GAVRAN

REDATELJ:James McTeague
GLAVNE ULOGE:John Cusack,Brendan Gleeson,Alice Eve,Luke Evans,Segej Trifunović
TRAJANJE:!05 minuta

Baltimore, devetnaesto stoljeće. Majka i kći su brutalno ubijene. Način ubojstva, odnosno istraga dovode policijskog inspektora Emmeta Fieldsa (Luke Evans) do Edgara Allana Poe-a. Naime, ubojica je zločin učinio na isti način kako je opisano u djelu poznatog pisca. Nakon što ubojica otima Emily (Alice Eve), Poevu ljubav, pisac i inspektor kreću u potragu.. vrijeme polako ističe….
James Mc Teague je jedan od redatelja o kojima se relativno malo zna,koje se malo spominje, ali definitivno zaslužuje pažnju. Kao asistent i pomoćnik sudjelovao je na projektima kao što su “Matrix” trilogija, “Grad tame” i “Klonovi napadaju”. Godine 2005 je režirao svoj prvijenac koji  danas ima gotovo kultni status. Riječ o filmu “O za osvetu” (“V for Vendetta”) u kojem tajanstveni osvetnik terorističkim metodama pokušava srušiti totalitarnu, profašističku vlast. Film koji  nikada nije prikazan u našima kinima (ako netko ima drugačije informacije neka javi) je postigao veliki uspjeh, i te stekao brojne fanove diljem svijeta. Ikonografiju, odnosno masku osvetnika V (izvorno maska Guya Fawkesa člana zavjereničke skupine zvane i “Izdaja prahom” koja je početkom 17 stoljeća pokušala dići u zrak engleski parlament) su preuzeli prosvjednici diljem svijeta….Ako pogledamo trenutačno stanje stvari O za osvetu je imao i određenu proročansku dimenziju. Ok nije svijet baš toliko totalitaran, nedemokratski kao u filmu, ali ako pogledamo socijalne razlike, ekonomsku krizu, te činjenicu da nikada u povijesti manje ljudi nije upravljalo sa više kapitala nego u današnje vrijeme poveznice između filma i današnjeg stanja su više nego očite. Napomenuo bih da su u realizaciji O-a sudjelovali i braća Wachowski tvorci Matrixa, te Natalie Portman,Hugo Weaving i Stephen Rea kao glumačka okosnica ovog sjajnog filma. Nakon “”O”-a McTeague je snimio solidni akcić “Ninja assasin”, a zadnje šta smo imali prilike od njega gledati je “Gavran”…
“Gavran” je zaigrao u našim kinima, ali kako se brzo počeo prikazivati tako je i brzo nestao sa repertoara. Sam sadržaj filma pobuđuje zanimanje .Edgar Allan Poe je vrlo intrigantan lik kao što je i njegovo literarno stvaralaštvo. Depresivan, ovisan o alkoholu i opijumu (što je dijelom posljedica i tragičnih događaja koji su ga pratilli kroz život) on je vrlo zahvalan lik za ovakvu vrstu filma. Njegova djela su mračna, šokantna pa se čini i logičnim da posluži nekom luđaku za ubojstva (ako je Batman postao inspiracija manijacima kako ne bi Poe). Međutim film ima nekoliko problema; osim uvodnih scena u krčmi Poev lik je prikazan prilično površno obzirom na kontroverznu i intrigantnu biografiju slavnog pisca (u redu, ovo nije Poeva biografija, ali da je poznati pisac prikazan onakav kakav je stvarno bio to bi bio sjajan “začin” ovom trileru); također prilično je nejasan motiv glavnog negativca, te je njegov lik prilično neuvjerljiv. Nisam siguran da je John Cusack najbolji izbor za glavnog glumca. Bez obzira na navedene mane, “Gavran” nudi više pluseva nego minusa; film je nedvojbeno napet i zanimljiv; zaplet je neuobičajan (ili je to novi trend da se povijesne ličnosti promoviraju u krimi-akcijske junake, uskoro stiže Abraham Lincoln koji će loviti vampire?!), sadržaj i ugođaj filma je odmak od ustaljene, predvidljive recentne krimi ponude u kinima. I da ne zaboravim; u maloj,sporednoj ulozi se pojavljuje Sergej Trifunović po mišljenu pisca ovih redaka trenutno najbolji srbijanski glumac….

OCJENA:7

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)