CRVENA SVJETLA

REDATELJ:Rodrigo Cortez
GLAVNE ULOGE:Robert De Niro,Sigourney Weaver,Cillian Murphy,Elisabeth Olsen,Joely Richardson
TRAJANJE:95 minuta

Margaret Matheson (Sigourney Weaver) i njezin asistent Tom Buckley (Cilian Murphy) tandem su  neobičnog zanimanja; oni su skeptici,”nevjerni Tome” kad su u pitanju paranormalne pojave (prizivanje duhova i slične misterije). Nakon uspješnih akcija razotkrivanja raznih prevaranata dvojac je odlučan da razotkrije i “paranormalnu” legendu Simona Silvera (Robert de Niro) s kojim je psihologica Margaret već imala neugodno iskustvo na temu paranormalnog….

“Crvena svjetla” novi je redateljski rad Rodriga Corteza kojeg pamtimo po klastrofobičnom trileru “Burried” gdje je glavnog junaka nemilosrdno živog zakopao. Film ima vrlo interesantnu tematiku; preispitivanje paranormalnog odnosno otkrivanje lažnih medija koji radi financijske koristi varaju ljude .Vrlo zahvalna tema koja je tražile ekranizaciju – ona je tu ali, nažalost ne pretjerano uspješna.
Iako je glumačko-redateljska ekipa filma vrlo dobra krajnji proizvod je prilično razočaranje. Radnja još i nekako funkcionira do tajanstvene, iznenadne smrti doktorice Margaret, ali nakon toga redatelj nervozno pokušava film učiniti spektakularnim. Nekoliko bitnih detalja oko radnje nisu razjašnjeni odnosno obrađeni su prilično površno (sudbina djeteta doktorice), što bitno umanjuje zanimljivost cjeline. Doktorica je prikazana kao skeptik koji se fanatično bori protiv varalica i najzanimljiviji je lik filma. Upravo ona, najzanimljivija protagonistica eliminirana je oko polovice filma bez ikakvog razloga. Nakon te “egzekucije” ostaje nadmudrivanje dvojice pomoćnika Toma i legendarnog medija Simona koji također ima mračnu tajnu iz prošlosti (koja također nije razjašnjena). Znamo kakva je De Niro glumačka legenda, ali ovaj put nije uspio spasiti stvar; njegov lik je do iritantnosti umjetan i bezličan. Dobrim dijelom filma De Nirova uloga je svedena na poziranje i bezveznu gestikulaciju. Čak i potencijalno spektakularna scena “završnog obračuna” Simona i Toma koja se odvija u dvorani pred publikom izgleda pretenciozno i megalomanski. Neuvjerljivo u svakom slučaju. Kraj filma je blijeda kopija “Šestog čula”.
Tjedan prije dugoočekivane premijer “Hobita” ovaj je film dobio kino termine ponajprije da bi distributer nešto “ušićario” odnosno ponudio drugačiji film od ekranizacije Tolkienovog romana. Malo je onih koji će kupiti kino ulaznicu za “Crvena svjetla”. Većina onih koji se odluče konzumirati film otići će iz kino dvorane razočarani.

OCJENA:5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)