1000 PREPORUKA 6 DIO

20.SEDAM 1995,127 min. rež.D.Fincher Gl:M.Freeman,B.Pitt,G.Paltrow,K.Spacey

Dvojica detektiva (jedan mlad, željan dokazivanja i temperamentan, drugi iskusan pred mirovinu,inteligentan) istražuju niz ubojstava koja su inspirirana sa sedam smrtnih grijeha…šokantan, mračan, slojevit i napet triler koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Kritičan i nimalo optimističan. ali u velikoj mjeri realan prikaz suvremenog društva. Zaboravite sretan kraj ovaj film govori o brutalnosti svakodnevnog života .Odlični glumci i detaljno razrađeni likovi su veliki aduti ovog filma. Naravno i John Doe glavni negativac…

21.VRANA 102 min,1994 min Rež:A.Proyas GL:B.Lee,M.Wincott

Mističan, mračan triler sa elementima fantastike. Brutalno ubijeni muškarac vraća se na “ovaj” svijet da bi se osvetio…vrlo solidan film koji nažalost većina pamti po tužnoj istini da je na snimanju filma tragično preminuo tada zvijezda u usponu B,Lee. Šteta.

22.ED WOOD 1994,127 min REŽ:T.Burton Gl:J.Depp,M.Landau,S.J. Parker

Urnebesno zabavna priča o “najgorem režiseru svih vremena” i njegovim živopisnim suradnicima. Film je u najvećem djelu temeljen na istinitoj priči. Snimljen u crno bijeloj tehnici koja filmu daje dodatnu dozu realnosti i uvjerljivosti. Izvrsna glumačka ekipa na čelu sa Deppom koji tumači nezaboravnog Wooda. Film je interesantan prikaz zanesenjaka koji unatoč nedostatku talenta ne prestaje raditi ono šta voli i ne prestaje slijediti svoju viziju. Na kraju je unatoč lošim filmovima uspio, jer spominjemo ga i danas.

23.JFK 1991, 189m, Rež:O.Stone GL:K.Costner,G.Oldman,J.Lemmon,S.Spacek,

Režiser O.Stone je poznat kao kroničar i kritičar američke povijesti. U ovom filmu je obradio jedan od najkontroverznijih događaja u novijoj američkoj povijesti: ubojstvo predsjednika Kennedya. Costner tumači lik tužioca koji sa svojom ekipom nailazi na čitav niz nelogičnosti u istrazi i tumačenju ubojstva. Film je nakrcan likovima koji na ovaj ili onaj način potvrđuju kontroverze oko ovog događaja. Gledati obavezno ako vas tema zanima, a ako ne ipak izbjeći zbog opsega i dužine filma. Jedno je sigurno, ovaj zanimljiv film ide u prilog tezi da je službeno objašnjenje Kennedyeva ubojstva u najmanju ruku sumnjivo.

24.UČINI PRAVU STVAR(DO THE RIGHT THING) 1989,128 M Rež:S.Lee Gl:S.Lee,D.Aiello

Spike Lee u svojem najboljem filmu. Tijekom najtoplijeg dana u Brooklynu pratimo više likova pripadnika različitih etničkih skupina. Sitne netrepeljivosti do kraja dana prerastaju u nasilan sukob sa tragičnim krajem…šteta što Lee i kasnije nije nastavio snimati u ovakvom kreativno odličnom tempu.

25.VELIKI DIKTATOR 1940 god,125 min Rež:C.Chaplin Gl:C.Chaplin 

Duhovito i vrlo, vrlo inteligentno ismijavanje nacističke Njemačke i Adolfa Hitlera. Film koji je zabranjen u nacističkoj Njemačkoj radi sprdnje sa velikim vođom. Film i danas izgleda izvrsno i originalno, pa se samo može zamisliti kako je odjeknuo u vrijeme dok je Hitlerov režim bio na vrhuncu.

26.DAN ŠAKALA 1973 god.,143 min Rež:F.Zinnemann Gl:E.Fox,T.Alexander

Terorist sa kodnim imenom Šakal je unajmljen da eliminira Francuskog prdsjednika Charlesa de Gaullesa.Počinje utrka sa teroristom ali i vremenom…odlična priča, dojmljiv negativac i vrlo napeta završnica su glavni aduti ovog političko-akcijskog trilera. Film daje i prikaz vremena u kojem je nastao (doba hladnog rata i “stare” škole terorista). 1997 godine snimljen je “Šakal” film gdje ulogu teroriste tumači B.Willis. On je toliko loš u toj ulozi da Fox i originalni šakal još više dobivaju na vrijednosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)