REDATELJI.Chris Butler, Sam Fell
GLASOVI:Kodi Smit-McPhee, Anna Kendrick, Christopher Mintz-Plasse,Casey Affleck, Leslie Mann
TRAJANJE:90 minuta

“….Svakoga čeka netko….Tamo negdje.” – Norman Babcock

Prilično apsurdnu i čudnu situaciju u Hrvatskoj imamo po pitanju kina odnosno odabira filmova koji se u njima prikazuju. Iako multiplexi i miniplexi niču na sve strane, te oživljavaju sredine koje su bile potpuno zaboravljene od naših distributera sve je više filmova koji ne dobivaju šansu za prikazivanje ili kad je dobiju to je tek reda radi (najčešće jedna projekcija u kasnim ili pak rano popodnevnim satima). O nekima sam već pisao na ovom blogu (“Hysteria”,”Jako glasno i nevjerojatno blizu”), a o nekima ću pisati (npr: “Rampart” sa Woodyem Harelsonom, “Hunter” sa Williemom Defoem, “Anonymous,” Ruby Sparks”…). Ovo su samo neki od filmova koji već sada podosta kasne ili (što je puno vjerovatnije) ih naši kino vladari nikada neće uvrstiti na program. Jasno je da distributeri moraju “gurati” filmove major kompanija sa kojima imaju ugovore, ali kakva je logika (bilo da se radi o zaradi ili o kreativnoj, umjetničkoj vrijednosti ) da se naslovi poput “Sektora 8” uporno prodaju pod spektakle, a ubrzo “nestaju” sa kino programa zbog mizernih rezultata gledanosti. Bez obzira koliko taj naslov bio jeftin odnosno isplativ samom distributeru filma. Na kraju će gore spomenuti filmovi završiti u videotekama, gdje će im gledanost biti vrlo upitna. Nadam se da takva sudbina neće zadesiti i “ParaNormana”…..

Norman Babcock (Kodi Smitt McPhee) je tužan, neshvaćeni klinac. Zbog njegovog posebnog dara (Norman je medij; može vidjeti i komunicirati sa mrtvima) većina kolega iz škole te mještana ga smatra čudakom ili nakazom.Čak i ukućani nisu previše oduševljeni njegovim sposobnostima (uvjereni su da Norman izmišlja). Jedini koji ga prihvaća, vjeruje mu i želi sa njim biti prijatelj jest Neil (Tucker Albrizzi) simpatični i dobroćudni školarac koji s Normanom dijeli sličan problem. Naime, i on je predmet izrugivanja zbog svoje tjelesne težine. Nakon što se nad njihov gradić imenom Blithe Hollow nadvije opasnost od kletve koju je prije više stoljeća izrekla vještica jedini koji ju može spriječiti je Norman. Naravno uz pomoć svojeg frenda Neila, školskog razbijača Alvina (Christophe Mlintz-Plasse), sestre Courtney (Anna Kendrick). te Mitcha (Casey Affleck) Neilovog brata…
U jednom dijelu svojeg dokumentarca “Ludi za oružjem” iz 2002 godine Michael Moore spominje odnosno animacijom predočava Puritance odnosno njihov dolazak u Ameriku i daljnje njihove postupke. Naime, sve njihove potrage “za unutrašnjim i vanjskim” neprijateljem (koje su završavale teškim krvoprolićima ponajviše nad Indijancima,domorocima) autor objašnjava STRAHOM. STRAHOM od drugačijeg, novog i nepoznatog. Zbog tog i takvog stava Moore zaključuje da i danas taj STRAH živi kod dijela stanovnika SAD-a (bez obzira na stupanj demokracije i poštivanja ljudskih prava), te je on dijelom odgovoran za veliku količinu naoružanja koje posjeduje stanovništvo SAD-a. Povratak na film. Vještičja kletva kojom je izložen Normanov gradić je posljedica STRAHA. Vještica je u biti djevojčica koja je imala jednak dar kao i Norman danas, ali je živjela prije nekoliko stotina godina, te prezir nije bio jedina cijena koju js platila. Sumnjam da su autori “ParaNormana” inspiraciju dobili gledanjem Mooreovog dokumentarca, ali je činjenica da su autori i jednog i drugog filma na istom tragu….

Iz gore navedenog jasno je da “ParaNorman” nije za najmlađu publiku. Cijeli film je sniman u “stop-motion” tehnici (kao i “Koralina” prethodna uspješnica istog studija Laika koji je producirao i”Normana) što je pridonijelo da je cjelina još maštovitija i zanimljivija. Iako bi se iz dosad napisanoga moglo zaključiti da je ovo vrlo ozbiljan animirani film to nije (samo) tako. Iako su ozbiljne teme koje “ParaNorman” obrađuje vrlo bitne (spomenuti strah odnosno prihvaćanje različitosti, kritika masovnih histerija i ljudskih predrasuda, neopravdanost vraćanja “zlo za zlo”, odnosno potreba praštanja… ) duhovitih situacija i uspjelih štoseva ima napretek. Likovi su fantastično kreirani posebno, Normanova spasilačka ekipa. Zanimljivo gledati ismijavanje namjerno klišeiziranih likova Normanove sestre i Mitcha Neilovog brata. Ona je plavuša, navijačica kojoj su “ekologija i mir u svijetu jako važne” dok je Mitch ne prepametni sportaš sa urnebesno savršenim “trokut” tijelom za kojeg se na kraju uspostavlja da baš i nije toliki zavodnik ljepšeg spola. U filmu su i brojne posvete horor žanru. Od uvodnih scena filma kojeg Norman gleda na televiziji (otprilike nešto kao animirani “Ed Wood”) do muzike iz “Noći vještica”, te hokejaške odnosno maske Jasona Voorheesa iz serijala “Petak 13” koju na trenutak oblači Neil.

“ParaNorman” je animirani film koji svojom originalnošću i maštovitošću spada među najbolje filmove godine. Lijepo je vidjeti da su zbog uvjerljivosti cjeline autori žrtvovali dio zarade na kino blagajnama. Stvarno će biti velika šteta ako ovaj film neće igrati u našima kinima.

OCJENA:9