bićima Međuzemlja kao što postoji od samog početka “Gospodara…”.S amim time “Hobbit” nema onaj epski,mitski sukob dobra i zla; ovdje je glavni, ali ne i jedini negativac “samo” jedan zmaj. Također “ekipa” iz “Prstenove družine” je puno “etnički” heterogenija (ljudi,hobbiti,vilenjaci,patuljci…), te je samim time i zanimljivija od 13 patuljaka i jednog Hobbita. Međutim ima i “Hobbit” adute….

Peter Jackson je ponovo stvorio spektakularno djelo. “Hobbit” je prelijep film sa genijalno prikazano prirodom,krajolicima (kombinacija prirodnih ljepota Novog Zelanda i kompjuterske animacije), briljantnim akcijskim scenama te sa hrpom zabavnih, maštovito ostvarenim novim, ali i starim likovima. Izbor Martya Freemana (Dr.Watson u televizijskoj seriji “Sherlock”) za ulogu Bilba Bagginsa je savršen. Marty je posao odradio briljantno i dostojan je nasljednik Elijah Wooda kao glavnog “hobitskog” lika nove trilogije. Patuljci su živopisni, a među njima se posebno izdvaja Thorin (Richard Armitrage) kao detronizirani kralj zapravo patuljasta inačica Aragorna. Da bi ponešto produljio radnju, ali i “iskoristio” svima poznate likove iz “Gospodara…” (a kojih nema u “knjižnom” Hobbitu) Jackson je u film “pogurnuo” i Galadriel, Elronda i Sarumana što zapravo i nije loša ideja. Osobno kao pokloniku Tolkienovog Međuzemlja ova redateljska “vratolomija” nije smetala. Dapače lijepo je vidjeti stare poznanike na djelu. Film se osim ponešto predugog uvoda u Bilbovoj kući gleda u jednom dahu; smjenjuju se dramaturški dijelovi gdje nam redatelj “približuje” mentalitet .razmišljanja i međusobne odnose u družbi sa nevjerojatno spektakularnim akcijskim scenama. Trolovi,Goblini,Orci te ostali negativci predvođeni bijelim orkom Azogom su protivnici koji vrebaju na svakom koraku i sa kojima se naši junaci sukobljavaju u scenama (znam da je fraza ali je stvarno tako) od kojih zastaje dah. Treba spomenuti i Radagasta Gandalfovog “kolegu” koji je zadužen za nasmijavanje publike. I naravno tu je Gollum te njegovo nadmudrivanje sa Bilbom koje je jedan od najboljih dijelova filma. Uglavnom Jacksonov svijet unatoč nekim odstupanjima od literaranog predloška sjaji punim sjajem.
“Hobbit” je dostojan prequel trilogije koja je osvojila Svijet. Velika je šteta da cijela priča nije prikazana kronološki (prvo ekranizacija “Hobbita” pa tek onda “Gospodara prstenova”) iz razloga što bi tada ovaj film bio još više cijenjen od publike i kritike. Možemo stvari postaviti ovako: zamislimo na tren da “Gospodari prstenova” uopće nisu snimljeni. U tom slučaju bi nam Hobbit bio puno draži jer ne bi bilo stalnih (najčešće) promašenih usporedbi. A ako i imate zamjerki za “Hobbita” sjetite se koliko nam Hollywodd godišnje “servira” promašenih,bezdušnih visokobudžetnih filmova.”Hobbit” je prvoklasna filmska zabava za sve uzraste, te sjajan uvod u još jednu “svevremensku” filmsku trilogiju…..

OCJENA:7

One Comment

  1. Anonimno Reply

    Potpuno se slažem s Tihomirom. Meni ne bi smetalo ni da je Piter snimio 5 nastavaka, jer Međuzemlja nikad dosta… i zahvalan sammu na svakoj minuti. 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)