BEL AMI

REDATELJI:Declann Donelan,Nick Ormerod
GLAVNE ULOGE:Robert Pattinson,Uma Thurman,Kristin Scott Thomas,Natalia Tena,Colm Meaney
TRAJANJE:100 minuta

Francuska krajem 19 stoljeća. Georges Duroy (Pattinson) je veteran alžirskog rata. Na rubu egzistencije, iscrpljen u opskurnoj gostionici susreće svojeg ratnog prijatelja koji ga poziva na večeru. Odlazak na večeru će Georgesu donijeti nova poznanstva i ulazak u visoko društvo Pariza….
Radnja filma temelji se na romanu Guya de Mupassanta koji je u navedenom djelu dao vrlo vjeran,kritički prikaz francuskog društva iz tog povijesnog perioda. Planetarna popularnost tetralogije “Sumrak saga”(nažalost kako se povećava broj nastavak tako je i serijal sve dosadniji i neinventivniji) počinje donositi sve veći broj uloga glavnim glumcima. I dok Kristen Stewart imamo uskoro prilike gledati kao Snjeguljicu u novoj adaptaciji  klasične priče ovaj film nam donosi muški, vampirski dio poznatog ljubavnog para (također Pattinson glumi i u najnovijem Cronenbergovom filmu “Cosmopolis” koji uskoro stiže na program naših multiplexa).
“Bel Ami” je nažalost dosta razočaravajuće djelo.Pattinson ovdje ima puno teži glumački zadatak. Naime on glumi mladića koji se uspinje na društvenoj ljestvici Pariza pomoću svojeg izgleda tj.svoje privlačnosti među ženama. Međutim, ovdje su mu partnerice puno kvalitetnije i glumački potentnije nego što je slučaj u Sumraku. Njegove ljubavnice su redom Cristina Ricci,Tarantinova muza Uma Thurman i nikad senzacionalna, ali uvijek pouzdana Kristin Scott Thomas (“Engleski pacijent”).U takvoj konstelaciji snaga se naš glavni protagonist i nije najbolje snašao. Naime, u većini scena u kojima glumi sa dotičnim damama je bez obzira na ulogu uspješnog zavodnika glumački inferioran. Dame su trenutno glumački puno iznad našeg glavnog junaka (makar ga nije loše vidjeti malo sa bojom u licu za razliku od bljedila u “Sumraku”). Posebno je dobar posao odradila Christina Ricci koja je nakon “Sanjive doline” i “Čudovišta” potvrdila da može kvalitetno odraditi i zahtjevnije uloge. Dobra uloga u  lošem filmu.
Problem filma također je i vrlo brzi ritam događanja od kojih nisu baš sva razjašnjena, te nedostatak emotivnosti. Naime, u nijednom trenutku filma bez obzira na događaje redatelji ne uspjevaju “povezati” gledatelja sa likovima. Već nakon  prve trećine filma postalo mi je apsolutno svejedno kako će završiti naš junak i njegove priležnice.,,,Velika je šteta šta veća pažnja nije posvećena podzapletu filma (Francuska invazija na Maroko koja pokazuje mešetarenje i bogaćenje pojedinaca, utjecaj i moć medija u društvu) jer su teme i danas aktualne.
“Bel ami” je jedan slabašan film koji je vjerojatno sretnijim izborom ekipe (ponajprije glavnog glumca,scenarista i redatelja) mogao biti puno bolji.
OCJENA:5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)