UHVATITE GRINGA

REDATELJ:Adrian Grunberg
GLAVNE ULOGE:Mel Gibson,Peter Stormare,Dean Norris,Kevin Hernandez,Dolores Heredia
TRAJANJE:90 minuta
NAZIV ORIGINALA: Get The Gringo

Gringo nepoznata imena (Mel Gibson) uhićen je na meksičko-američkoj granici. U autu u kojem je uhapšen meksička policija pronašla je dva milijuna dolara, te Gringovog mrtvog kolegu. Gringo biva zatvoren u El Pueblito, meksički zatvor u kojem žive i obitelji uhićenih, te je ustrojen kao mali grad. Tamo će Gringo sresti dječaka (Kevin Hernandez) sa kojim će se sprijateljiti i pokušati olakšati život u novom okruženju…
“Uhvatite Gringa” najnoviji je uradak velikog glumca i redatelja Mela Gibsona čija je karijera u posljednjih pet godina u popriličnoj krizi. Nakon potencijalno vrlo intrigantnog, ali  nedorečenog trilera “Na rubu tame” i vrlo osebujne drame “Beaver” iz prošle godine, Gibson ovim filmom (za koji je napisao i scenarij) pokušava revitalizirati karijeru. Karijeru koja trpi i zbog glumčevog luđačkog ispada i prijetnja prema danas bivšoj supruzi.
“Uhvatite Gringa” u potpunosti je Gibsonov projekt. Uz već spomenuti scenarij dobar dio budžeta je financirala i glumčeva producentska kuća “Icon”, a režija je povjerena provjerenom Adrianu Grunbergu koji je Gibsonu asistirao na spomenutom “Rubu tame”, ali i na njegovom posljednjem odličnom filmu “Apocalyptu” iz 2006 godine. Dakle, Mel je dao sve od sebe da ovaj film postane hit…komercijano i umjetnički. Koliko je u tome uspio?
Paaaaaaaaaa….Više nije nego jest. Njegov Gringo je podosta sličan Porteru odnosno “Vraćanju duga”, Gibsonovom sjajnom nasilnom, crnohumornom krimiću iz 1999 godine. I u tom filmu kao i Gringu Gibson tumači lika koji nastoji biti “cool” i svojom karizmom privlačan publici. Međutim, “Vraćanje duga” i Porter su puno uspjeliji nego Gringo iz nekoliko razloga .Prije svega Gibson je u “Vraćanju duga” 13 godina mlađi,te je puno uvjerljiviji u akcijskim,nasilnim scenama. Drugi razlog je dojam koji se provlači cijelim gledanjem Gringa; Gibson na “silu” želi biti ponovo “in” dok je u “Vraćanju duga” puno glumački opušteniji, pa je stoga i rezultat puno bolji.

Naš glavni junak je zatvoren u meksičkom zatvoru koji je neka čudna mješavina zatvora, luna parka i naselja za kriminalce s obiteljima. Takva okolina je idealna da redatelj “napuni” film zanimljivim i originalnim likovima (možemo samo zamisliti kakve bi “njuške” šetale El Pueblitom da je ovaj film režirao Robert Rodriguez) međutim Gringovi sporedni likovi su mlaki, neuvjerljivi i u dobroj mjeri nezanimljivi. Iako je u filmu prisutan dašak rodriguezovsko-tarantinovskog štiha (u akcijskim scenama; ne treba zanemariti činjenicu da će slijedeća Gibsonova uloga biti u nastavku “Machetea”), ali daleko je to od provokativnosti spomenutog dvojca. Film je ponajprije najavljivan kao akcijska crnohumorna komedija. U redu, akcije ima i solidno je napravljena, ali crnog humora baš i nema previše. Čak i scene koje nude da budu začinjene crnim humorom (ponajprije bizarni finalni obračun za vrijeme transplatacije jetre?!)  ne nude previše .Cjelina je dosta neujednačena bez obzira na iznenađujuću kratkoću obzirom na današnje Hollywoodske standarde (što govori o “nategnutosti”same priče). Treba napomenuti da Mel definitivno više nije uvjerljiv u akcijskim scenama kao nekad.To je i normalno jer godine čine svoje….
Sve u svemu “Uhvatite Gringa” je bolji od Gibsonova dva prethodna filma, ali će poznati glumac i redatelj u godinama koje dolaze pokazati može li ponovo raditi onako dobre fimove kao nekada ili će “plutati” u prosječnosti.

OCJENA:7

 

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)