SNJEGULJICA I LOVAC

REDATELJ:Rupert Sanders
GLAVNE ULOGE:Charlize Theron,Kristen Stewart,Chris Hemsworth,Bob Hoskins,Ian McShane
TRAJANJE:121 minuta

Dugo, dugo vremena se nitko nije odlučio ekranizirati jednu od najpoznatijih i najvoljenih “priča za laku noć”, “Snjeguljicu i sedam patuljaka”. I kao što se ponekad zna dogoditi u Hollywoodu, kada jedan studio krene u realizaciju neke ideje ubrzo i drugi “slučajno” počinju raditi na istoj ili sličnoj temi (slučaj “Armagedon” odnosno “Žestoki udar”). Nakon svih ovih godina imamo prilike gotovo istodobno pogledati dvije verzije “Snjeguljice”. Jedna je “Mirror,Mirror” sa Juliom Roberts, a druga je “Snjeguljica i lovac”….
Zaplet ide otprilike ovako; zločesta Ravenna ubija dobrog kralja, Snjeguljičinog oca i dolazi na prijestolje. Kraljevu kćer Snjeguljicu strpa u tamnicu gdje ova izrasta u lijepu djevojku, ali i prijetnju kraljičinoj vladavini. Na svoj osamnaesti rođendan Snjeguljica bježi iz zatočeništva u “Mračnu šumu” gdje kraljica za njom šalje Lovca(Chris Hemsworth)…..

Puno je novih detalja uvedeno u ovu verziju “Snjeguljice”. Ugođaj i vizualnost filma više podsjećaju na “Gospodara prstenova” ili televizijsku seriju “Igra prijestolja” nego na bajku za djecu (naglašavam samo ugođaj i vizualnost jer ovaj film ne spada u isti kvalitativni rang sa spomenutim naslovima). Kraljica je prelijepa, koliko je lijepa toliko je i  zločesta. Snjeguljica je problem manje zbog ljepote, a više zbog opasnosti da izgubi vlast (tako sam barem tako doživio njezinu frustriranost Snjeguljicom, jer ako pogledamo fizički izgled Charlize i Kristen odnosno Kraljice i Snjeguljice mislim da je bez obzira na činjenicu da se o ukusima ne raspravlja  Kraljica u prednosti). Kraljica je ljuta i na muški rod zbog nekih trauma iz prošlosti. Sa druge strane Snjeguljica nije krhka ljepotica kojoj je glavni adut ljepota. Ona je hrabra, poduzetna mlada žena koja zna šta hoće i zna kako će to učiniti. Kristen Stewart je u ovoj ulozi dojmljivija i zanimljivija nego u ulozi Bele u “Sumrak” sagi. Film je nabijen akcijom, ali pati i od prekomjernog korištenja specijalnih efekata. Patuljci su potpuno marginalizirani i tu su tek reda radi iako sam uvjeren da ih se moglo puno bolje iskoristiti u filmu. Najslabija karika ovog filma je Lovac odnosno Chris Hemsworth. Naime, njegov lik je prilično neuvjerljiv, pa čak i nepotreban (osim da poljupcem probudi glavnu junakinju) obzirom na snjeguljičine sposobnosti. Također uz svu stilziranost, veliki budžet i pregršt vizualnih akrobacija osnovni problem filma je nedostatak EMOCIJE.  Cijelim gledanjem filma nemamo baš neki emotivno-empatijski odnos prema bilo kojem liku što je veliki minus obzirom da je ova bajka u osnovi vrlo emotivna priča. Poneki detalji scenarija su također iritantno površni (“Mračna šuma” koja je strah i trepet i u koju se nitko ne usudi ulaziti postaje “šetalište” u toku filma, Snjeguljica je zatočena u tamnici i tek nakon 18 godina vidi kako se iz nje može izaći…).
Unatoč nedostacima Snjeguljica i lovac je jedan novi, originalan prikaz klasične bajke i zbog toga je treba pogledati. Snjeguljicu vrijedi pogledati i zbog Kristen Stewart koja u ovom filmu nagovješćuje da joj karijera neće ostati zapamćena samo po ulozi u “Sumraku”, te Charlize Theron kojoj želim uloge koje će kvalitetom biti jednake njenoj istinskoj ljepoti…
.
OCJENA:6

 

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)