BEZ ZAKONA

REDATELJ:John Hilcoat
GLAVNE ULOGE:Tom Hardy,Shia LaBeouf,Gary Oldman,Jason Clarke,Guy Pearce,Mia Wasikowska,Jessica Chastain
TRAJANJE:110 minuta

Nakon što su filmaši diljem Zemaljske kugle “potrošili”, odnosno u desetke navrata prikazali biografije. ili dijelove biografija gangsterskih zvijezda prohibicije (Al Capone,John Dillinger,Frank  Nitti,Dutch Schulz,Charles “Lucky” Luciano….) na red su došli i manje poznati protagonisti tog vremena (dvadesete i tridesete godine prošlog stoljeća). Vremena kada je Amerika na svojem teritoriju uvela stupidan zakon o zabrani prodaje alkohola koji je na kraju državi donio puno više štete nego koristi…
Junaci filma koji je temeljen na istinitim događajima jesu braća Bondurant; najstariji Howard (Jason Clark), srednji Forrest (Tom Hardy), i najmlađi Jack(Shia LaBoeuf). Oni su istovremeno i “moonshinersi” (ilegalni proizvođači alkohola), ali i “bootlegersi”(“distributeri” odnosno prodavači svojih proizvoda). Njihov sklad u poslu i odnosima sa lokalnom policijom počinje ugrožavati Charlie Rakes (Guy Pearce) sadistički policajac iz Chicaga koji dolazi u okrug Franklin i postavlja nova “pravila igre”. Braća mu se suprostavljaju što dovodi do niza krvavih događaja….

Zanimljiva se ekipa okupila na realizaciji ovog filma. Redatelj je John Hilcoat (autor postapokaliptične,uznemirujuće “Ceste”), a scenarij je djelo starog romantičara, buntovnika  i nihilista Nicka Cavea. Ispred kamere je također zanimljivo: Tom Hardy, Gary Oldman, Guy Pearce, Jason Clarke, te “mali od transformera”  Shia LaBeouf. Dovoljno razloga da se sa zanimanjem krene u gledanje “Bez zakona”….
Dvije stvari koje su domljive i odmah se primjećuju jesu sjajna fotografija, te uvjerljiv prikaz ambijenta odnosno vremena koje film prikazuje. Vizualno film je uistinu impresivan; prelijepe lokacije prirode nasuprot “gruboj” prljavštini mjesta na kojima se odvija radnja, te proizvodi alkohol. Atmosfera dvadesetih godina prošlog stoljeća je vrlo uvjerljiva tako da se gledatelju od samog početka nije nikakav problem upustiti u gledanje. Kontekst vremena u kojem se radnja odvija je još dodatno “pojačan” odnosno objašnjen i sa evidentnim postraumatskim stresnim poremećajem najstarijeg Bonduranta, Howarda (preživio Prvi svjetski rat). Također treba spomenuti  nekoliko izrazito brutalnih scena nasilja kojima je redatelj zapravo dodatno “opisao” kakva su bila vremena u kojima su djelovala braća Bondurant. Ilegalna proizvodnja i švercanje alkohola je bilo glavni način preživljavanja stanovništva okruga Franklin dok je policija duboko korumpirana….

Što se tiče glumačkih ostvarenja ona su vrlo dobra sa dvije sjajne uloge (Hardy i Oldman), te jednom neuvjerljivom (LaBeouf). Tom Hardy je sjajan kao srednji brat Forrest. Najzanimljiviji od braće, njegov lik je oličenje čovjeka koji je svjestan da se bavi poslom u kojem mora biti spreman na sve. Hardy uistinu postaje vrlo zahvalan glumac, kakva god mu je uloga namijenjena on ju “rješava” bez problema. Od fightera u “Ratniku” do fenomenalnog Banea u zadnjem “Batmanu”. Jedino bi bilo dobro da ubuduće zaobilazi uloge poput one u filmu “This means war”. Druga sjajna rolu je odigrao, kako bi Slavko Cvitković rekao,”stari rutiner”,  Gary Oldman koji tumači Floyda Bannera, gangstersku legendu koja ne želi sukob sa trojicom “seljačina” zbog svojih problema, ali i zbog respekta prema konkurenciji. Najslabija “karika” film je Shia LaBoeuf u ulozi najmlađeg brata koji je “ptica nebeska” zbog kojeg cijela obitelj upada u probleme. Mišljenja sam da se Shia, za sada, još uvijek ne može nositi sa glumačkim “teškašima” kakvi glume u ovom filmu. Unatoč trudu (za potrebe ovog filma Shia je “nabacio” petnaestak kilograma) još uvijek je inferioran većini glumaca koji su zaposleni na ovom projektu.
“Bez zakona” ima problem sa spomenutim Shiom te ponekim nerazjašnjenim detaljima što se tiče cijele priče te ne baš briljantno snimljenim akcijskim  scenama završnog obračuna. No, bez obzira na to riječ je o vrlo solidnom prikazu jednog vremena i načinu preživljavanja ljudi u tom vremenu..

OCJENA:7

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)