ČUDESNI SPIDER-MAN

REDATELJ:Marc Webb
GLAVNE ULOGE:Andrew Garfield,Rhys Ifans,Denis Leary,Martin Sheen,Sally Field,Emma Stone,C.Thomas Howell
TRAJANJE:125 minuta

Filmska industrija (ponajviše Hollywood, ali i ostatak svijeta slijedi njegove trendove) je kroz svoju povijest nalazila razne načine da “iskoristi” jednu te istu ideju s varijacijama zbog zarade (u većini slučajeva) ili zbog nastojanja da pokaže nešto novo vezano uz staru ideju (u manje slučajeva). Tako smo nakon sequela (nastavak), remakeova (ponovo snimanje starijeg naslova) te prequela (prednastavak) dobili i reboot – ponovno pokretanje serijala . Kao i uvijek takav pristup je donio sjajne rezultate (Nolanov “Batman”), ali i potpune promašaje i razočaranja kako financijski tako i kreativno (“Noć vještica”, “Conan”…).
Tim putem je nedavno krenuo i serijal o Spidermanu iliti Čovjeku pauku. Nakon prva dva vrlo solidna nastavka i trećeg nešto slabijeg filma, te zarade od oko 2.5 milijarde dolara u svjetskoj distribuciji glavni protagonisti serijala (redatelj Sam Raimi te glumci Tobey Maguire i Kirsten Dunst) su se “umorili” i odlučili prestati raditi na ovom projektu. Unatoč tome šefovi “Columbije” odnosno “Sonyja” nisu željeli odustati od serijala ponajprije zbog  velike zarade koja je trilogija donijela….i tako je nastao novi,”čudesni” Spidey…

Radnja nove verzije je ponešto izmijenjena. Peter Parker nije fotograf dnevnog lista, nego učenik, radnja je prilično fokusirana na njegovu ljubavnu vezu s Gwen i odnos s njezinim ocem, šefom policije Stacyjem. Epizoda s ubojstvom strica Bena i posljedice tog događaja po Peterov život je bitno umanjena. Iznenađenje je angažiranje Rhysa Ifansa (sjajne uloge u komedijama “Nothing Hill” i “Twin Town”) za glavnog negativca Curta Connorsa koji se pretvara u čudovišnog Lizarda iliti Guštera (štovatelji Davida Ickea i njegovih teorija zavjere će doći na svoje). Mora se priznati da je Ifans vrlo solidan u svojoj roli. Dva su velika problema ovog i ovakvog Spidermana; u odnosu na Tobeya Maguire i Kirsten Dunst iz prethodna tri dijela Andrew Garfield i Emma Stone odnosno likovi koje tumače su puno neuvjerljiviji i nezanimljiviji za gledanje. Drugi problem je činjenica da ova verzija Spideyja ne nudi previše originalnosti u odnosu na prethodni film te se postavlja pitanje (ako izostavimo financijsku komponentu) iz kojeg je razloga ovaj film  i snimljen. No, postoje i dobre strane filma; glavni negativac, te vrlo dobro napravljene akcijske scene koje se odvijaju na različitim lokacijama (kanalizacija,škola…).
“Čudesni Spider-man” je film koji je solidno napravljen i lako gledljiv. Međutim, ako Vam promakne nećete ništa bitno propustiti jer ne nudi previše originalnosti. Šteta jer priča o Spidermanu ima još podosta motiva koji se mogu iskoristiti da bi se serijalu ubrizgala “svježa krv”. “Spider-woman” naprimjer…..

OCJENA:6

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)