RED TAILS

REDATELJ:Anthony Hemingway
GLAVNE ULOGE.Terrence Howard,Cuba Gooding Jr.,Nate Parker,David Oyelowo,Tristan Wilds
TRAJANJE:120 minuta

“Crnci su mentalno inferiorni,prirodno podređeni i kukavice u opasnosti te su zbog toga nespremni za borbu.”
Iz studije Američke vojne akademije objavljene 1925 godine.

Nekad davno, tamo u drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća kada su videoteke bile dobar posao i kada je došlo do inflacije raznih naslova izdatih na tada VHS-u, pojavio se jedan naslov koji je zanimljiv jer je obradio istu temu kao i “Crveni repovi” koji upravo igraju u našim kinima. Riječ je televizijskom filmu izvornog naslova “Tuskegee Airmen” koju je producirala tv kuća HBO poznata po ekranizaciji kontroverznih tema iz povijesti SAD-a. Film je od strane distributera preveden kao “Vitezovi neba” vjerojatno da bi “sakrio” činjenicu da više riječ o drami, a puno,puno manje o nekakvom akcijsko-ratnom spektaklu. “Vitezovi neba” je vrlo dobar film koji je istinitoj priči o crnim pilotima američke vojske u drugome svjetskome ratu ispričao na prilično uvjerljiv način….

Povratak u sadašnjost. Na programu naših kino dvorana odnosno multiplexa trenutno je film “Red tails” iliti “Crveni repovi” (distributer je čini se zadržao originalni engleski naziv bez prijevoda na hrvatskim iz tko zna kojih razloga). Jedine dvije zajedničke stvari “Vitezovima neba” i “Crvenim repovima” jesu tema filma (spomenuta postrojba Afroameričkih pilota), te Cuba “show me the money” Gooding jr, koji glumi u oba filma. U svemu ostalom pristup temu ova dva naslova se prilično razlikuje….
Cuba Gooding Jr.je u “Repovima” ostvario jednu od lošijih uloga u karijeri. Njegovo glumatanje sa lulom u ustima (glumi časnika Emanuellea Stancea) je prilično iritantno, a ono šta je najgore za ovog dobitnika nagrade “Oscar” je da mu je i sam lik kojeg tumači dosta nebitan za sam film. Ako želite pogledati kako se Cuba bori sa rasizmom u vojsci radije pogledajte “Man of honor” dramu iz 2000 godine gdje je Cuba stvario puno boljo ulogu, a u filmu glumi i Robert De Niro.
Plusevi ovog filma nisu brojni, ali nije da ih nema. Iz pozicije gledatelja u Hrvatskoj lijepo je vidjeti da je dio fima snimljen u Lijepoj našoj (Istra). Nije baš čest slučaj da imamo priliku gledati film iz hollywoodske prve lige, a da je snimljen kod nas; drugi plus su svakako vrlo dojmljive i atraktivne akcijske scene. No, tako nešto je i očekivano obzirom da je iza projekta stao i George Lucas. To su nažalost i jedine dvije dobre stvari u ovom filmu.
Redatelj Hemingway ima probem u pripovijedanju ove vrlo zanimljive, ali i kontroverzne priče. Naime, naši junaci, piloti su zaista zaslužili da ih se dublje, slojevitije prikaže odnosno karakterizira. Njihova priča je vrlo zanimljiva; nalaze se između dvije “vatre” došli su se boriti protiv jednog zla- nacizma (a svi dobro znamo kakvo je “razmišljanje” nacista o ljudima druge boje kože), a sa druge strane vojska države za koju su se spremni boriti i riskirati svoj život ima u svojim strukturama duboko ukorijenjen rasizam .Rasizam koji je prisutan puno duže, te se pojavio puno prije nego šta su Hitler i njegove pristalice došle na vlast u Njemačkoj .Međutim, u filmu o motivima i okolnostima pod kojim su naši junaci pristupili vojsci ne saznajemo ama baš ništa. Također i ratni put postrojbe koji je uistinu zanimljiv je tek ponešto spomenut više kao uvod u akcijske scene nego kao želja da se temeljito ispriča. Zamjetno je u filmu da se redatelj diskutabilan način “poigrava” sa rasizmom. Naime, na početku fima jedan od zapovjednika “Repova” govori da je ovo vojska bijelaca i da oni mogu biti sretni ako dobiju bilo kakav vojni zadatak. Nisam baš siguran da je takav stav stvarno postojao među hrabrim pilotima. A posebno je licemjeran poziv “Repovima” od strane bijelih pilota na piće u lokal gdje su par tjedana ranije istukli jednog pripadnika “Repova..”. Sve se to događa nakon misije u kojoj su repovi čuvali leđa bombarderima kojima su upravljali bijeli piloti. Zaključak: i dalje te ne volim zato jersi druge boje kože, ali čuvaš mi guzicu pa onda i možemo popiti nešto zajedno. Sve to govori da je rasizam u Americi itekako nadživio nacizam .Uostalom i tridesetak godina kasnije Afroamerikanci su imali posebna mjesta za sjedenje u autobusu….
“Red tails” nije potpuno nezanimljiv film, ali je obzirom na temu prlično podbacio. Poštenije i gledatelju zanimljivije bi bilo da se više pozornosti posvetilo priči, a manje akciji. Ako ni zbog čega drugog onda zbog 66 poginulih pilota Tuskegee postrojbe.
OCJENA:5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)