PARADA

REDATELJ:Srđan Dragojević
GLAVNE ULOGE:Nikola Kojo,Miloš Samolov,Goran Jevtić,Goran Navojec,Dejan Ačimović,Mira Stupica
Hristina Popović,Relja Popović
TRAJANJE:115 minuta

Limun (Nikola Kojo) je vlasnik zaštitarske agencije u Beogradu.Veteran je ratova koje su Srbi vodili devedesetih godina prošlog stoljeća i njegov svjetonazor je desničarski, četnički. Spletom okolnosti dolazi u situaciju da mora osiguravati paradu ponosa iliti gay pride u Beogradu. Nakon šta mu najvjerniji suradnici odbijaju pomoći u tom pothvatu Limun se obraća za pomoć svojim ratnim neprijateljima Ustaši Roku (Goran Navojec), Baliji Halilu (Dejan Ačimović) ,te Šiptaru Azemu (Toni Mihajlovski)…
Srđan Dragojević je uz Slobodana Šijana sigurno najgledaniji srbijanski redatelj u Hrvatskoj u povijesti. Posebnu težinu ima da je on svoja najbitnija ostvarenja napravio nakon raspada SFRJ(osim filma “Mi nismo anđeli”). “U Lepim selima” je prvi pokazao Srbiji da njihova vojska nije herojska niti oslobodilačka već itekako sklona zločinima dok je u “Ranama” sjajno prikazao svu nakaznost Miloševićeva režima, te pogubne posljedice koje je on imao ne samo za države gdje je njegova vojska vodila ratove nego i na samu Srbiju .Dakle riječ je o redatelju koji je spreman i sposoban prikazati probleme u društvu države u kojoj živi.Nakon ne pretjerano uspješnog  izleta u žanr povijesnog-ratnog filma(Sveti Georgij ubiva aždaju) vratio se aktualnim problemima Srbije. Ovoga puta je glavna ali ne i jedina tema filma homofobija…

“Parada” je film koji u osnovi govori o ljubavi odnosno stvari koje smo spremni učiniti za osobu koju volimo. Limun je homofob ultra desne orijentacije (premda mislim da on nije toga svjestan) koji ne želi izgubiti svoju voljenu Biserku. U cilju da ga kultivira ona ga “prisiljava” da surađuje s Radmilom (Miloš Samov) kojem će pomoći da se održi gay parada u Beogradu, a njegov ljubavnik Mirko (Goran Jevtić) će mu zauzvrat organizirati vjenčanje iz snova. Dakle i jedan i drugi rade “nemoguću” stvar zbog ljubavi.
“Parada” (film je dijelom financiran i hrvatskim novcem) je kombinacija komedije i drame.Treba napomenuti da je redatelj od samog scenarija računao na publiku iz čitave regije (okupljanje bivših ratnih protivnika a sada prijatelja?). Poznata je činjenica da je suradnje u kriminalnim krugovima bilo i za vrijeme najžešćeg ratnog sukoba na tlu bivše Jugoslavije, ali je trebalo definirati jesu li naši junaci bili kriminalci prije rata. Jer ako nisu onda mi nekako ovo simpatično okupljanje nekako i ne pije vodu. Režiser je prikazao srbijansko društvo kao vrlo homofobno. Činjenica koja najviše šokira je i da država odnosno policija gleda benevolentno na nasilje koje se provodi nad gay populacijom . Odlično je prikazana činjenica da predrasude koje znaju prerasti u mržnju se najčešće “hrane” i raspiruju neznanjem o drugom i drugačijem. Nekima je lakše mrziti nego barem pokušati upoznati ljude koji su drugačiji od njih. A baš takav je i naš glavni junak Limun. Glumačka ekipa filma je više nego dobra. Nikola Kojo je sjajan kao Limun, a od ostalih likova svakako treba izdvojiti Hristinu Popović koja je izvrsna u ulozi Limunove dominantne žene koja bez problema manipulira likom kojeg se boji pola Beograda. Iako film pati od nekih, pretpostavljam, namjernih klišeja (homoseksualni par je prikazan baš kao tipične tetkice, Albanac je diler) da bi se postigla što veća gledanost u kinima regiona pardon regije cjelina je vrlo lagana za gledanje. Štoseva ima više uspjelih nego neuspjelih, a i zabavno je gledati kako zločesti dečki rade plemenitu stvar unatoč predrasudama koje imaju. Moram napomenuti i da je traženje zabrane filma od strane nekih crkvenih krugova u Hrvatskoj stvarno jedna velika bedastoća.
Sjajna stvar je što film završava tragično.Možda nekome ovo zvuči nenormalno, ali neke detalje kojima se film bavi treba ismijavati, a neke shvatiti ozbiljno.

OCJENA:7

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)