BOURNEOVO NASLIJEĐE

REDATELJ:Tony Gilroy
GLAVNE ULOGE:Jeremy Renner,Rachel Weisz,Edward Norton,Scott Glenn,Stacy Keach
TRAJANJE:127 minuta
NAZIV ORIGINALA: Bourne Legacy

Knjige američkog pisca Roberta Ludluma su prevedena u 32 zemlje i prodana u gotovo 300 milijuna primjeraka. Obzirom na teme koje autor u svojim romanima obrađuje (najčešće političko-obavještajno akcijski trileri koji često zadiru u sam vrh američkog političkog i vojnog sustava) njegovi trileri su često bili zanimljivi filmašima. Međutim, unatoč tome što su se osamdesetih godina prošlog stoljeća Ludlumovim djelima “pozabavili”  vrlo respektabilni redatelji (John Frankenheimer, Sam Peckinpah…) i glumci (Rutger Hauer, Michael Caine, Richard Chamberlaine…) izostao je veći financijski, pa i kreativni uspjeh. Filmovi (“Ostermanov vikend”,”Holcfortova pogodba”…) odnosno tv serije (“Bourneov identitet”) su bile korektne, ali niti blizu razine predloška.
Tako je bilo sve do 2004 godine i snimanja “Bourneovog identiteta” sa Mattom Damonom kao Jasonom Bournom agentom američke vlade kojeg progone, žele ubiti, a on se ne može ničega sjetiti jer pati od amnezija. Ovaj film kao i slijedeća dva nastavka su zasluženo bili veliki hitovi u svjetskim kinima. Vrlo dobra režija i glumačka ekipa te sjajno “spajanje” špijunske priče sa uvjerljivim akcijskim scenama donijele su odličnu zaradu na kino blagajnama, ali i zadovoljstvo ljubiteljima pravih “old school” akcijskih trilera. Unatoč odluci Damona i redatelja Paula Greengrassa da se nakon tećeg filma povlače iz serijala čelnici “Universala” su odlučili nastaviti dalje. Što nam je, dakle, Bourne/Damon ostavio
u naslijeđe?

Solidan film koji jest lošiji od trilogije koja mu prethodi, ali svakako zaslužuje gledanje. Bourne je prošlost i tek se spominje u nekima dijelovima filma. Novi “Bourne” je Aaron Cross (glumi ga Jeremy Renner poznat nam iz “Nemoguće misije” 4 i ljetošnjeg super blockbustera “Osvetnici”) koji je dio ostatka “ledene sante” koja nam je nagovještena u prethodnim filmovima. Naime, nakon otkrivanja ” programa Treadstone” kojem pripadao Bourne u opasnosti je i projekt “Outcome” i njegovih dvanaest Samaratinaca kojima pripada i Cross. “Outcome” je još radikalniji projekt kojem je cilj stvoriti savršene strojeve za prljave poslove kojima upravlja CIA: Samaritanci su podvrgnuti ekperimentiranju gdje ih se nastoji obučiti, ali i emotivno “kastrirati” sve u cilju što efikasnijeg obavljanja zadataka. Nakon što birokrati odluče ukinuti projekt to dovodi do smaknuća ekipe Outcoma. Cross uspijeva pobjeći i uz pomoć dr. Marte Shearing (Rachel Weisz) se nastoji “riješiti” posljedica obuke….
Redatelji “Naslijeđa…” nisu puno pametovali. Koristili su formulu uspjeha trilogije o Bourneu. Priča se odvija na dva nivoa; prvi u kancelarijama među birokratima gdje uz povremene “flash-backove” dobijamo više informacija o Crossu i drugi “na terenu” gdje Cross i doktorica bježe i odupiru se kompanijinim ljudima. Kao i u prethodnim filmovima i ovdje saznajemo neke novosti u vezi tajnih projekata, a tu je i Crossova ovisnost o tabletama koje se mora hitno riješiti kako bi mogao normalno funkcionirati.Akcijske scene su vrlo dobre, posebno one s početka filma kada je naš junak na Aljasci. Film se unatoč tome što ponekad radnja odlazi previše u širinu gleda sa zanimanjem. Jeremy Renner, iako nije na razini Damona je napravio dobar, korektan posao. Treba spomenuti i sporedne glumce( Keach,Glenn) koji su odlično “pogođeni” za likove koje tumače. Posebno treba izdvojiti i Edwarda Norton u ulozi umirovljenog pukovnika Erica Byera koji je “alfa i omega” tajnih projekata. Dojma sam da je Nortonova karijera nakon nekoliko fenomenalnih uloga (“Kockari”,”American History” X,”Klub boraca” i “Iskonski strah”) ponešto u padu zadnjih godina, pa se nadamo da je ovo “povratak” velikog glumca. Sve u svemu dva sata solidnog filmskog iskustva.

OCJENA:6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)