REDATELJ:George Clooney
GLAVNE ULOGE:Ryan Gosling,George Clooney,Evan Rachel Wood,Philip Seymour Hoffman,Marisa Tomei,Paul Giammati
TRAJANJE:101 minuta

 

Stephen Meyers (Ryan Gosling) je mlad, šarmantan i ambiciozan djelatnik izbornog stožera guvernera Mike Morrisa (George Clooney). U tijeku je kampanja za izbor demokratskog predsjedničkog kandidata i Stephen postaje jedan od najvažnijih guvernerovih pomoćnika. Također u stožeru upaznaje i prelijepu aktivisticu Molly (Ewan Rachel Wood) koja mu postaje ljubavnica. U tijeku jednog sastanka u stožeru prima poziv od šefa suparničkog stožera Tom Duffya (Paul Giammati), te se na njegov nagovor pristaje naći sa njim. Taj sastanak će zauvijek promijeniti Stephenov život, ali i živote sudionika kampanje….

“Martovske Ide” su četvrti redateljski uradak Georgae  Clooneya. Nakon solidnog uspjeha filma “Laku noć i sretno” gdje se bavi političkom scenom Amerike pedesetih godina prošlog stoljeća (čuveni “lov na vještice” senatora McCarthyja) ovo je ponovo Clooneyev “politički” film, ali ovaj puta su događaji prebačeni u današnje vrijeme. Već od uvodnih scena gdje nas redatelj uvodi u izbore za demokratskog kandidata te pokazuje ozračje u kojima se izbori održavaju (dojmljiva scena koja prikazuje čovjeka, beskućnika koji drži tablu sa natpisom “dajem glas za obrok”) daje nam se do znanja da se u filmu stvari neće uljepšavati. Iako je tijekom filma seciran politički i izborni sustav u SAD-u gledatelj brzo i lako “ulazi” u radnju zbog jako dobrog uvodnog dijela koji nam objašnjava važnost izbora u samoj državi Ohio (uzrečica kaže “kako odluči Ohio tako će i cijela nacija”), te približava funkcioniranje izbornih stožera. Prva od mnogih zanimljivosti ovog filma je da su ovaj put u fokusu demokrati.

Clooney je bez obzira koje mu je političko uvjerenje razgolitio i stavio znak jednakosti za političare bez obzira kojoj opciji pripadaju. On ne navija niti ne sudi nego ih prikazuje onakvima kakvi jesu. Bitno je doći na vlast i sve je podređeno tom cilju. Kada se diskreditira protivnik to nije zbog boljitka države ili težnje da se kandidatu sumnjiva morala uskrati vođenje države već se to radi prije svega da bi se sebi osigurao mandat. Kroz trajanje filma gledamo transformaciju glavnog junaka iz idealima motiviranog mladog čovjeka u pragmatičnog i makijavelistički nastrojenog-POLITIČARA.

Ono šta je najbolnije i najistinitije u cijeloj priči je činjenica da je put do uspjeha jedino moguć ako se prihvati “igra” u kojoj ništa nije sveto i koja uključuje ucjene, lažna obećanja i podjelu vlasti skrivenu od očiju javnosti. Prihvati takva pravila inače odlazi i prestani se baviti politikom.. Naravno da su i nama ovdje u Hrvatskoj kao i gledateljima u Americi poznate “kvalitete” i “vrline” ljudi u visokoj politici, ali vrijednost ovog filma je da  sve te stvari beskompromisno i autentično opisuje i prikazuje ( možda bi redatelja trebalo upoznati sa događajima na našoj političkoj sceni zadnjih desetak godina…tu ima materijala za čitav serijal političko-gospodarskih-korupcionaških trilera).

“Martovske ide” su izuzetno vrijedno i zanimljivo ostvarenje. Glumačka ekipa je briljantna priča puna obrata, zanimljiva i bolno realna (scenarij nominiran za Oscara). Gledati bez obzira da li Vas politika zanima ili ne. Jer svi mi zanimamo politiku barem jednom u četiri godine…kada se izlazi na birališta…

OCJENA:8