96 SATI:ISTANBUL

REDATELJ:Olivier Megaton
GLAVNE ULOGE:Liam Neeson,Famke Jensen,Maggie Grace,Rade Šerbedžija,Leland Orser
TRAJANJE:90 minuta
NAZIV ORIGINALA: Taken 2

Dvije su godine prošle otkada je umirovljeni operativac CIA-e Bryan Mills (Liam Neeson) spasio kćer od otmičara opasnih namjera. Međutim, vrhunski se operativac ponovo nalazi u nevolji; došavši na izlet u Istanbul u društvu bivše žene (Famke Jansen) i kćeri (Maggie Grace) počinju problemi. Murad Krasniqi (Rade Šerbedžija) otac jednog od otmičara iz prvog dijela koje je Mills ubio želi osvetu. I učiniti će sve da to učini….

Nakon uspjeha prvog dijela i zarade od blizu 250 milijuna dolara diljem svijeta bilo je pitanje vremena kada će se snimiti nastavak. Redatelj je promijenjen dok je glumačka ekipa ostala ista, pojačana Šerbedžijom kao glavnim negativcem. Vjerojatno će dvojka zaraditi velik novac, hoće li nadmašiti prethodnika vidjet ćemo u idućeim tjednima, ali – “nije u šoldima sve”….”96 sati:Istanbul” je uistinu primjer praznog,  filma koji je napravljen samo zbog zarade bez ikakve druge ambicije. U redu, legitimno je i normalno da se filmovi rade kako bi zaradili, ali s obzirom na budžet i ljude (po scenariju je brljao i sveprisutni Luc Besson) koji su radili na filmu gledatelji su ipak zaslužili više….
Nevjerojatno je koliko nebuloza i bedastoća sadrži film u samo sat i pol trajanja. Liam Neeson je u karijeri ostvario sjajne uloge (“Schindlerova lista”,”Rob Roy”,”Michael Collins”,”Opstanak”) – prvim se filmom (neočekivano) pokazao kao dobar izbor za akcijskog junaka. Međutim, način i brzina kojom sređuje negativce u filmu doista je nevjerojatan. Na njegovoj “lakoći” rješavanja kriznih situacija bi mu pozavidjeli Arnie, Stallone i Chuck Norris zajedno. Liam, koliko god bio dobar glumac, ipak nije toliko uvjerljiv kao akcijski junak. Takav pristup glavnom junaku jedino što donosi je predvidljivost filma. Nekoliko detalja koji odmah upadaju u oko kao nelogičnosti, propusti redatelja; bivša Bryanova žena liječi probleme novog braka tako da odlazi na vikend s bivšim mužem i kćerkom (valjda sadašnji muž ne smije ništa pitati kad je u pitanju bivši CIA-ein djelatnik), scene kćerkinih skakanja po krovovima Istanbula i bacanja bombi po okolnim zgradama su toliko čudnovate da izgledaju kao posveta Bošku Buhi, Bryanova kći Maggie koja se muči s polaganjem vozačkog ispita u Americi dok u ukradenom taksiju izvodi vratolomije poput Jasona Stathama u “Transporteru”(policijski auti u Istanbulu izgledaju otprilike kao automobili jugoslavenske milicije šezdesetih godina).  Nelogičnosti i pretjerivanje u akcijskim filmovima nisu neuobičajena pojava, ali ako film sadrži toliko banalnosti i propusta  (budžet filma iznosi 50 milijuna dolara – propusti nisu rezultat nedostatka novca) onda je to neoprostivo.  Spomenuo bih još i Šerbedžiju kojem je ovo najlošija uloga još od “Moćnog Joea Younga” iz 1998 godine.
Banalan i nezanimljiv “96 sati:Istanbul” je jedan od onih filmova koji “traju” točno onoliko koliko mu je i vrijeme trajanja. 90 minuta. Nema razloga da ga se nakon toga opet sjetimo….

OCJENA:4

 

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)