NAORUŽANI PROPOVJEDNIK

REDATELJ:Marc Forster
GLAVNE ULOGE:Gerard Butler,Michelle Monaghan,Soulaymane Sy Savane,Kathy Baker
TRAJANJE:118 minuta
NAZIV ORIGINALA: Machine Gun Preacher

Biografski filmovi odnosno filmovi u kojima se govori o poznatim i manje poznatim osobama uvijek su bili izazov kako za filmaše tako i za publiku. Bez obzira koliko je lik i djelo osobe koje se portretiraju poznati široj publici, takva vrsta filmova je uvijek rado gledana, te često izazivaju kontroverze i sukobe mišljenja kako gledatelja, tako i kritike. Iako je pravilo da je biografski film gledaniji što je osoba koja je obrađena u njemu poznatija često nailazimo na istinite priče o ljudima o kojima smo do gledanja filma znali malo ili ništa . Jedan od takvih filmova je “Naoružani propovjednik”….

Film je priča o Samu Childersu. Dotični gospodin je nedvojbeno imao vrlo buran, zanimljiv i kontroverzan život. Ustvari i dalje ga ima s obzirom na to da je i dalje aktivan . Kronologija njegovog života (ujedno i filma) otprilike ide ovako: biker ovisnik o heroinu i zamalo ubojica autostopera koji ne mari previše za ženu i dijete – kasnije doživljava prosvjetljenje uz pomoć Boga, rješava se droge i postaje obiteljski, poslovni čovjek pa postaje samouki propovjednik u crkvi, altruist koji kreće u Afriku, postaje humanitarac koji pomaže djeci te na kraju uzima u ruke i AK-47 (Kalašnjikov) i brani ugrožene u afričkoj misiji te riskira egzistenciju svoje obitelji. Prilično zanimljivo zar ne? Međutim, upravo taj i takav životni put je “zaslužan” za ne pretjerano uspio film….
Naime, svaki od nabrojanih dijelova Samovog života bi bio dovoljan za  film. Nemoguće je sve nabrojane događaje strpati u dva sata, a da sve bude dobro obrađeno i razjašnjeno. Za kompletan prikaz Childersovog života prikladnija bi bila televizijska serija ili dokumentarci. Film bi bio puno zanimljiviji da se redatelj fokusirao samo na jedan ili najviše dva motiva koje sam nabrojao i da je njima posvetio film, te tako barem dio ove zanimljive biografije obradio kako treba. Ovako predložak je “progutao” mogućnosti i redatelja i filma, pa cjelina izgleda prilično neujednačeno i površno. Međutim, nije propovjednik potpuno promašen film. Gerard Butler je uvjerljiv kao glavni junak, a dijelovi filma su doista šokantni (posebno se to odnosi na nevjerojatno brutalnost i sadizam  tijekom sukoba kojima je Sam bio svjedok). Redatelj je pokazao i ravnodušnosti zapadnog dijela svijeta prema uvjetima u kojima odrastaju djeca u Africi. Živimo u svijetu punom nepravde i nevjerojatnih krajnosti. Ali taj motiv je tek stidljivo dotaknut ponajprije iz razloga koje sam već naveo; premalo minuta za previše događaja…
“Naoružani propovjednik” je jedan od onih filmova koji kad ih se pogleda najčešće izazivaju komentar tipa “Nije loš, ali mogao je biti bolji da je….” .Gledljivo, ali teško se oteti dojmu da je priča o Samu Childersu mogla donijeti bolji film.

OCJENA:6

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)