IZMEĐU SVJETOVA

REDATELJ:Francis Ford Coppola
GLAVNE ULOGE:Val Kilmer,Bruce Dern,Ben Chaplin,Elle Fanning,Joanne Whalley
TRAJANJE:81 minuta

Hal Baltimore (Val Kilmer) je pisac kojem baš i ne ide u posljednje vrijeme. Prodaja knjiga kojima su tema vještice (pisac na pitanje kako tako dobro “portetira” vještice u svojim romanima odgovara da mu to nije problem jer je jednu od njih oženio)  nije najblistavija. Dolazi u gradić koji nastanjuju “ljudi koji žele da ih se ostavi na miru” i u kojem je glavna atrakcija zvonik sa sedam satova koji pokazuju razkičito vrijeme.Tamo ima zakazanu promociju svoje knjige koja nije privukla previše interesa građana. Ubrzo nakon “promocije” Hal biva upleten u ubojstvo mlade djevojke….

Glavna zvijezda ovog filma je redatelj Coppola. Filmaš koji je režirao jedan od najboljih filmova svih vremena (“Kum”), te niz sjajnih filmova (“Apokalipsa danas”,”Cotton Club”,”Outsiders”…) je potpisao i scenarij i režiju “Twixta”. Prva stvar koja jaaako upada u oči je trajanje ovog filma. Ako izuzmemo parodije poput “Mrak filma” ovo je najkraći hollywodski film koji je zaigrao u našim kinima zadnjih godina. To je i dobra strana filma. Prvo moram napomenuti da ljubitelji horora ne očekuju previše. Krvavih scena ima ali one su toliko stilizirane da bi se umanjio dojam brutalnosti (valjda je tako nekako izgledao i Coppolin san). Film je teško žanrovski odrediti jer nema jedno čvršće žanrovsko uporište već posjeduje elemente više žanrova (drama,triler,horror,fantastika…). Radnja filma je dosta zamršena i nepregledna iz razloga što se cijelo vrijeme isprepliću fikcija i stvarnost da bi nam kraj filma tek dao za razmišljati. Kako god da protumačite film nakon gledanja možete biti u pravu….ali i pogriješiti. Dojam je da je redatelj pokušao stvoriti likove koji će zaintrigirati gledatelje svojim posebnostima, ali to mu definitivno nije uspjelo. Osim pisca svi ostali likovi su prilično nezanimljivi i ne izazivaju prevelike reakciju. Pa čak ako se i jedan od likova zove Edgar Allan Poe…
Moje je mišljenje da je ovo uz “Jacka” sa Robinom Williamsom najlošiji Coppolin film od onih koje sam do sada odgledao(dvadesetak naslova). No, isto tako sam uvjeren da se autor ne brine previše oko te činjenice. Na autoritet i minuli rad je skupio ekipu i za relativno mali novac snimio film koji je čisti ego trip. Kako drugačije protumačiti  činjenicu da je scenarij napisan prema navodnim snovima(?!) koje je Coppola sanjao. Čovjek je napravio film za svoju dušu onako kako je želio. Rezultat nije nešto dobro i vrijedno, ali zbog autorovog minulog rada ovakve ekshibicije ćemo mu oprostiti….
OCJENA:5

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)